Як краще заготовити фрукти-овочі на зиму?

Літо на межі, але майбутня зима - не привід відмовитися від вигод. Адже правильно заготовлені дари літа не тільки прикрасять холодні зимові вечори, а й допоможуть підтримати імунітет в сезон застуд. 

Про те, як все-таки впливають різні способи заготівлі на вміст у продуктах корисних речовин?

Усі плюси і мінуси різних варіацій зберігання плодів та овочів можна дізнатися далі:

Заморожування

Що заморожуємо? Малину, смородину, вишню, агрус, спаржеву квасоля, болгарський перець, щавель, помідори, баклажани, морква, цвітну капусту, груші, персики, абрикоси, сливи.

Як заморожувати? Для початку відберіть в міру стиглі ягоди, овочі та фрукти середнього розміру без ушкоджень. Промийте їх проточною водою, великі плоди поріжте на шматочки. Потім просушіть, розкладіть в лотки і помістіть в морозилку. Заморожувати потрібно при температурі -20 ° С в середньому дві години. Коли плоди замерзнуть, їх можна вийняти, швидко пересипати в поліетиленові пакети і знову помістити в морозилку.

Що зберігається? Вітаміни - 70-90%, мікроелементи - 90-100%.

Скільки зберігається? До 8-10 місяців.

Плюси. Це, мабуть, найшвидший спосіб заготівлі продуктів на зиму, який, крім того, є і самим щадним до всіх корисним речовинам, що знаходяться у фруктах і овочах.

Мінуси. Головний ворог заморожених продуктів - розморожування. Повторно заморожувати розморожені фрукти-овочі не можна: так вони втрачають свої властивості (при розморожуванні корисні речовини йдуть в сік) і ризикують «поселити» в собі парочку бактерій.

Висушування

Що сушимо? Яблука, груші, сливи, абрикоси, вишню, виноград, гриби.

Як сушимо? Найпростіший спосіб висушити фрукти, ягоди та гриби - в духовці. Насамперед треба підготувати продукти до сушіння: промити, видалити гілочки, кісточки, підгнилі частини. Великі фрукти, наприклад яблука, треба розрізати на часточки, щоб справа пішла швидше. Якщо ви хочете, щоб продукт зберіг свій натуральний колір, - наріжте його в ємність з ананасовим або цитрусовим соком, через п'ять хвилин дістаньте, дайте соку стекти і укладіть фрукти-ягоди на гратчастий деко. Потім відправте його в духовку на 10-12 годин, підтримуючи постійну температуру - 60-70 градусів. Коли продукти висохнуть, обов'язково загорніть ваші сушіння в непроникні паперові або полотняні пакети або покладіть в ємності з тугими кришками.

Що зберігається? Вітаміни - 20-30%, мікроелементи - 80-90 %.

Скільки зберігається? До року.

Плюси. При сушці не тільки зберігається, але і активується корисність харчових волокон, які служать профілактикою запорів, середовищем для розвитку потрібних кишкових мікроорганізмів і сприяють виробленню в кишечнику половини добової дози вітамінів групи В.

Мінуси. За сушеними продуктами потрібен ретельний контроль: їх люблять харчова моль і волога . Тому періодично проводите ревізію сухофруктам: якщо помітили десь моль або цвіль, відразу ж видалите зіпсовані шматочки, а іншу частину ще раз підсушіть.

Рецепти приготування сухофруктів

Курага

Відберіть якісні абрикоси і ретельно їх вимийте. Видаліть кісточки і потримайте абрикоси 5-10 хвилин в друшляку над киплячою водою, щоб зберегти природний колір кураги. Висушіть їх на чистої бавовняної тканини і помістіть в духовку на 8-10 годин при 65 ° С.

Чорнослив

Відберіть стиглі, м'ясисті сливи з вільно відділяється від м'якоті кісточкою. Вимийте і потримайте їх хвилину над киплячою водою або обдайте окропом. Потім охолодіть під проточною водою і поставте в духовку на 8-10 год при температурі 80 ° С.

Заквашування

Що квасимо? Капусту, яблука, огірки, помідори, перець, баклажани.

