Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт

Сьогодні багато жінок випікатимуть Великодню паску. Своїм перевіреним рецептом поділилася вправна господиня Наталя Ройко.

"На перший погляд, він може здатися дуже довгим і трудомістким, проте воно того варто!" - запевняє Наталя.

Отож до вашої уваги детальний опис приготування та необхідні інградієнти: 

На 4 пасочки вагою 500г кожна нам потрібно:
1 кг борошна вищого ґатунку
70 г свіжих дріжджів
300 мл молока
10 жовтків
350 г цукру
200 г вершкового масла
100 г родзинок
2 столові ложки коньяку
3 чайні ложки цедри лимону
4 чайні ложки ванільного цукру
Дрібка солі

Дріжджі розвести в 150 мл теплого молока, змішати зі 100 г борошна і залишити на 10 хвилин.
150 мл молока закип’ятити і в киплячому молоці заварити 100 г борошна, швидко помішуючи дерев’яною лопаточкою для отримання еластичної маси.
З’єднати ці дві суміші і залишити в теплому місці на 1 годину.
Приготувати яєчну заливку: жовтки розтерти з цукром і сіллю до білого кольору.
Половину заливки влити в опару, додати 250г борошна, гарненько вимісити і залишити ще на 1 годину.
Долити до тіста решту заливки, додати ще 500г борошна і місити тісто до тих пір, поки не буде відставати від рук.
В тісто поступово влити розтоплене вершкове масло, вимісити (ось цей момент буде найважчим). Потім коли тісто стане м’яким від жирів, додати ванільний цукор, цедру, коньяк і дати тісту знову підійти (1 -1,5 години)
Потім додати до тіста родзинки пересипані борошном і дати тісту підійти втретє. (мінімум годинку, тут все залежить від активності дріжджів і температури повітря на кухні)
Розкладаємо тісто у форми (не більше половини об’єму). Я зазвичай купую гарні паперові форми для пасок, які служать не лише ємкістю для тіста, але й декором вже для готових виробів. І залишаємо ще на годинку, щоб тісто піднялося. Ставимо форми у розігріту до 180 градусів духовку і печемо 50-60 хвилин в залежності від розміру пасок і потужності вашої духовки.
Дістаємо готові пасочки. Ставимо їх на решітку і даємо вихолонути.
Далі готуємо декор. 2 білки збиваємо міксером з дрібкою солі до густої піни, потім поступово додаємо 250г цукру продовжуємо збивати до піків. Холодні паски покриваємо глазур’ю і посипаємо різнокольоровими зірочками-квіточками-листочками!
Смакуйте на здоров’я! 

Також Наталя розповіла, що для неї є свято Воскресіння Господнього: 

"З чим  у вас асоціюється свято Великодня? Для мене, особисто, це весна – тепла, сонячна, генеральне прибирання помешкання, запах пасочок, крашанки, смаколики на столі та нічна служба в церкві….

А ще з дитинства пам’ятаю, як бабуся моя пекла паски. То був особливий день, на який не планувалася більше ніяка робота, з самого раночку на столі вже стояло борошно, дріжджі, родзинки, десятки яєць, масло. Ретельно закривалися кватирки, щоб уникнути протягів, а онуків просили не відволікати бабусю від дуже важливої справи. Для мене це було велике таїнство: робилася опара, потім тісто обов’язково ставилося в тепле місце й визрівало там на подушці, прикрите новим рушником… Далі тісто місилося довго і ретельно. І тільки після обіду робилися колобочки і розкладалися у форми. Найбільше я любила прикрашати вже готові пасочки збитими білками з цукром і посипати кольоровими посипочками. То було моє дитинство. А тепер я сама печу хліб святий і тішусь, коли пасочки вдаються, і мої рідні смакують ними за святковим столом."

 

Випікаємо Великодню паску. Перевірений рецепт, фото-1

 

karalevna
Паска випічка Рожко
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі