
16:39, 6 червня
Надійне джерело
Від турки до кавомашин: топ-4 способи заварювання кави

Різновиди приготування кави. Колаж: 0532.ua
У сучасному світі кава – це не просто напій, а ціла культура. Хтось не уявляє ранку без турки на плиті, інші не зраджують френч-пресу, а комусь до душі сучасна автоматизована кавомашина. Та який спосіб заварювання найкращий? Щоб розібратися в цьому питанні, журналіст 0532.ua звернувся до кавового експерта та власника мережі кав’ярень Gangster Coffee Олександра Сенчука.
Турка
«Заварювання кави в турці – це справжнє мистецтво. Тут важливо все: від ступеня помелу до температури нагрівання», – говорить Олександр. Він також додає, що турка дає максимально насичений, глибокий смак з характерною гірчинкою. Проте цей метод вимагає уваги та досвіду – перегріти каву легко, як і "втопити" її смакові нотки.

Кава для приготування в турці повинна бути найдрібнішого помелу і нагадувати пудру по консистенції. Також потрібно дотримуватися співвідношення кави і води 1:10 для правильної консистенції. Тобто в турку об'ємом 200 мл потрібно взяти 20 г кави.
Фільтр-кава
Фільтр кава, яку ще називають дріп-кава або пуровер — це метод приготування, за якого гарячу воду пропускають крізь мелені кавові зерна, а потім паперовий фільтр. Заварена та відфільтрована кава скрапує у чашку або спеціальний графин під дією гравітації.
«Це один із найкращих способів розкрити всі смакові ноти зерна, особливо якщо воно світлого обсмаження», – пояснює Сенчук.

Метод, схожий на приготування еспресо, за тим винятком, що для заварювання останнього гарячу воду пропускають крізь каву під штучним тиском за допомогою спеціального обладнання. Фільтр кава має м’який, легкий та менш кислотний смак, порівняно з еспресо, також її зазвичай не поєднують з молоком чи вершками.
Френч-прес
Існує безліч різних варіантів приготування кави, і один з найлегших – це французький прес. Це безперечно зручне і досить просте приладдя для приготування напоїв.
«Френч-прес – це золота середина для дому. Метод простий у використанні, не вимагає великої точності. Напій виходить "тілесним", із добре вираженими маслами, оскільки кава не проходить через паперовий фільтр», – вважає Олександр.

Цей спосіб заварювання один з найпростіших і найменш трудомістких способів приготування відмінного кавового напою. Крім того, на відміну від запарювання, є можливість швидко приготувати каву на всю родину.
Кавомашина
Вона передбачає автоматичний режим. Людина лишень заповнює бункери для кави та води і натискає кнопку, що запускає процес приготування кави. А викидати кавовий жмих доведеться тільки тоді, коли ємність для відходів буде цілком заповнена, через декілька циклів приготування кави.
«Кавомашина – вибір для тих, хто хоче стабільний результат з мінімумом зусиль», – каже експерт.

Він також додає, що кавомашини розраховані на повний цикл приготування кави, що включає в себе подрібнення кавових зерен, нагрів води та збивання молока. Також цей метод приготування кави дозволяє контролювати помел, об’єм, температуру, а в автоматичних моделях – робить усе самостійно.
Тож який спосіб найкращий?
«Все залежить від того, чого ви хочете від кави», – підсумовує Олександр Сенчук. – «Хтось шукає ритуал, хтось – швидкість, а хтось – яскравий смак. Головне – знати свій стиль і не боятись експериментувати».
Раніше ми писали про те, чи можна поєднувати каву з алкоголем.
Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Спецтема
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
21:36, 9 червня
18:44, Вчора
18:44, Вчора
18:44, Вчора
live comments feed...