
11:30, 26 жовтня 2023 р.
Надійне джерело
26 жовтня – День гарбуза: традиції, символи та рецепти

Фото: 0532.ua
Сьогодні, 26 жовтня, у світі відзначають справжнє осіннє свято – День гарбуза. Свято найбільш популярне у США, але за кількістю українських традицій, народної творчості та крилатих виразів пов'язаних із гарбузами, можна сказати, що і в Україні це народне свято. Ми обрали особливий рецепт традиційного гарбуза, який можна приготувати до столу як в цей день, так і на будь-яку іншу подію.
Гарбузи належать до родини гарбузових, до якої входять огірки, дині, кавуни, канталупа та цукіні. Всупереч поширеній думці, гарбузи - це фрукти, а не овочі. Родом з Центральної Америки та Мексики, гарбузи вирощують у Північній Америці вже понад 5 000 років.

Термін "гарбуз" еволюціонував з часом. У 1500-х роках французький дослідник Жак Картьє, досліджуючи регіон Святого Лаврентія в Північній Америці, назвав їх "gros melons" ("велика диня"), що пізніше було перекладено англійською як "pompions", а згодом стало "pumpkin".

Гарбуз є одним з символів американської нації. Ця традиція бере свій початок з тих далеких днів, коли перші пілігрими оселилися на континенті. Основною проблемою для них стала нестача їжі, яку вони змогли вирішити за допомогою вирощування гарбузів. З розвитком промисловості велика частина людей переселилася в міста, де гарбуз перестав посідати важливе місце в раціоні. Але повага до цього плоду збереглася у вигляді прикраси будинків на свято Усіх святих.
Гарбузи відомі своєю користю для здоров’я. Вони багаті на бета-каротин, антиоксидант, який організм перетворює на вітамін А. Крім того, вони багаті на клітковину, калій і вітамін С. Калій, що міститься в гарбузах, може позитивно впливати на кров’яний тиск, а високий вміст клітковини пов’язаний з різними перевагами для здоров’я, включаючи зниження ризику інсульту та захист від втрати м’язової маси.
Власне кажучи, їх варто час від часу їсти, бо корисні для здоров'я та містять калій та магній. А якщо їх ще приготувати за смачним рецептом, то ця страва точно стане однією з найулюбленіших. Пропонуємо рецепт гарбузово-яблучного пудингу. Цей пиріг ви точно відправите в «Обране».
Інгредієнти
Основні
- Гарбуз - 200 г
- Яблука – 200 г
- Масло вершкове – 20 г
- Молоко – 125 мл
- Цукор - 50 г
- Яйця курячі – 1 шт.
- Манна крупа – 40 г
- Кориця мелена - 5 г
- Панірувальні сухарі – 30 г
Приготування
Крок 1/4
Гарбуз іяблука помийте, очистіть від шкірки інасіння. Гарбуз натріть на грубій тертці, а яблука наріжте дрібними кубиками.
Крок 2/4
У сотейнику нагрійте молоко, додайте масло, гарбуз, яблука, цукор і тушкуйте на маленькому вогні приблизно 10 хвилин. Потім покладіть корицю і манку, перемішайте і готуйте ще 5 хвилин. Дайте масі трохи охолонути.
Крок 3/4
Збийте білок, введіть в масу, додайте жовток і добре вимішайте.
Крок 4/4
Форму для випікання змастіть маслом, посипте сухарями і викладіть в неї гарбузово-яблучну масу. Випікайте за температури 180°C 20-30 хвилин до золотої скоринки.
Смачного!
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
10:58, 19 квітня
10
08:32, 12 квітня
30
10:59, 19 квітня
22
18:36, 16 квітня
live comments feed...