Що «ховається» за сортом ковбаси?

Як відомо, на споживчому маркуванні усіх ковбасних виробів, які представлені у торгівельній мережі, зазначається сорт, до якого вони належать, починаючи від вищого і закінчуючи другим. Далеко не всі розуміють, що «сортність» ковбас свідчить не про їхні смакові властивості і тим більше не про свіжість, йдеться саме про склад ковбаси. Це маркування пояснює державне підприємство «Полтавастандартметрологія».

Приміром, варена ковбаса вищого сорту взагалі не повинна містити замінників м’яса. В ковбасі першого сорту – його повинно бути не менше 70%, також допускається наявність білкового стабілізатора - 10%, соєвих і молочних продуктів - 10%, круп - 5% і крохмалю - 5%. В ковбасі першого сорту - 60% м'яса і 40% добавок. Напівкопчені ковбаси вищого сорту повинні містити 100% м'яса. Першого сорту - 90% м'яса і 10% борошна пшеничного чи продуктів сої. У другосортних виробах відповідно значно менше м’яса і більше добавок.

В Україні ковбаси виготовляють за ДСТУ 4427:2005 "Ковбаси сирокопчені та сиров'ялені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4433:2005 "Ковбаси смажені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4435:2005 "Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови" та ДСТУ 4436:2005 "Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хлібці м'ясні. Загальні технічні умови", а також за технічними умовами виробника, вимоги в яких мають бути не нижчими, ніж ті, що передбачені державними стандартами.

Якщо йдеться про традиційні види ковбас, які добре відомі споживачам ще з часів Радянського Союзу, як-то «Московська», «Одеська», «Молочна», «Докторська» і таке інше, то змінювати їхню рецептуру взагалі заборонено, тому вони мають виготовлятися лише за державними стандартами і не містити в назві словосполучень на зразок «Московська-особлива», «Молочна-люкс» тощо. Така видозмінена назва вже красномовно говорить, що виробник не дотримався традиційної рецептури.

Фальсифікація ковбас може відбуватися не лише шляхом підробки продукції відомих торгівельних марок, а й за рахунок заміни натурального м'яса емульсією (меленими шкірами, сполучними тканинами, субпродуктами, все це уварюється до стану однорідної кашки). До речі, у Європі виробників зобов'язують вказувати на упаковці точну кількість та сортність м'яса, спецій та інших компонентів. До того ж, там діють й конкретні вимоги до того чи іншого виду м’яса, яке аж ніяк не може бути замінене перемеленими відходами.

Коли на маркуванні зазначається «продукт м’ясовмісний» чи «продукт м’ясорослинний» - перед Вами «імітатор» ковбаси в якому м’яса зовсім обмаль. Напис «рослинний білок» свідчить про наявність сої, крохмалю чи рослинної клітковини, все це добре поглинає вологу, а отже дозволяє суттєво збільшити вагу виробів, а ось того ж м’яса там знову ж таки небагато. Створити іллюзію якісного продукту допомагають інші добавки (підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники тощо).

Врахуйте ще й той факт, що навіть якщо на маркуванні написано, що ковбасу виготовлено лише з м’яса і не десь, а у нас на Полтавщині, насправді сировина для неї в замороженому вигляді могла приїхати з іншого кінця світу - Китаю, Аргентини, Бразилії…А це вже автоматично викликає чимало запитань.

Тож недивно, що на думку багатьох медиків, ковбасні вироби не повинні бути постійним продуктом харчування на нашому щоденному столі, а обираючи їх, слід уважно читати інформацію на споживчому маркуванні. Звичайно ж, чим нижчий сорт ковбаси, тим вона доступніша за ціною для найменш забезпечених споживачів, але якщо Вам не байдуже власне здоров’я, слід дотримуватися принципу: «Краще рідше та менше, але якісніше». Уникайте й готових нарізок у вакуумній упаковці, в такий спосіб спритні махінатори намагаються дати цьому продукту «друге життя».

Між іншим варто знати, що навіть дорогі делікатеси - карбонади, окости, корейки, балики тощо теж далеко не завжди стовідсотково складаються з м'яса, хоча й коштують дорого. Щоб отримати «легкі гроші» в цю смакоту додають ... воду. Кожен шматок довго крутять у спеціальному вакуумному процесорі з водою, поступово він повністю вбирає її. Інший спосіб – шприцювання: в кожен шматок делікатесу роблять безліч уколів, впорскуючи всередину м'язової маси воду зі спеціями. В результаті він стає важчим більш ніж у два рази! Щоб вода потім не витекла, у м'ясо вводять розчин желатину або каррагінану.

Тож хоча сертифікація м’ясної продукції нині вже не є обов’язковою, краще віддати перевагу виробам, на маркуванні яких є зображення трилисника з певним номером, яке свідчить про те, що продукт сертифіковано, а отже, він пройшов необхідні дослідження. Випробувальний центр ДП «Полтавастандартметрологія» має технічну можливість проводити випробування усіх видів м’ясної продукції за всіма показниками, передбаченими нормативними документами.

