17:33, 19 листопада
Надійне джерело
Не "кабаковою" кашею єдиною: ТОП-7 осінніх страв з гарбуза
Страви з гарбуза. Колаж: 0532.ua
Осінь – пора, коли природа дарує нам безліч смачних дарів. І серед них особливе місце посідає гарбуз – справжній король осінніх овочів. Його солодкуватий смак та яскраве забарвлення роблять його ідеальним інгредієнтом для створення різноманітних страв у осінньо-зимовий період.
А ще гарбуз – це справжня комора корисних речовин: вітамінів А, С, Е, калію, магнію та інших мікроелементів, які корисні для імунітету, так і для здоров’я всього організму в цілому.
І хоча багато хто з нас звикли бачити гарбуз лише в "кабаковій" каші, проте існує безліч цікавих та смачних варіантів страв, які можна приготувати з гарбуза. Від запашних і зігріваючих супів і до солодких та пряних десертів.
Журналістка 0532.ua підготувала добірку з ТОП- 7 простих рецептів з гарбуза на будь-який смак, які кожен зможе приготувати у себе вдома.
Гарбузовий крем-суп
Інгредієнти:
- Гарбуз – 600 г
- Овочевий або курячий бульйон – 750 мл
- Картопля – 4 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Вершкове масло – 1 ст. ложка.
- Кріп – 40 г;
- сіль, чорний мелений перець, та спеції – за смаком.
Приготування:
1. Розігріваємо бульйон у великій каструлі на повільному вогні.
2. Чистимо та нарізаємо картоплю на невеликі кубики, потім додаємо до бульйону та варимо 10-15 хв.
3. Моркву почистити та порізати кубиком, додати до бульйону з картоплею та варити ще 15 хв.
4. Потім розрізаємо гарбуз, чистимо його від кісточок, залишаючи м'якуш. Зчищаємо шкірку з гарбуза, та нарізаємо його на невеликі кубики. Нарізаний гарбуз додаємо до каструлі та варимо 10 хв.
5.Цибулю чистимо та нарізаємо кубиком, додаємо до бульйону та варимо ще 5 хв.
6.Зварені у бульйоні овочі перебиваємо блендером до однорідного стану.
7.Крем-суп повертаємо на вогонь та проварюємо ще 5 хв, постійно помішуючи.
8.Додаємо вершкове масло, сіль, перець та спеці за смаком.
9.Вкінці нарізаємо кріп та додаємо його до супу.
Пиріг з гарбузом, цибулею і сиром
Інгредієнти:
- Листкове бездріжджове тісто – 2 листи;
- Гарбуз – 300 г;
- Сир твердий – 150 г;
- Цибуля – 1 шт;
- Яєчний жовток – 1шт;
- Рослинна олія – 2 ст. ложки;
- Сіль – за смаком.
Приготування:
1. Гарбуз чистимо, нарізаємо тонкими скибочками й додаємо 2 ст. ложки рослинної олії. Розігріваємо сковороду та обсмажуємо скибочки гарбуза з двох сторін практично до готовності.
2. Цибулю почистити та нарізати тонкими півкільцями. В окремій сковороді розігріти рослинну олію й обсмажити цибулю.
3. Сир натираємо на великій тертці.
4. Лист вистелити папером для випічки.
5. Тісто попередньо розморозити, потім один пласт злегка розкачати, так щоб вийшов прямокутник, і укласти його на лист.
6.На тісто, відступаючи від країв на пару сентиментів, викладаємо обсмажену цибулю і гарбуз, зверху посипати натертим сиром.
7. Другий пласт тіста розкачуємо в прямокутник трохи більшого розміру, ніж перший, і накриваємо ним зверху пласт з начинкою, щільно притиснувши краї.
8. Жовток посолити, злегка збити, змастити пиріг і гострим ножем зробити діагональні неглибокі надрізи.
9. Пиріг випікати в розігрітій духовці до 180° 30 хвилин.
Курка, запечена в гарбузі
Інгредієнти:
- Круглий гарбуз – 1 шт;
- Цибулина – 1 шт;
- Морква – 1 шт;
- Куряче м’ясо – 500 г;
- Рослинна олія – 2 ст. ложки;
- Зелень - за смаком;
- Часник – 2 зубчики;
- Сіль, спеції – за смаком;
Приготування:
1.Цибулю нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на великій терці. На пательні розігріваємо рослину олію та обсмажуємо овочі до золотистого кольору 5 хв.
