Що «ховається» за сортом ковбаси?

Як відомо, на споживчому маркуванні усіх ковбасних виробів, які представлені у торгівельній мережі, зазначається сорт, до якого вони належать, починаючи від вищого і закінчуючи другим. Далеко не всі розуміють, що «сортність» ковбас свідчить не про їхні смакові властивості і тим більше не про свіжість, йдеться саме про склад ковбаси. Це маркування пояснює державне підприємство «Полтавастандартметрологія».

Приміром, варена ковбаса вищого сорту взагалі не повинна містити замінників м’яса. В ковбасі першого сорту – його повинно бути не менше 70%, також допускається наявність білкового стабілізатора - 10%, соєвих і молочних продуктів - 10%, круп - 5% і крохмалю - 5%. В ковбасі першого сорту - 60% м'яса і 40% добавок. Напівкопчені ковбаси вищого сорту повинні містити 100% м'яса. Першого сорту - 90% м'яса і 10% борошна пшеничного чи продуктів сої. У другосортних виробах відповідно значно менше м’яса і більше добавок.

В Україні ковбаси виготовляють за ДСТУ 4427:2005 "Ковбаси сирокопчені та сиров'ялені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4433:2005 "Ковбаси смажені. Загальні технічні умови", ДСТУ 4435:2005 "Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови" та ДСТУ 4436:2005 "Ковбаси варені, сосиски, сардельки, хлібці м'ясні. Загальні технічні умови", а також за технічними умовами виробника, вимоги в яких мають бути не нижчими, ніж ті, що передбачені державними стандартами.

Якщо йдеться про традиційні види ковбас, які добре відомі споживачам ще з часів Радянського Союзу, як-то «Московська», «Одеська», «Молочна», «Докторська» і таке інше, то змінювати їхню рецептуру взагалі заборонено, тому вони мають виготовлятися лише за державними стандартами і не містити в назві словосполучень на зразок «Московська-особлива», «Молочна-люкс» тощо. Така видозмінена назва вже красномовно говорить, що виробник не дотримався традиційної рецептури.

Фальсифікація ковбас може відбуватися не лише шляхом підробки продукції відомих торгівельних марок, а й за рахунок заміни натурального м'яса емульсією (меленими шкірами, сполучними тканинами, субпродуктами, все це уварюється до стану однорідної кашки). До речі, у Європі виробників зобов'язують вказувати на упаковці точну кількість та сортність м'яса, спецій та інших компонентів. До того ж, там діють й конкретні вимоги до того чи іншого виду м’яса, яке аж ніяк не може бути замінене перемеленими відходами.

Коли на маркуванні зазначається «продукт м’ясовмісний» чи «продукт м’ясорослинний» - перед Вами «імітатор» ковбаси в якому м’яса зовсім обмаль. Напис «рослинний білок» свідчить про наявність сої, крохмалю чи рослинної клітковини, все це добре поглинає вологу, а отже дозволяє суттєво збільшити вагу виробів, а ось того ж м’яса там знову ж таки небагато. Створити іллюзію якісного продукту допомагають інші добавки (підсилювачі смаку, ароматизатори, барвники тощо).

Врахуйте ще й той факт, що навіть якщо на маркуванні написано, що ковбасу виготовлено лише з м’яса і не десь, а у нас на Полтавщині, насправді сировина для неї в замороженому вигляді могла приїхати з іншого кінця світу - Китаю, Аргентини, Бразилії…А це вже автоматично викликає чимало запитань.

Тож недивно, що на думку багатьох медиків, ковбасні вироби не повинні бути постійним продуктом харчування на нашому щоденному столі, а обираючи їх, слід уважно читати інформацію на споживчому маркуванні. Звичайно ж, чим нижчий сорт ковбаси, тим вона доступніша за ціною для найменш забезпечених споживачів, але якщо Вам не байдуже власне здоров’я, слід дотримуватися принципу: «Краще рідше та менше, але якісніше». Уникайте й готових нарізок у вакуумній упаковці, в такий спосіб спритні махінатори намагаються дати цьому продукту «друге життя».

Між іншим варто знати, що навіть дорогі делікатеси - карбонади, окости, корейки, балики тощо теж далеко не завжди стовідсотково складаються з м'яса, хоча й коштують дорого. Щоб отримати «легкі гроші» в цю смакоту додають ... воду. Кожен шматок довго крутять у спеціальному вакуумному процесорі з водою, поступово він повністю вбирає її. Інший спосіб – шприцювання: в кожен шматок делікатесу роблять безліч уколів, впорскуючи всередину м'язової маси воду зі спеціями. В результаті він стає важчим більш ніж у два рази! Щоб вода потім не витекла, у м'ясо вводять розчин желатину або каррагінану.