Полтавастандартметрологія Полтава сорт ковбаси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
39 переглядів в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Сьогодні, 15-го лютого, у спорткомплексі Головного управління Національної поліції у Полтавській області завершився футзальний турнір серед структурних підрозділів поліції "Кубок начальника ГУНП в Полтавській області 2019". У турнірі взяли участь 10 команд. У підсумку золото чемпіонату отримала команда слідчого управління ГУНП, на другій сходинці – команда управління кадрового забезпечення, третє місце – у збірної вибухотехнічного відділу.   Про це повідом...
Суспільство
Депутати обласної ради прийняли звернення до релігійних православних громад Полтавщини щодо подолання розколу в українському православ’ї та приєднання до Православної Церкви України. «Створення єдиної помісної православної церкви, забезпечення духовної незалежності країни, є необхідною передумовою для збереження української державності. Особливо це важливо сьогодні, коли наша країна вимушена протистояти агресивному «руському міру». – говориться у Зверненні...
Пригоди
Пожежа сталася 14-го лютого близько 12:40 у Шевченківському районі Полтави. Загорівся гараж на вулиці 23 Вересня. На місце події за викликом прибули бійці ДСНС. Вони до 13:00 локалізували пожежу, а о 13:08 – загасили. Вогонь встиг знищити старе майно, пошкодити зарядний пристрій для акумулятора та оздоблення стін та стелі на площі 1 квадратний метр. Від спалення врятували гараж та автомобіль Ford Fiesta, який зберігався у ньому. Про це повідомили у ГУ ДСНС...
Культура
Театри Полтавський театр ляльок 16 лютого, 11:00 «Бабусині пригоди», вистава для дітей від 3 до 12 років. 17 лютого 11:00 «Пригоди Буратіно, або золотий ключик» Полтавський академічний музично драматичний театр імені Гоголя 16 лютого 12:00 «Буратіно», мюзикл 16 лютого, 18:00 « Кайдашева сім*я» 17 лютого 12:00 «Пригоди Маші та Віті» 17 лютого 18:00 « За двома зайцями» МБК 17 лютого, 19:00 « Стенд ап шоу» Нічне життя 16 лютого 22:00 « Вілла крокоділа»  «Дис...
Кримінал
Прокуратура Полтавської області повідомляє про взяття під варту 27-річного жителя Решетилівського району. Його звинувачують у тому, що перебуваючи вдома, чоловік розбещував свою 4-річну доньку. Органи прокуратури повідомили затриманому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 2 статті 156 Кримінального кодексу України «Вчинення розпусних дій по відношенню до малолітньої дитини близьким родичем». За клопотанням прокуратури суд обрав п...
Пригоди
Сьогодні, 15-го лютого, на автошляху Кременчук – Хорол у Глобинському районі зіткнулися вантажівка «DAF» та мікроавтобус «Volkswagen Transporter». Внаслідок аварії водій мікроавтобусу, 32-річний мешканець Кременчуцького району, загинув на місці аварії. Про це повідомляють у поліції Полтавської області. Раніше у Полтаві зіткнулися легковик та мікроавтобус.
Кримінал
Поліція Полтави сьогодні, 15-го лютого, прозвітувалася про роботу у 2018-му році. Із журналістами поспілкувалися начальник Полтавського відділу поліції Олександр Терела, начальник відділення поліції №1 (Київського району) Сергій Махно, начальника відділення №2 (Подільського району) Олександр Кравченко. За рік у місті та Полтавському районі скоїли 6485 правопорушень, 1878 з яких були тяжкими та особливо тяжкими. При цьому у 2114 провадженнях поліцейські вст...
Суспільство
У Полтавській міській раді 15-го лютого відбулося засідання регламентної комісії під головуваванням Сергія Луценка. Одним із перших питань члени комісії розглянули додаткових коштів на програму "Безпечне місто". Заступник голови міського голови Олексій Чепурко пояснив, що на завершення програми у 2019-му році потрібно 2,5 мільйони гривень. - Минулого року підрядна організація виконала роботи, але управління ЖКГ, технагляд не прийняв цей варіант відеокамер,...
Спорт
Мы продолжаем цикл статей, посвященных здоровому образу жизни.  Несомненно, эта тема волнует каждого человека, ведь крепкое здоровье – это основа всего. Стать здоровее, раскрыть  секреты долголетия и красоты нам поможет Сергей Бриж.  Сергей - дипломированный специалист в области физического воспитания и спорта. Лицензированный тренер по футболу, чемпион Полтавской области по футболу среди юниоров, чемпион Украины по футболу среди юниоров. Кроме того, Серге...