Як квасити? Спочатку приготуйте розсіл : насипте у кип'ячену воду кухонну сіль (1 кг на 10 л) і розмішайте її до повного розчинення. Для запобігання утворення цвілі стінки бочки натріть часником, а на дно покладіть листя хрону, чорної смородини та вишні. Потім наріжте продукти і помістіть їх у дерев'яну діжку, після чого залийте їх розсолом і закрийте кришкою. Зберігайте бочку при температурі 18-20 ° С. Бродіння починається на другий чи третій день і закінчується за 9-12 діб. До кінця бродіння розсіл повинен стати світлою і втратити гіркоту.

Що зберігається? Вітаміни - 70-80%, мікроелементи - 80-90%.

Скільки зберігається? До двох років.

Плюси. Квашені продукти багаті молочнокислими бактеріями, які покращують травлення, перешкоджають розвитку різних мікробів, запобігають гнильні процеси. Крім того, квашення активує клітковину, посилюючи її можливість зв'язувати і виводити з кишечника різноманітні токсини.

Мінуси. Швидке бродіння погіршує смакові якості квашення, повільне - при температурі нижче 15 ° С - додає гіркота. Крім того, потрібно перевіряти, чи не утворилася чи в бочці на поверхні піна (її треба знімати, вона показує, що розмножуються шкідливі мікроби).

Консервування

Що консервувати? Чорну смородину, вишню, агрус, брусницю, горобину, щавель, помідори, яблука, груші, персики, абрикоси, огірки, морква, буряк, гриби і ін

Як консервувати? Для консервування вибирайте бездоганні фрукти і ягоди: свіжі і цілі. Лопнули та пом'яті фрукти і ягоди можна переробити в сік, пюре або зварити з них варення, мармелад або джем. Вимийте продукти, покладіть їх у сито і обсушити. Для фруктів і ягід приготуйте сироп (для солодких беруть 100-150 г цукру, для кислих - 200-250 г цукру на кожні півкілограма фруктів), а для овочів - маринад (винний оцет або оцтову кислоту розведіть кип'яченою водою в пропорції 1:3, додайте сіль, цукор, корицю, гвоздику та інші прянощі, дайте закипіти і охолодіть). Потім покладіть продукти в попередньо простерилізовані банки, залийте маринадом або сиропом, накрийте кришкою і поставте стерилізуватися (час стерилізації - 10 хвилин на кожен літр банки).

Що зберігається? Вітаміни - 10 - 20%, мікроелементи - 10-20%.

Скільки зберігається? До трьох років.

Плюси. Консервовані продукти хороші тим, що не вимагають подальшої обробки, їх відразу можна подати до столу.

Мінуси. Маринад містить агресивну до слизистих шлунка і кишечника оцтову кислоту, через яку мариновані продукти не рекомендуються тим, хто страждає захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту. А, крім того, недотримання правил стерилізації призводить до розмноження мікроорганізмів, що виділяють небезпечні для здоров'я і життя токсини.

Перетерання

Що перетираємо? Всі ягоди.

Як перетираємо? Для початку ягоди треба перебрати, видалити гнилі і пом'яті. Ретельно промийте їх у проточній воді, а потім сполосніть в кип'яченій, викладіть на чисту бавовняну тканину в один шар і дайте повністю висохнути. Потім перетріть ягоди в кухонному комбайні (або в м'ясорубці), пересипаючи їх цукром (близько 100 г порошку на 200 г ягід). Розкладіть у банки і закрийте капроновими кришками.

Що зберігається? Вітаміни і мікроелементи - 60-70%.

Скільки зберігається? До 8-10 місяців.

Плюси. Це порівняно швидкий і технічно простий спосіб заготовити ягоди на зиму. Крім того, таку солодку ягідну суміш можна використовувати не тільки як самостійний десерт, але і як начинку для пирогів.

Мінуси. перетерті ягоди швидко псуються при кімнатній температурі, так що їх слід зберігати виключно при мінусовій температурі. Крім того, для того щоб перетерті свіжі ягоди не псувалися, кількість солодкого порошку повинна бути не менше 60%. Тому, зберігаючи вітаміни, ми одержуємо дуже солодкий і калорійний продукт.

