• Головна
  • У полтавські ліси – за маслюками та рядовками (ГРИБНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ)
16:30, 4 листопада 2020 р.
Надійне джерело

У полтавські ліси – за маслюками та рядовками (ГРИБНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ)

У полтавські ліси – за маслюками та рядовками (ГРИБНИЙ ФОТОРЕПОРТАЖ)

Після дощів у лісах під Полтавою з’явилися гриби. Минулого разу ми вирушали в ліс за парасольками. Але не тільки вони можуть стати смачною стравою на нашому столі. Зараз ліси Полтавщини рясніють маслюками, зеленими та сірими рядовками, тому ми знову вирушили у ліс по гриби.  

На «полювання» за грибами ми виїжджаємо у соснові ліси на Котелевщині. Зранку дорогою та лісом стелиться туман. Сосни рясно вкриті росою.

Ми відправляємося на пошуки грибів. І довго їх шукати не доводиться – лісові галявини вкриті маслюками, зеленими та сірими рядовками.

За дві години ми назбирали кілька корзин грибів, переважно маслюків. Це – дуже добрий їстівний гриб. Перед приготуванням з шапинки знімають шкірку, бо навіть після відварювання вона залишається слизистою і при вживанні може викликати розлад шлунку. Використовують маслюки свіжими, а також сушать про запас, солять та маринують.

Зелені та сірі рядовки – це умовно їстівні гриби. Ростуть вони у піску, тому перед приготуванням їх потрібно промити 3-4 рази. Після цього проварити 15-20 хвилин. Рядовки найсмачніші маринованими.

Як маринувати рядовки?

Рецепт

Рядовки

Рядовки готувати дуже легко – це практично не потребує зусиль, але смак їх просто чарівний.

Для приготування знадобляться: 1 кг. свіжозібраних рядовок; 1 ст. л. цукру; кілька ст. л. солі; пів двухсотграмової склянки оцту; кілька листочків лаврового листа; 5 горошин звичайного перцю; кілька бутонів гвоздики; кілька зубків раннього часнику; кілька парасольок кропу; кілька листочків смородини.

Як маринувати сірі рядовки?

Спочатку слід перебрати всі гриби. Негайно відкинути зіпсовані і червиві. Кожен екземпляр природно миють і додатково ошпарюють ще й окропом. Оброблені рядовки перекладають в підходящий для здійснення всіх подальших дій посуд і заливають водою. Їх солять, присипають цукром і проварюють. Цей процес триває близько двадцяти хвилин. Цим часом здійснюється процес підготовки тари. Її з содою миють і піддають обов'язковій стерилізації. В оброблені термічно банки викладається половина всіх необхідних спецій і оцту. Тепер в банки можна викладати і самі відварені гриби. Зверху на них кладуться спеції і виливаються залишки оцту. Воду, в якій варилися гриби, потрібно ще раз закип'ятити, після чого наповнюємо по максимуму всі банки. Баночки невідкладно закочуються. Остигати їм слід перевернутими і укутаними чимось досить теплим. При варінні слід постійно знімати пінку. Від цього залежить, наскільки прозорим і чистим буде маринад в баночках.

Нагадуємо, якщо ви не впевнені у грибі або не знаєте як його правильно приготувати, то краще його не брати.

Наступного разу редакція відправиться на “полювання” за білими грибами. І ми обов’язково розповімо вам – де та як їх шукати.

Мухомор звичайний

Раніше ми розкривали грибні місця на Полтавщині

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

#Полтавщина #гриби #фоторепортаж
Оголошення
live comments feed...