"Для громадського харчування локдаун - це останній цвях в кришку" - ресторатор розповів про карантин

"Для громадського харчування локдаун - це останній цвях в кришку" - ресторатор розповів про карантин , Ярослава Фоніна

14 і 15 листопада пройшли перші вихідні з жорсткими обмеженнями.

Більшість закладів громадського харчування ще не встигли відійти після весняного локдауну, тож дуже болісно сприйняли карантин вихідного дня.

Як вони виживають зараз, розповіли журналісту 0532.

"Коли був перший карантин, ми намагалися підтримати наш персонал. Виторги на винос були дуже мізерні, вистачало тільки роздати зарплати частково, щоб люди могли собі купити продукти і необхідне. Оренду з нас тоді не брали, але по комунальним відпрацювали десь в мінус 120 тис за ті 2,5місяці. Закупівлі робили зі своєї кишені і ще оплачували квартиру персоналу. Влітку намагалися якось перекрити борги. Вийшло не так, як хотілося. Після карантину дуже сильно всі постраждали, до осені намагалися вийти з боргів, підтримки від держави ніякої", - розповідає Олександр Пивторак, власник одного із полтавських закладів.

Раніше ми писали про те, щоІснування більшості ресторанів і кафе під загрозою - заклади можуть втратити основну частину доходів

Додає, що зараз знову вводять обмеження, проте люди не встигли нічого накопичити. Тому змушені знову йти на карантин, сподіваючись тільки на себе.

"Зараз буде ще важче. Оренду ніхто не скасовує, комунальні оплати, податки вимагають оплачувати. Окрім цього, треба купувати продукти у постачальників і платити зарплату персоналу. І ми маємо робити касу тільки в будні, коли гостей дуже мало. Влада ніякої конкретики не дає, у новинах одне залякування. Та ще й в зиму йдемо. Зараз буде все привозне і дороге", - зауважує він. 

"Для громадського харчування локдаун - це останній цвях у кришку. Бо кафе і ресторани це перше, у чому собі відмовляють люди в період кризи. Їсти ж щось треба, одяг. Не дай Бог - ліки. А в іншому люди у нас звикли відмовляти. А, судячи по ставленню влади до людей і бізнесу, їх девіз: "Ніколи добре не жили - і не треба!", - каже Олександр.

Він вважає, що заклади громадського харчування можуть і надалі працювати, проте з повним дотриманням усіх карантинних норм. І тоді у кафе і ресторанах буде безпечно.

Проте його думку поділяють не всі ресторатори.

"Так, ми несемо збитки, але вважаю, що не треба це ставити понад необхідність карантинних обмежень", - вважає Наталія Лещенко, власниця ще одного кафе у Полтаві.

Читайте також: Сотні людей виступили проти "вбивства" ресторанів Полтави (ВІДЕО)

карантин ковід коронавірус ресторан кафе
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі