• Головна
  • Чисті харчоблоки, кваліфіковані кухарі та нове меню: як реформують систему харчування в полтавських школах?
12:31, 10 січня 2022 р.
Надійне джерело

Чисті харчоблоки, кваліфіковані кухарі та нове меню: як реформують систему харчування в полтавських школах?

Чисті харчоблоки, кваліфіковані кухарі та нове меню: як реформують систему харчування в полтавських школах?

З 1 січня 2022 року в Україні завершиться перехідний період з впровадження нових стандартів шкільного харчування. Підготовка до повного переходу на нові стандарти тривала більше року. У шкільних їдальнях Полтавської області постійно харчується 70% учнів. Про це розповіла на апаратній нараді директор Департаменту освіти і науки ПОДА Віта Ковальська.

«Після початку впровадження реформи було проведено опитування в кожній територіальній громаді області. У ньому взяли участь 377 дієтсестер, 62 813 дітей та 64 410 батьків. Згідно з результатами опитування, ми визначили, що у закладах освіти області харчується більше 70% учнів»,- зазначила Віта Ковальська.

Також було виявлено ряд проблем, на які скаржаться батьки та діти:

  • брудні харчоблоки;
  • холодна їжа та напої;
  • недотримання санітарних норм;
  • неналежне ставлення працівників їдальні до дітей;
  • велика кількість олії у стравах;
  • несмачні страви;
  • нерізноманітне меню;
  • мало овочів та фруктів.

Як наголосила директорка Департаменту освіти, ці проблеми має вирішувати виключно керівник закладу освіти.

Ще однією проблемою, з якою зіткнулися під час впровадження нової системи харчування, це відсутність кваліфікованих кадрів:

«20% кухарів, які працюють в шкільних їдальнях, не мають належної освіти. Це 147 працівників. Виходить, що це сторонні люди, які допущенні до харчоблоків у закладах освіти. Найбільше таких випадків зафіксовано у Глобинській територіальній громаді. У області є 22 заклади профтехосвіти, які готують кухарів. Якщо у закладі не вистачає кваліфікованих кадрів, то можна звернутися до нашого департаменту і ми надамо вам перелік фахівців. У нас є база, де міститься інформація щодо всіх випускників профтехзакладів за останні три роки».

Згідно з новими стандартами, у школі має бути дієтсестра. Це може бути звичайна медична сестра, яка обов’язково є в кожному закладі освіти, але для того, щоб стати дієтсестрою вона повинна пройти підвищення кваліфікації за спеціальність «Дієтологія». Підвищення кваліфікації медичні сестри можуть пройти у Полтавському базовому медичному фаховому коледжі та Кременчуцькому медичному фаховому коледжі.

Якщо наявність дієтсестри необов’язкова, то шеф-кухар має бути у кожному закладі освіти. Це саме та людина, яка відповідає за санітарно-гігієнічні норми, якість і норми харчування та відбір кваліфікованих кадрів.

Окрім цього, до шкільних їдалень було закуплено 37 пароконвектоматів, 84 універсальні машини та відремонтовано велику кількість харчоблоків за обласною програмою «Дітям Полтавщини – якісне харчування». Цього року вона буде доповнювати державну програму фінансування.

Наразі в Україні існують 5 збірників рецептур за якими має здійснюватися харчування дітей. Заклади освіти самостійно можуть обирати саме ту рецептуру, яка їм більше підходить. Також у кожному закладі харчування має здійснюватися за системою ХАССП. Всі рецепти страв з шкільного меню за посиланням.

Нагадаємо, з 5 січня в Україні розпочалася реєстрація на пробне ЗНО. Також раніше ми повідомляли, скільки коштуватиме пробне ЗНО у 2022 році?

Читайте також: Вчителі Полтавщини отримали майже 2500 ноутбуків

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#харчування #школа #учні #реформи #ПОДА #освіта #їдальня #кухар #меню
Оголошення
live comments feed...