
11:30, 20 грудня 2013 р.
Список 9 напоїв, що можуть зігріти полтавців взимку
Представляємо Вашій увазі 9 смачних "гарячих" напоїв, якими можна зігрітися взимку.
1) Глінтвейн
Класика міцного жанру - перше, що спадає на думку, коли хочеться зігрітися на морозі. У базовий набір спецій для приготування цього напою входять: гвоздика, кориця, кардамон, мускатний горіх. Вина повинні бути червоні і сухі, причому годяться найпростіші, все одно смак приправ заглушає тонкість букета.
Ну і про температурний режим потрібно не забути: кип'ятити не можна, повторно розігрівати не можна, занадто гарячим пити не можна, холодним - теж. Ідеальний посуд - керамічна чашка з ручкою і товстими стінками, щоб довше утримувати тепло.
2) Грог
Пару століть грог входив в щоденний раціон матросів і офіцерів Англійського королівського флоту і представляв собою ром, наполовину розведений водою з лимонним соком. В даний час грог - вишуканий напій з додаванням різних спецій, наприклад, кориці або імбиру. Лимонний сік можна замінити або доповнити апельсиновим або, навіть, грейпфрутовим. Приготування: спочатку кип'ятиться вода із соком і прянощами, потім вона знімається з вогню, і в ароматний відвар вливається ром. Кип'ятити все відразу не можна.
3) Пунш
Пунш - своєрідний гібрид глінтвейну і грогу. Входить: вино разом з ромом і, звичайно, прянощі, а також фруктовий сік і цукор (або мед). Готують пунш спочатку як глінтвейн, розігріваючи вино зі спеціями, а наприкінці підливають ром, як в грог. Виходить ароматний солодкий напій, придатний для завершення трапези.
4) Глегг
Скандинавський варіант грогу. У ньому також використовують вино і міцний алкоголь, тільки не ром, а коньяк, горілка або щось з місцевого. Спеції: кориця, імбир і гвоздика, а також дрібно порізані мигдальні горіхи з родзинками. Любителі солодкого додають цукор або мед. Зазвичай підігріте вино зі спеціями настоюють близько години, укутавши, щоб не охололо, і вже потім заливають міцну складову.
5) Варенуха
Традиційна сільська варенуха готується з самогону (переважно перваку). Його заливають в горщик або чавунець, додають прянощі, мед і фрукти (або сухофрукти), і «варять», тобто томлять в печі, (допускається духовка) під кришкою.
6) Поссет
Тільки на просторах Туманного Альбіону могли придумати такий напій: гаряча суміш молока з пивом і додаванням спецій, при бажанні - хересу. Напій треба томити на вогні близько години і подати в чайнику. Поссет роблять з єлизаветинских часів до наших днів. А гурмани кладуть перед подачею ще й збитий жовток.
Найсмачніше в поссет - це осад, тому чайники для нього робляться спеціальні. Внутрішній зливний отвір знаходиться біля самого дна, і носик витончено згинається у всю висоту посудини.
7) Крамбамбуля
"Що за смішне слово?" - Запитаєте Ви. Так називали особливий лікер, який колись робили в Данцігу, але слово виявилося настільки звучним і смачним, що стало означати випивку взагалі. У Білорусії їм називали місцевий варіант медовухи, який пили і холодним, і гарячим. Рецепт украй простий: горілка з водою і медом кип'ятиться, настоюється і подається з крихітним кількістю перцю. Не можна сказати, що напій був сильно популярний, а тому вийшов з ужитку і практично забувся.
8) Душепарка
Старовинна російська медовуха. Первісна назва нагадує про сезонність: гаряче п'ємо взимку. До складу душепарки, крім алкоголю, води і меду, входять журавлина і трав'яний настій, так що смак виходить абсолютно оригінальним.
9) Егерт
Тобто «мисливський чай» в перекладі. Рецептура: ром заливається в гарячий чай. Пропорції будь-які. У Егерт використовується певний ром - австрійський пряний ром «Штро», який випускають міцністю до 80°, так що пити його в чистому вигляді можуть лише найвідчайдушніші аматори. Інші вважають за краще додавати його в чай. Цей напій дуже люблять гірськолижники.
Зігрівайтеся, але з розумом!
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:25
Вчора
12:42
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
10:46, 20 лютого
15:24, 27 лютого
10
09:59, 2 березня
live comments feed...