![](https://s.0532.ua/section/logo/upload/pers/11/logo.png?20250121)
11:06, 6 січня 2014 р.
Кутя на Різдво: топ 5 рецептів приготування
Кутя - одна з дванадцяти традиційних страв різдвяного столу. Залежно від регіону, її готують по- різному. Інтернет видання "ХОЧУ" пропонує п'ять рецептів приготування куті на Різдво.
Кутя - традиційна різдвяна страва. Вона складається з трьох обов'язкових компонентів - пшениці, маку і меду. У давні часи кутею з медом годували тих, хто хотів прийняти християнство. Зараз у кутю додають розпарені родзинки та горіхи (найчастіше - волоські). Деякі готують з безліччю всяких сухофруктів і навіть шоколадом.
Кутя з пшениці з цукатами
Інгредієнти: 2 склянки пшениці, 50 г цукатів, 1/2 склянки волоських горіхів, мед
Приготування: пшеницю промити. Варити на воді на повільному вогні 2 години. У 4 ст.л. води розмішати мед за смаком, залити пшеницю медовим сиропом на 30 хв. Горіхи трохи подрібнити і обсмажити. Додати до пшениці цукати, горіхи і добре перемішати.
Рисова кутя
Інгредієнти: 250 г рису, 100 г родзинок, 100 г мигдалю, цукор, кориця, мак.
Приготування: рис промити, залити водою і варити до готовності, не перемішуючи. Відкинути на друшляк і промити кип'яченою холодною водою. Мигдаль та родзинки обшпарити окропом, мигдаль трохи подрібнити. Цукор розвести в невеликому об'ємі води, змішати рис, мигдаль, корицю, родзинки і полити цукровим сиропом.
Кутя з пшениці з родзинками та інжиром
Інгредієнти: 250 г зерен пшениці, 150 г родзинок без кісточок, 150 г нарізаних плодів інжиру, 100 г меду
Приготування: зерна пшениці зварити до розм'якшення, але щоб вони залишалися цілими. Ізюм та інжир добре промити, залити холодною кип'яченою водою і дати набрякнути. Потім все з'єднати, додати мед і перемішати.
Кутя з перловки
Інгредієнти: 200 г перлової крупи, 150 г маку, 50 г очищених горіхів, 50 г родзинок, мед і цукор за смаком, 1/2 склянки вершків.
Приготування: перлову крупу промити, залити водою у співвідношенні 1 до 3 і варити до готовності. Відцідити і остудити. Мак заварити окропом і варити до тих пір, поки не буде легко розтиратися між пальцями. Мак ретельно відцідити (можна на ситі) і перекрутити через м'ясорубку. Ізюм запарити окропом. Мак перемішати з перловкою, додати подрібнені горіхи, родзинки, мед і цукор за смаком. Все перемішати з вершками.
Кутя з ячної крупи з маком
Інгредієнти: 2 склянки ячної крупи, 3 л води, 1 стакан молока, 0,5 - 1 склянка маку, 2-3 ст. ложки меду, 2 ст. ложки журавлинного або смородинового варення.
Приготування: крупу промити, відварити у воді на помірному вогні, знімаючи піну. Як тільки крупа почне виділяти слиз, зайву воду злити, кашу перекласти в інший посуд, додати молоко і варити до готовності крупи, весь час помішуючи. Мак залити окропом, залишити на 5 хв, потім воду злити, мак промити, знову залити крутим окропом і, як тільки на поверхні води почнуть з'являтися крапельки жиру, відразу її злити. Розпарений мак перетерти в ступці, додаючи по 1 ч. ложці окропу до 1 ст. ложки маку. Підготовлений мак змішати з кашею, додати мед і, безперервно помішуючи, прогріти на слабкому вогні протягом 5-7 хв. Потім зняти кашу з вогню і заправити варенням.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
11:00
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
17:01, 23 грудня 2024 р.
15:16, 15 січня
4
11:20, 16 січня
14
live comments feed...