• Головна
  • Полтавська обласна дегустаційна комісія визначила кращих медоварів
09:43, 25 вересня 2009 р.

Полтавська обласна дегустаційна комісія визначила кращих медоварів

Що скажуть професійні дегустатори про наших медоварів? - це питання турбувало Голову обласної спілки пасічників Наталію Сенчук. Вона зібрала сміливців, що зважилися представити свою продукцію на суд висококваліфікованим фахівцям. Засідання Обласної дегустаційної комісії відбулося вчора на базі Державного підприємства «Полтавастандартметрологія». На розгляд комісії представили 11 видів продукції медоварів з Полтавщини, Київщини, Чернігівської та Львівської областей. Серед продукції були представлені меди питні варені, меди питні ставлені, медові напої, з додаванням хмелю, соку винограду, груш-дичок, шовковиці, ароматичних композицій з трав, прянощів...

До складу комісії увійшли: Василь Барабаш – голова гільдії медоварів України, Надія Тютюнник – начальник виробничої лабораторії ЗАТ «Полтавський лікеро-горілчаний завод», Валентина Бакало – начальник лабораторії Асоціації «Полтавахліб», Надія Ремізова – начальник Науково-дослідного випробувального центра харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія», Віктор Чубенко – видавець та медовар, Олена Вахницька – автор і ведуча програм споживацької тематики та представники медоварів. Головував на засідання Віктор Мирунко – генеральний директор ДП «Полтавастандартметрологія».

Члени комісії оцінювали якість представлених зразків за органолептичними показниками: смак, запах (букет), колір, прозорість, а також звертали увагу на маркування та пакування продукції.

Кожен вид продукції був представлений його виробником. Так, медовари розповіли, які продукти закладали, в яких пропорціях, чим характеризується напій, у чому його оригінальність тощо.

У рамках засідання Обласної дегустаційної комісії було проведено конкурс «МЕДИ УКРАЇНИ».

За результатами роботи було визначено переможців у 5-ти номінаціях.

1. Кращим медом питним за смаковими властивостями було визнано «Козацький» Володимира Перепелиці, друге місце розділили «Монастирський» Дмитра Білоуса та «Полтавський» Наталії Сенчук, а третє – мед питний Сергія Хохича та «Литовський» Віктора Чубенка.

2. Диплом переможця за краще оформлення спожиткової тари отримав Олександр Кобцев, який представив напій у скляній, кольоровій пляшці. Саме в такій тарі він буде зберігатися якнайкраще.

3. Віктора Чубенка було відзначено і за краще маркування: на етикетці пляшки він написав вірша.

4. Найоригінальніша рецептура меду питного виявилася у Дмитра Чуприна. Він заклав не лише класичні компоненти, а й додав шовковиць, що надало напою гарного кольору та приємного оригінального присмаку.

5. Відроджує давні українські традиції медоваріння пасічник Олександр Кобцев. Тож, його медовий напій «Вечерний звон» виборов перемогу у номінації «Традиційність рецептури».

По завершенню засідання переможці отримали дипломи. Кращі зразки медів було рекомендовано поставити на виробництво. Проте було зазначено, що для цього необхідно розробити Технічні умови на виготовлення медів питних та провести відповідні випробування як самого продукту, так і сировини, що закладається

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
live comments feed...