Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт

Сьогодні багато жінок випікатимуть Великодню паску. Своїм перевіреним рецептом поділилася вправна господиня Наталя Ройко.

"На перший погляд, він може здатися дуже довгим і трудомістким, проте воно того варто!" - запевняє Наталя.

Отож до вашої уваги детальний опис приготування та необхідні інградієнти: 

На 4 пасочки вагою 500г кожна нам потрібно:
1 кг борошна вищого ґатунку
70 г свіжих дріжджів
300 мл молока
10 жовтків
350 г цукру
200 г вершкового масла
100 г родзинок
2 столові ложки коньяку
3 чайні ложки цедри лимону
4 чайні ложки ванільного цукру
Дрібка солі

Дріжджі розвести в 150 мл теплого молока, змішати зі 100 г борошна і залишити на 10 хвилин.
150 мл молока закип’ятити і в киплячому молоці заварити 100 г борошна, швидко помішуючи дерев’яною лопаточкою для отримання еластичної маси.
З’єднати ці дві суміші і залишити в теплому місці на 1 годину.
Приготувати яєчну заливку: жовтки розтерти з цукром і сіллю до білого кольору.
Половину заливки влити в опару, додати 250г борошна, гарненько вимісити і залишити ще на 1 годину.
Долити до тіста решту заливки, додати ще 500г борошна і місити тісто до тих пір, поки не буде відставати від рук.
В тісто поступово влити розтоплене вершкове масло, вимісити (ось цей момент буде найважчим). Потім коли тісто стане м’яким від жирів, додати ванільний цукор, цедру, коньяк і дати тісту знову підійти (1 -1,5 години)
Потім додати до тіста родзинки пересипані борошном і дати тісту підійти втретє. (мінімум годинку, тут все залежить від активності дріжджів і температури повітря на кухні)
Розкладаємо тісто у форми (не більше половини об’єму). Я зазвичай купую гарні паперові форми для пасок, які служать не лише ємкістю для тіста, але й декором вже для готових виробів. І залишаємо ще на годинку, щоб тісто піднялося. Ставимо форми у розігріту до 180 градусів духовку і печемо 50-60 хвилин в залежності від розміру пасок і потужності вашої духовки.
Дістаємо готові пасочки. Ставимо їх на решітку і даємо вихолонути.
Далі готуємо декор. 2 білки збиваємо міксером з дрібкою солі до густої піни, потім поступово додаємо 250г цукру продовжуємо збивати до піків. Холодні паски покриваємо глазур’ю і посипаємо різнокольоровими зірочками-квіточками-листочками!
Смакуйте на здоров’я! 

Також Наталя розповіла, що для неї є свято Воскресіння Господнього: 

"З чим  у вас асоціюється свято Великодня? Для мене, особисто, це весна – тепла, сонячна, генеральне прибирання помешкання, запах пасочок, крашанки, смаколики на столі та нічна служба в церкві….

А ще з дитинства пам’ятаю, як бабуся моя пекла паски. То був особливий день, на який не планувалася більше ніяка робота, з самого раночку на столі вже стояло борошно, дріжджі, родзинки, десятки яєць, масло. Ретельно закривалися кватирки, щоб уникнути протягів, а онуків просили не відволікати бабусю від дуже важливої справи. Для мене це було велике таїнство: робилася опара, потім тісто обов’язково ставилося в тепле місце й визрівало там на подушці, прикрите новим рушником… Далі тісто місилося довго і ретельно. І тільки після обіду робилися колобочки і розкладалися у форми. Найбільше я любила прикрашати вже готові пасочки збитими білками з цукром і посипати кольоровими посипочками. То було моє дитинство. А тепер я сама печу хліб святий і тішусь, коли пасочки вдаються, і мої рідні смакують ними за святковим столом."

