16:30, 20 січня 2022 р.
Надійне джерело
Відсутність солі, цукру та кухарів: проблеми нового шкільного харчування
З початком нового навчального семестру в українських школах розпочали впровадження нового меню. Зміни у системі шкільного харчування викликали великий резонанс серед батьків та дітей. Нагадаємо, раніше ми розповідали про обурення батьків у соцмережах в сторону кухара Євгена Клопотенка, який розробив рекомендоване меню для українських шкіл. Сам кулінар не став стояти в стороні від критики та неодноразово відповідав на коментарі підписників.
Розголос – означає небайдужість
У своїх соцмережах Євген Клопотенко запевняє, що жваве обговорення та критика нового шкільного меню означає лише одне – людям не байдуже:
«Завдяки такій хвилі різних думок ця тема лишається на вустах. Небайдужість народу - то рушійна сила змін. І якщо за два роки всі негативні коментарі зникнуть, то значить, що шкільним харчуванням можна більше не займатися. Я знаю, що ця тема болить. І болить вона сильно, бо це діти. Тому кожний коментар я розумію, маю ті самі емоції і крок за кроком впроваджую майбутнє у ті умови, що є зараз. Але у мене є єдине прохання - не мовчіть. Це найгірше. Краще пишіть хейт, проте не мовчіть. Бо зміни стаються там, де є голос», - пише кухар у Інстаграм.
Також кулінар зазначив, що батьки жаліються на харчування в дитсадках. Але Євген Клопотенко не розробляв меню для дитячих садочків:
«З‘явилася навіть петиція на відміну меню від мене в садочках, яка мала б право на існування, якби не одне «але». Я не розробляв ще меню для дитячих садочків».
Хто насправді реформує систему шкільного харчування?
Реформу шкільного харчування розробляли комплексно. Міністерство охорони здоров’я України розробило та затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти, нові норми та порядок організації харчування учнів. Вони були створені на основі міжнародного досвіду та рекомендацій ВООЗ щодо принципів здорового харчування. Як зазначив Євген Клопотенко, норми, за якими харчуються учні в українських школах, розроблені ще за часів СРСР:
«Перед розробкою меню я глибоко займався вивченням питання шкільного харчування. Як з’ясувалося, система майже не змінювалася з 1975 року. За цей час світ змінився, а нормами ніхто не займається», - розповідає шеф-кухар.
Слід зазначити, що страви, які він розробив – є рекомендованими. Кожна школа сама обирає що готувати в залежності від регіону, постачальника, вартості продуктів тощо. Головна умова – ці страви відповідали нормам, які запровадили в МОЗ.
Про це наголошувала і директор Департаменту освіти і науки ПОДА Віта Ковальська. Адже в Україні існують 5 збірників рецептур за якими має здійснюватися харчування дітей, а заклади освіти самостійно можуть обирати саме ту рецептуру, яка їм більше підходить.
Зміна культури харчування
На думку Євгена Клопотенка, така різка негативна реакція українців на нові норма харчування дітей – це відсутність культури харчування та вживання здорової їжі:
«Більшість українців не звикла до здорового харчування. Але я не можу їх звинувачувати, адже раніше нас ніхто не вчив основ здорового харчування».
Дієтологи наголошують, що один із найважливіших факторів – це харчування вдома. Саме там формуються смаки та звички. Якщо вдома буде здорова та смачна їжа, то дитина буде слідувати прикладу батьків та харчуватися так само. Окрім того, зараз у всьому світі дуже поширене дитяче ожиріння через неправильну їжу:
«Багато в чому медицина йде вперед, але ожиріння серед дітей йду просто семимильними кроками. Те, що я бачу на прийомах, то кожна третя дитина має надмірну вагу. Ожиріння має менше дітей. Але в більшості випадків це все йде від того, що дитина неправильно харчується», - розповідає лікар-педіатр Марина Шакотько.
Куди поділися сіль та цукор?
Ще одним резонансним питанням стала відсутність солі та цукру у стравах, що дають дітям у шкільних їдальнях. Насамперед, така відмова є неправильною і зменшення кількості солі та цукру має відбуватися поступово протягом двох-трьох років.
Нові норми шкільного харчування
Міністерство охорони здоров’я затвердило нові норми харчування дітей в школах.
Основні принципи:
- обмежена кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків ;
- прибрати ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби (ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування);
- зменшені норми споживання хліба та картоплі;
- збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.
Оновлені харчоблоки у школах
Разом із новим меню в українських школах оновлюють і їдальні. Із 15 тисяч за минулий рік вдалося зробити ремонт та закупити обладнання у більш ніж 6 шкіл. Цього року у держбюджет заклали 1,5 млрд грн на переоснащення їдалень.
За словами Євгена Клопотенка, повне впровадження реформи триватиме приблизно два-три роки. За цей час Держпродспоживслужба знайде дієвий механізм контролю, держава наведе лад із закупками для шкіл, а діти переймуть звички здорового харчування.
Як зміниться харчування українських школярів у 2022 році
Реформа шкільного харчування: чи подобається українським школярам нове меню в їдальнях?
Відомий кулінар анонсував проведення тренінгів для шкільних кухарів
Хочете дізнаватися більше новин? Читайте наш Telegram
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
11:21, 5 грудня
10:32, 3 грудня
09:16, 7 грудня
live comments feed...
Коментарі