Чи можна давати дітям «Дитячу» ковбасу?

Відповідно до національного стандарту ДСТУ 4436:2005 «Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хліби м'ясні. Загальні технічні умови» для ковбас варених «Дитяча», «Дитяча вершкова», сосисок «Дитячі» передбачені більш жорсткі вимоги до якості сировини та вмісту харчових добавок, ніж до інших видів ковбасних виробів, адже ця продукція рекомендована Міністерством охорони здоров’я України для харчування дітей дошкільного і шкільного віку та дієтичного харчування.

Проте, окремі виробники, користуючись тим, що система технічного регулювання в Україні переживає період реформування, почали використовувати на маркуванні слово «Дитяча» з рекламною метою, аби привабити більше покупців. Хоча дана продукція за своїм складом не відповідає вимогам даного нормативного документу чи взагалі виготовляється за технічними умовами.

Враховуючи ситуацію, що склалася, антимонопольний комітет України зобов’язав виробників припинити поширення на етикетках ковбасних виробів неправдивих відомостей щодо її призначення для дитячого харчування. Зокрема, 7 м’ясопереробних підприємств нашої держави примусили привести склад та маркування фасованих сосисок вищого сорту під назвою «Дитячі», а також ковбас варених «Дитяча» та «Дитяча вершкова» у відповідність до вимог вищезгаданого стандарту.

Тож звертаємо увагу виробників на необхідність суворо дотримуватись вимог нормативних документів. Якщо Ви не хочете потрапити на гачок до контролюючих органів, надовго зіпсувати свою репутацію в очах споживачів, витрачатися на сплату штрафних санкцій: звертайтеся до ДП «Полтавастандартметрологія», де Вам завжди нададуть вичерпну консультацію щодо правильного оформлення етикетки та грамотного застосування державних стандартів чи розроблення власних технічних умов.

Лише протягом минулого року фахівцями підприємства було перевірено близько 30 етикеток та зареєстровано 58 технічних умов. Надано понад 3 тисячі консультацій з питань стандартизації та сертифікації суб’єктам господарювання найрізноманітнішого профілю. Крім того, у науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції, який діє на базі підприємства, можна провести випробування, як готової продукції, так і сировини практично за всіма показниками, які Вас цікавлять.

Щодо споживачів, то їм, обираючи ковбасні вироби, слід уважно ознайомитися з інформацією на маркуванні, зокрема звернути увагу на сорт та склад ковбаси. Пам’ятайте, що згідно з вимогами державних стандартів, ковбасу варену вищого сорту мають виробляти на 100% із м’ясної сировини. До її складу повинно входити м’ясо знежиловане та в залежності від рецептури, сало, жир-сирець, субпродукти, сир, вершки, молоко, яйця, олія. Тож і строк придатності таких виробів не повинен перевищувати 10 діб, у вауумній упаковці – 15 діб.

Ковбаса першого сорту повинна містити 70% м’ясної сировини, також допускаються білковий стабілізатор (з колагенованої сировини, шкурки свинячої) – не більше ніж 10%, м’ясо механічного обвалювання, в тому числі м’ясо птиці – до 10-и%, препарати білкові в гідратованому вигляді (соєві, молочні) – до 10-и%; крупи – не більше 5% і крохмаль –не більше 3%.

У вироби другого сорту вже можуть покласти 60% м’ясної сировини і 40% вже згаданих домішок.

Напівкопчені ковбаси вищого сорту теж повинні на 100% складатися з м’ясної сировини. Не дозволено додавати в них борошно, крохмаль та сою. Ковбаси першого сорту повинні містити не менше ніж 90% м’ясної сировини. У виробах другого сорту різноманітних домішок значно більше.

Якщо продукція призначена для дитячого та дієтичного харчування, про це має бути відповідний напис на етикетці.