 

 

karalevna
Паска випічка Рожко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Нова інструкція діловодства в навчальних закладах скоротила приблизно на 20% список документів, що їх змушені були заповнювати вчителі. Які саме і як до цього ставляться самі педагоги? Конспект уроку, календарний план – у минулому Кожен вчитель (особливо початківець) левову частину часу витрачав на створення докладного плану – конспекту кожного уроку. Там покроково розписували хід роботи класу. Педагог мав не тільки подбати про домашні завдання та виклад н...
Суспільство
З кінця серпня настає заборона на вилов раків у Полтавській області. Це пов’язано з періодом їх другої линьки. У Полтавському рибоохоронному патрулі розповіли, яке покарання чекає на порушників та як можна ловити раків після закінчення періоду линьки. Линька раків відбувається один-два рази на рік у дорослих особин, а в молодих — щоразу при рості та розвитку. Вона триває від кількох годин до однієї доби. Проте період формування та зміцнення нового панцира...
Культура
ЦЕЙ ДЕНЬ У ЦЕРКОВНОМУ КАЛЕНДАРІ За церковним календарем сьогодні вшановують пам'ять мучеників Аникити та його племінника Фотія, які були родом з Никомидії. Аникита боровся з імператором Діоклетіаноном. Розгніваний імператор наказав мучити святого, а потім кинути диким звірам на поживу, але випущений лев не кинувся на мученика, а навпаки став до нього підлещуватися. Фотій привітав свого дядька і сказав імператорові, що язичницькі боги – ніщо. Меч, який був...
Екологія
Відомий синоптик Наталка Діденко оприлюднила прогноз погоди на 25 серпня. За її словами, в Україні буде сухо і ясно. "Погода в Україні 25-го серпня - ясна і тепла, до спеки.Без опадів, лише в прикарпатських областях можливі періодичні грозові дощі. Температура повітря залишається без змін - +25+30 градусів, на Півдні, Сході та у більшості центральних областей +29+34 градуси. Поривчастий східний вітер".
Культура
Ця унікальна пам’ятка сакрального бібліографічного мистецтва щоразу постає у центрі уваги  під час інавгурації українських президентів. На головній трибуні країни новий народний обранець  кладе на неї правицю, що б вимовити слова: « Я, обраний волею народу на посаду Президента України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність народові, зобов’язуюся усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітч...
Культура
У Полтаві  відкрилася персональна виставка картин Івана Новобранця. Вона присвячена  Дню Незалежності України і 80-річчю автора. Іван Новобранець  говорить, що художник – це лише той, який малює не абищо, а повноцінний сюжет: – З будь-якої моєї картини можна написати книгу. Тобто, кожна з них має сюжет, і з неї може вийти книга.  Івана Новобранця почесною грамотою Полтавської міської ради нагородив Олександр Шамота: – Я сподіваюсь, що ми обов’язково з вами...
Культура
У центрі Полтави розгорнулося "Містечко майстрів". Тут можна знайти вироби на будь - який смак і гаманець. Прикраси, вишивка, панно та картини - від самого ранку на вулиці Соборності гамірно. Надія Палій продає іграшки амігурумі. " - Ми робимо різних героїв, тваринок, брелоки, закладки. Усі ці речі ми виготовляємо зі спеціальних ниток - міцних та витривалих. Вони не вигорають на сонці і не змінюють кольори. Це мистецтво походить з Японії. За канонами фігур...
Культура
У забігу взяли участь учасники кількох клубів Полтави, а також спортсмени з області. Захід  проходить вперше , але люди  на нього відгукнулися дуже активно. Задовго до початку у парку " Перемога" яскраво  і весело. Шевченко Альона працює на Автоагрегатному заводі. Вона учасник  New Run клубу, у спорті  близько трьох років. Це не перший її забіг, сподівається отримати зарад позитиву. Ольга Блавацька тренується тричі на тиждень: " Можна вихідні провести біля...
Культура
Флешмоб " Живий Тризуб" ВО "Свобода" організовує у Полтаві восьмий рік поспіль. Від самого ранку до ОДА підходять люди. У вишиванках, з прапорами і квітами. На площі заздалегідь намалювали контури Тризуба, аби учасникам було легше шикуватися. Для багатьох людей ця подія - вже добра традиція. Як для родин Кулачко, Корогод та Омельченків. Разом з дітьми вони приходять до ОДА в День Незалежності щороку. Кажуть , що для них це  - день великого свята, вони його...