Тож хоча сертифікація м’ясної продукції нині вже не є обов’язковою, краще віддати перевагу виробам, на маркуванні яких є зображення трилисника з певним номером, яке свідчить про те, що продукт сертифіковано, а отже, він пройшов необхідні дослідження. Випробувальний центр ДП «Полтавастандартметрологія» має технічну можливість проводити випробування усіх видів м’ясної продукції за всіма показниками, передбаченими нормативними документами.

Полтавастандартметрологія Полтава сорт ковбаси
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Поки ще ніхто не оцінював
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Влада
Населення отримає знижені ціни на газ вже в грудні, а захищені споживачі отримають кілька варіантів ціни з 1 січня 2020 року. Ціна на природний газ для споживачів , які купують газ на умовах ПСО (покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку), у грудні 2019 року складе 4277 грн за тис. куб. м (без урахування ПДВ, націнки газзбутів і транспортних витрат). Це на 13% нижче рівня регульованої ціни газу, яка діяла в листопаді 2019 року. Цей рівень визнач...
Культура
11 грудня у Палаці дозвілля «Листопад» відбулося міське вокально-хореографічне шоу «Творчий квартет». Фестиваль став традиційним для нашого міста, уже сім років поспіль він згуртовує у творчій співпраці учнів, батьків, педагогів шкіл, вихованців позашкільних закладів та закладів культури, творчих полтавців. Під час концерту свої пісенно-танцювальні композиції дарували колективи шкіл № 1, 2, 5, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 16, 19, 21, 26, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34...
Суспільство
У 2020 році пробне ЗНО відбуватиметься в кінці березня. Реєстрація для участі в тесті триватиме від 3 до 24 січня. Відповідний наказ підписав виконувач обов'язків директора українського центру оцінювання якості освіти Валерій Бойко, повідомляє сайт УЦОЯО Сам тест з української мови та літератури вступники матимуть можливість скласти 21 березня. Іспит з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії та іноземної мови (на вибір англійської,...
Суспільство
Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка своїм наказом призначив на посаду прокурора Полтавської Ярослава Голинського. Досі Ярослав Голинський працював заступником прокурора Київської області.  Він народився 20 квітня 1985 року в Тернополі. Вищу юридичну освіту здобув у Львівському національному університеті імені Івана Франка та Одеській юридичній академії. В органах прокуратури працює з грудня 2007 року. Обіймав різні, в тому числі керівні, посади в...
Суспільство
Начальник Полтавського міського управління земельних ресурсів та земельного кадастру Юрій Трегубов розповідає, що ідея створення електронної цифрової карти Полтави виникла іще у 1992-му році. Така карта була потрібна, щоб можна було вести ефективний облік земель та відповідним чином реагувати на всі виклики, пов’язані із питаннями землекористування. Реалізувати перший етап і створити цифрову карту вдалося 1999 році.  Тоді вперше була розроблена нормативна...
Суспільство
Лейтенант Богдан Головаш став командиром бойового катеру «Кременчук». Як повідомляє “Кременчуцька газета”, він заявив про це журналістам перед початком сесії міської ради. Зараз він поправляє здоров’я, а потім приступить до служби. Працюватиме командиром і нестиме службу по черзі з іншим колегою. Також Богдан Головаш отримав грамоту Полтавської міської ради. Раніше Богдан Головаш був матросом на катері «Бердянськ» і саме з нього потрапив у російський полон...
Культура
Полтавський художній музей (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка пропонує школярам під час зимових канікул реальну й цікаву альтернативу комп’ютерним іграм, телевізорам, планшетам. У рамках багаторічного культурно-освітнього проекту «Канікули в музеї» поряд із теоретичними знаннями під час екскурсій, знайомством із найяскравішими і знаковими особистостями і напрямками в мистецтві, діти й підлітки отримають практичні навички, беручи участь у майстер-клас...
Суспільство
Працівники поліції Полтавського району та оперативники карного розшуку встановили особу дівчини, тіло якої 10-го грудня знайшли на снігу у селі Щербані Полтавського району. У встановленні особи суттєво допомогли користувачі соціальних мереж. Про це повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» речник полтавської поліції Юрій Сулаєв. За попередньою інформацією, тіло може належати 25-річній мешканці однієї із сусідніх областей. Зараз правоохоронц...
Влада
Мінінфраструктури у 2020 році почне реалізовувати перші проєкти із відновлення місцевих доріг в Україні за кошти Європейського банку реконструкції та розвитку. Про це повідомляє голова ОДА Олег Синєгубов на своїй сторінці у фесйбуці. " - Пріоритетом у кредитуванні є мости, переходи, автошляхи.Головними об’єктами для області, на які планують залучити кошти ЄБРР, залишаються – відновлення кременчуцького мосту в межах будівництва дороги М-22, відновлення та...