овочі фрукти консервування заморожування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Український інститут національної пам’яті підготував інформаційні матеріали до роковин Великого терору. Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соці...
Суспільство
Полтавка Єва - в минулому волонтер. А ще вона художник, мама двох діток і дружина добровольця - "кіборга"  (Макс воював на сході, отримав там поранення). За свій молодий  вік Єві довелося пережити вже чимало операцій - і тепер ще одна попереду. Діагноз: Синдром тазового венозного повнокрів'я. Коагулопатія. Операцію назначено на кінець травня в київському інституті ім. Шалімова. Друзі Єви просять відгукнутися усіх небайдужих! Картка для допомоги: 5168 742...
Екологія
Столичний метеоролог Наталка Діденко оприлюднила прогноз погоди на сьогодні. Вона пише: " - 19 травня грозові дощі найбільш ймовірні в західній частині України, при грозах можливе шквалисте посилення вітру, град.На решті території - переважно сухо, сонячно.  Температура повітря  вдень становитиме +21+28 градусів, на Півдні та Сході +26+32 градуси. У Криму завтра є ймовірність короткочасного дощу з грозою. Вітер східний, поривчастий. Температура повітря +25...
Суспільство
У суботу, 18-го травня, у Полтаві відзначають День Європи в Україні.  У рамках відзначення на Театральній площі міста проходить Міжрегіональна виставка-турсалон "Відпочивайте на Полтавщині". На великій сцені перед полтавцями виступили хор "Калина", продемонстрували колекції "Барви Полтавського краю" від модельної агенції "Століття краси". Також у рамках свята відбулася презентація національних костюмів Литви та Латвії. Насичену музичну програму забезпечуют...
Суспільство
У суботу, 18-го травня, у Полтаві провели акцію під стінами обласної прокуратури. Активісти принесли із собою і розтягнули великий транспарант із написом-запитанням: «Хто замовив Катю Гандзюк?». Цього дня подібні акції провели не лише у Полтаві, а й у чотирьох десятках інших міст України. Перед стінами прокуратури виступили полтавська суддя Лариса Гольник, народний депутат Юрій Бублик, представники політичних та молодіжних організацій. Ключовою вимогою акц...
Спорт
Щойно у Полтаві завершився матч між «Ворсклою» та київським «Арсеналом». Рахунок у матчі вже на 6-ій хвилині відкрив Юрій Коломоєць – 1:0. Нападник забив гол вперше із травня 2018-го року. На 58-ій хвилині Денис Васін подвоїв перевагу у рахунку – 2:0. Після цієї перемоги «Ворскла» продовжує посідати сьому сходинку турнірної таблиці, в активі у команди 38 очок. «Арсенал» набрав 25 очок і займає 11-те місце. Нагадаємо, минулого тижня у незвичайному матчі "Во...
Суспільство
У селищі Решетилівка на Полтавщині 18-го травня офіційно відкрили обласне свято народної творчості «Решетилівська весна-2019». Цього року до Решетилівки приїхали та привезли свої вироби 147 майстрів із різних куточків області та усієї України. А ще тисячі людей приїхали, щоб подивитися на це свято. Чого тільки не побачиш сьогодні у Решетилівці! Вишиті рушники та сорочки, вінки та стрічки, амулети та обереги; ятки із медовухою, сотами, бубликами, солодощами...
Кримінал
Крадіжка сталася близько 3:00 17-го травня у місті Хорол. Власник мотоциклу «Ява-350» залишив транспортний засіб на парковці біля супермаркету, а коли не знайшов його – викликав поліцію. Правоохоронці за кілька годин розшукали і мотоцикл, і крадія. Нам виявився 29-річний мешканець одного із сіл Хорольського району. За фактом внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за частиною 1 статті 289 Кримінального кодексу «Незаконне заволодіння тран...
Культура
За тиждень, 23-24 травня, у Полтавській обласній універсальній науковій бібліотеці імені І.П. Котляревського відбудеться Друга універсальна книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК». На прес-конференції члени оргкомітету розповіли, які цікавинки підготували цьогоріч для шанувальників книг. – На «ПОШУК» приїдуть представники 42 видавництв із 13 областей України. Із-поміж локацій – не лише обласна універсальна наукова бібліотека, хоча вона задіяна цілком, а й обласн...