 

р
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі

Суспільство
Голова первинної профспілкової організації студентів і аспірантів Національного університету імені Юрія Кондратюка Олександр Дроботя підбив проміжні підсумки роботи організації у цьому навчальному році. «Соціальний захист осіб, що навчаються в університеті, є одним із пріоритетів роботи профспілкового комітету студентів та аспірантів. У 2019-2020 навчальному році активно велась робота по захисту прав осіб, що навчаються в університеті, зокрема щодо стипенд...
Суспільство
5 червня 2020 року виповнюється 95 років з дня народження Миколи Плав’юка – видатного українського політичного і громадського діяча – останнього Президента УНР у екзилі, Генерального секретаря і Голови Світового Конгресу Вільних Українців (СКВУ), Голови ОУН з 1979 по 2012 рік. Він у період становлення новітньої державності, на початку 90-х років минулого століття кілька раз приїздив до Полтави, проводив зустрічі з мешканцями міста. Одна із наймасовіших від...
Суспільство
Магістрант ННІ фінансів, економіки та менеджменту Владислав Житник посів ІІІ місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт зі спеціальності «Міжнародні економічні відносини». На базі Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка 28-30 травня 2020 року відбувся заключний етап ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Міжнародні економічні відносини». Підсумки Вс...
Суспільство
Українські дослідники заявили, що оскільки Україна йде за "жовтим" і "чорним" сценаріями, то повернення жорсткішого карантину можливе вже у червні. Ймовірність повернення жорсткішого карантину висока, про це свідчать дані епідеміологічної моделі, яку розробила Київська Школа Економіки (KSE). У цій моделі є 3 типи сценаріїв: "жовтий" (середній, помірна сезонність), сценарій "чорний" (негативний, сезонність відсутня), сценарій "зелений" (оптимістичний, значн...
Суспільство
В Україні запустили щорічний флешмоб #ЩастиНаЗНО, він триватиме з червня по 17 липня. Ідея — підтримати випускників під час зовнішнього незалежного оцінювання. Випускники середньої школи щороку перебувають під особливою напругою, відчувають стрес і страх перед іспитами. А цьогоріч додалися ще й особливі умови у зв’язку з карантинними та протиепідеміологічними заходами. Ні традиційного останнього дзвоника, ні випускних, а на ЗНО — доведеться сидіти в масках...
Суспільство
На засіданні Вченої ради Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка» заслухали про роботу студентського самоврядування і плани на цей рік. Відповідно до чинного законодавства України, до складу Вченої ради університету входять семеро представників органів студентського самоврядування – президент та віце-президент студентського парламенту, голови студентських рад навчально-наукових інститутів та факультетів. Президент студентс...
Суспільство
Департамент культури, молоді та спорту ПМР оголошує конкурс до Дня молоді 2020 на кращий лист-послання, який закладуть у “Капсулу часу”. Лист закладуть 28 червня у Парку Перемоги. Листи приймаються з 5.06 по 20.06 на електрону адресу: olena31779@gmail.com (з темою «Капсула часу»). - Якщо твій #Формат_молодість – тобі є про що розповісти!, - йдеться у повідомленні. - Від Молоді сучасності для Молоді 2050 ми готуємо “Капсулу часу”. Ти - частина історії свого...
Кримінал
До поліції Полтавської області 5 червня, близько 9-ї години, надійшла інформація від мешканців Горішніх Плавнів, що в одній із квартир багатоповерхового будинку по проспекту Героїв Дніпра чоловік погрожує місцевій жінці позбавити її життя. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Полтавщини. На місце події одразу прибули групи реагування патрульної поліції, слідчо-оперативна група та медики. За вказаною адресою поліцейські виявили тіло 55-річної місцев...
Суспільство
Вчителі та батьки хвилюються, про те яким буде навчання з нового навчального року. Чи може бути з першого вересня навчання дистанційним, Любомира Мандзій розповіла в ефірі на каналі «hromadske.ua». «Давайте не забігати наперед, ми не знаємо, як буде розвиватися ситуація. Ми маємо бути готові до різних варіантів розвитку подій. Але ми точно будемо більш готові, ніж бути 12 березня. Я ніколи не казала, що з 1 вересня в нас буде виключно дистанційне навчання....