• Головна
  • Кілька порад, як вберегтися від негативних наслідків після новорічних застіль
18:32, 1 січня 2022 р.
Надійне джерело

Кілька порад, як вберегтися від негативних наслідків після новорічних застіль

Кілька порад, як вберегтися від негативних наслідків після новорічних застіль

Чи задумувалися ви, скільки насправді коштує ваш святковий стіл, якщо рахувати витрати на лікування після застілля? До вашої уваги три прості поради, як уникнути витрат на ліки від неправильного харчування під час свят.

Більшість українців вважає обов’язковим атрибутом низки новорічних та різдвяних свят пригощання рідних і друзів смачними, калорійними стравами. Зазвичай ми намагаємося вразити родичів та побалувати себе смачненьким, все ж зважаючи при цьому на вміст свого гаманця. Та чи задумуємося ми, чи можемо дозволити собі таку їжу, яка потім коштуватиме дороговартісного лікування?

У молодому віці періодичне вживання великих обсягів шкідливої їжі ще може проходити без суттєвих наслідків для здоров’я. Однак якщо вам більше 45 років, пам’ятайте: кожний такий «святковий» харчовий стрес в організмі може спричинити початок розвитку важких хвороб. А якщо ви вже маєте хронічні захворювання, зловживання нездоровою їжею може стати реальною загрозою для вашого життя.

Три поради, як зробити ваш стіл другом, а не ворогом організму

1. Приберіть зі столу солодкі газовані напої

Вони містять забагато цукру. Наприклад, у склянці лимонаду може бути 6 ¼ чайних ложок цукру, у склянці кОли - 10 ¼ ложок. У людей, які часто п’ють солодкі напої, часто з’являється надлишкова вага, ожиріння, збільшується ризик цукрового діабету 2 типу, хвороб серця тощо. Краще пити воду, узвар, компот.

2. Уникайте трансжирів

Вони містяться у фаст-фуді, напівфабрикатах, фабричних снеках, соусах (в тому числі майонезі), хлібобулочних виробах і солодощах.

Трансжири - це різновид ненасичених жирів, що містять трансізомери жирних кислот. Найчастіше їх використовують у запечених і смажених продуктах, готових або розфасованих закусках, кулінарних жирах і спредах. Дослідження підтвердили зв’язок між споживанням трансжирних кислот та ішемічною хворобою серця, яка може призводити до передчасної смертності. Є докази, що споживання трансжирів підвищує рівень «поганого» холестерину й натомість знижує рівень «хорошого». Перелік недуг, до яких призводять трансжири, включає ожиріння, рак, діабет, розлади імунної системи.

3. Зменшіть споживання солі

Сіль – основне джерело натрію, а надмірне його вживання призводить до проблем зі здоров’ям: підвищення артеріального тиску, ризиків серцево-судинних захворювань та інсульту. Також надлишок солі збільшує навантаження на нирки, затримує воду в тканинах, а це призводить до підвищення ваги.

За даними досліджень, у середньому українці споживають 12,6 г солі на добу. Це більш ніж удвічі перевищує максимальний рекомендований рівень — 5 г на добу.

Основним джерелом солі є харчові продукти, що пройшли технологічну обробку. Це готові страви, бекон, шинка та ковбаси, сир, солоні закуски та локшина швидкого приготування. Уникайте готових продуктів із високим вмістом солі. Уважно читайте етикетки та обирайте продукти, у яких вміст солі знижено. Готуючи страви, додавайте замість солі свіжі трави та спеції.

Знадобиться час, щоби ваші смакові рецептори пристосувалися до меншої кількості солі та смаку здорових продуктів. Але як тільки ви звикнете, ви будете отримувати більше задоволення від їжі та відчуєте ширший діапазон смаків.

Незважаючи на дату в календарі, ваш організм потребує харчуватися не лише здоровою їжею, а й регулярно (бажано в один і той самий час) і в достатній кількості (без періодів голодування чи переїдання). Це необхідно зокрема і для того, щоб підшлункова залоза працювала належним чином, а рівень цукру у крові був на нормальному рівні протягом доби. Пам’ятайте, що кожна людина віком більше 45 років уже перебуває в групі ризику виникнення цукрового діабету 2 типу, і має регулярно перевіряти рівень цукру у крові. Тому переїдання та вживання нездорової їжі на свята для неї може мати погані наслідки.

Найголовніше – щоб здорове харчування стало вашою щоденною звичкою, включно зі святковими днями. А не тимчасовою дієтою, від якої ви «відпочиваєте» за святковим столом, щоб потім розплачуватися за це своїм здоров’ям.

Інформація надана в рамках комунікаційної кампанії “Мисливці за діабетом”, яка є частиною україно-швейцарського проєкту “Діємо для здоров’я” (Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні) та реалізується за підтримки уряду Швейцарії.

Раніше ми розповіли, як пройшла Новорічна ніч для полтавських медиків

Яскраві моменти року: Полтава-2021 у фоторепортажах 0532.ua

Проти чого Полтава протестувала у 2021-му: "тарифний геноцид", карантин, продаж землі, забудова Прирічкового, висловлювання Олександра Мамая

Хочете дізнаватися більше новин? Читайте наш  Telegram

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#ліки #пацієнти #медицина
Оголошення
live comments feed...