
12:20, 9 квітня 2015 р.
Полтавські хлібопекарі змагалися, чия паска смачніша
За кілька днів в Україну прийде світле й величне християнське свято – Великдень, яке не лише вшановує воскресіння Ісуса Христа, а й символізує оновлення землі та природи, духовне й фізичне відродження. Це свято неможливо уявити без традиційної пасхальної випічки. Майстерність випікати пасхальний хліб здавна цінували наші пращури, в кожній родині з покоління у покоління, від господині до господині передавалися свої рецепти неповторної пасхи.
У наш час сучасна жінка далеко не завжди має час і можливість присвятити щонайменше півдня вибагливій здобі. Тож ці клопоти поступово взяли на себе професіонали, яких об’єднує та щороку збирає в себе на конкурс «Полтавський Великдень» державне підприємство «Полтавастандартметрологія». Не зважаючи на непросту ситуацію в державі, не зрадили добрій традиції і цьогоріч, адже за допомогою цього конкурсу не лише визначають, у кого вдалися найсмачніші паски, а й обмінюються досвідом, вперше «представляють на публіку» нові рецептури, отримують консультації кваліфікованих фахівців тощо.

Полтавські хлібопекарі змагалися, чия паска смачніша? (фото) - фото 1
Оскільки конкурс відкритий для представників ЗМІ, споживачам, теж буде легше визначитися, кому із хлібопекарних підприємств області довірити виготовлення пасок до свого святкового столу.
Загалом на конкурс було представлено 10 видів продукції п’яти провідних виробників області, а саме: ТОВ «Полтавахліб -3», ПП «Полтавський хлібзавод «Південний», ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі», ФОП Ляшко Р.В. та ТОВ «Фудмережа». Конкурсна продукція традиційно була представлена в 2 категоріях: «Масове виробництво» (великі партії) і «Немасове виробництво» (ексклюзивні вироби та нестандартно оформлена випічка, що надійде у продаж у невеликій кількості). Переможців визначали у двох номінаціях: «Краща продукція за смаковими якостями» та «Краще оформлення паски».

Полтавські хлібопекарі змагалися, чия паска смачніша? (фото) - фото 2
До складу конкурсної комісії, яку очолила генеральний директор ДП «Полтавастандартметрологія» Алла Миронова, крім дегустаторів з державного підприємства «Полтавастандартметрологія», увійшли представники санепідемслужби та Полтавського університету економіки і торгівлі.
Спершу компетентне журі оцінило зовнішній вигляд конкурсних виробів, а потім найсмачнішу випічку визначали методом, так званої «сліпої» дегустації - коли шматочки від кожної паски закодовано під певним номером і дегустатори самі не знали, чию продукцію вони куштують. Звернули увагу члени комісії і на правильність оформлення споживчого маркування продукції, чи правдиво зазначив виробник перелік інгредієнтів, передбачених рецептурою тощо.
За доброю традицією участь в оцінюванні пасхальної випічки взяли і найнезалежніші учасники цього дійства – журналісти, які фактично представляли пересічних споживачів.
Жодного з виробників не залишили без диплома, адже невмілі хлібопекарі не наважуються брати участь у подібних творчих змаганнях.
Найбільше порадувало глядачів оформлення виробів ТОВ «Полтавахліб-3». Споживачів, які побажають замовити тут ексклюзивну випічку, можуть здивувати неповторним величезним великоднім яйцем та вишуканим білосніжним храмом з янголами. Журі відзначило також оригінальну продукцію ТОВ «Полтавський хлібзавод «Південний» та ТОВ «Полтавський хлібокомбінат «Кулиничі» та ФОП Ляшко Р.В. А ось за смаковими якостями дегустаторам найбільше сподобалися паски ПП «Полтавський хлібзавод «Південний» та ТОВ «Фудмережа», останнє підприємство ще й вибороло прихильність чисельного незалежного журналістського журі.
Як правило, конкурс «Полтавський Великдень» - це добра можливість для виробників не лише «себе показати», а й у інших повчитися, порівняти свою продукцію з товаром конкурентів, вислухати точку зору незалежних компетентних дегустаторів і, при потребі, вдосконалити власне виробництво, внести зміни до рецептур, запровадити нові технології чи навпаки відродити прадавні ще дідівські традиції виготовлення святкової випічки. А найголовнішою нагородою для виробників є визнання споживачами, які неодмінно оцінять їх сміливість та старанність.
Заступник генерального директора Н. В. Ткаченко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
16:35, 7 лютого
16:45, 30 січня
15
18:39, 3 лютого
143
09:33, 28 січня
13
live comments feed...