2. Курку ріжемо на невеликі шматки й відправляємо до овочів. Обсмажуємо до рум’яної скоринки 10 хв.
3. Зрізаємо верхівку гарбуза, вичищаємо насіння, та вирізаємо м’якоті, щоб товщина стінок була приблизно 1 см.
4. Нарізаємо вирізану гарбузову м’якоть, додаємо до курки й обсмажуємо на пательні 5 хвилин. Туди ж додаємо сіль, спеції, зелень і часник. Обсмажуємо 3 хвилини та перекладаємо масу в очищену форму з гарбуза.
5. Накриваємо страву гарбузовою верхівкою. Запікаємо в розігрітій духовці при 190 ° 1 годину.
Гарбуз зі свининою в духовці
Інгредієнти:
- м'якуш свинини – 500 г;
- Гарбуз – 500 г;
- Цибуля – 1 шт.;
- Часник – 2 зубчики;
- Рослинна олія – 2 ст. ложки;
- Чебрець, розмарин;
- Сіль, перець.
1. Гарбуз очищаємо від шкірки та насіння, нарізаємо великими кубиками.
2. Свинину промиваємо та протираємо паперовими рушниками, щоб прибрати зайву вологу. Нарізаємо великими шматочками.
3. Цибулину нарізаємо півкільцями, часник – тонкими пластинками.
4. На пательні розігріти олію та обсмажити свинину 5-7 хвилин на невеликому вогні.
5. У форму для випічки викладаємо шматочки гарбуза, обсмажене м'ясо, цибулю та часник. Посолити та поперчити. Додаємо розмарин і чебрець. Накриває форму фольгою та випікаємо у розігрітій духовці 40 хвилин при 180°.
Класичний гарбузовий пиріг
Інгредієнти для тіста:
- Масло вершкове – 90 г;
- Борошно – 150 г;
- Сіль – 1/8 ч.ложки;
- Цукор – ½ ч.ложки;
- Молоко – 4 ст.ложки.
Інгредієнти для начинки:
- Пюре гарбуза – 400 г;
- Цукор – 70 г;
- Яйця – 3 шт;
- Вершки 33% – 200 мл;
- Кориця;
- Мускатний горіх;
- Гвоздика;
- Імбир;
Приготування
1. Вершкове масло, яке потрібно заздалегідь заморозити, нарізаємо невеликими кубиками. Викладаємо їх в миску і додаємо борошно, сіль і цукор. Перетираємо інгредієнти до стану крихти.
2. Вливаємо в масу молоко, щоб тісто «схопилося», і починаємо замішувати масу в грудку.
3. Вистилаємо дно форми папером для випічки. Розгортаємо грудку тіста і викладаємо його поверх паперу. Формуємо також невисокі бортики. Ставимо тісто в холодильник на 30 хвилин.
4. Очищаємо гарбуз від шкірки, очищаємо його від насіння та нарізаємо м’якоть кубиками
5. Варимо гарбуз на пару або томимо в духовці до м’якості 30 хв.
6. Гарбуз перебиваємо блендером до стану пюре. Для начинки нам необхідно 400 грамів гарбузової маси.
7. Викладаємо пюре в каструлю і додаємо до нього спеції та цукор. Ставимо каструлю на плиту і варимо масу 5 хвилин на середньому вогні. Постійно помішуємо
8. Вимикаємо вогонь і даємо гарячому пюре охолонути. Потім вбиваємо в нього яйця одне за іншим. Перемішуємо масу до однорідності після кожного вбитого яйця.
9. Збиваємо начинку міксером. Паралельно вливаємо в масу вершки невеликими порціями.
10. Дістаємо з холодильника форму з тістом і заливаємо порожнину рідкою начинкою до самого верху бортиків з тіста (залишаємо лише 1 сантиметр тіста). Ставимо форму з заготівлею в духовку і запікаємо в розігрітій духовці при 180 °1 годину.
Оладки з гарбуза і яблука
Інгредієнти:
- Гарбуз – 400 г;
- Яблуко – 1 шт;
- Яйця – 2 шт;
- Борошно – 1 склянка;
- Кефір – 0,5 склянки;
- Цукор – 2 ст. ложки:
- Рослинна олія – 3-4 ст. ложки;
- Кориця –1/2 ч. ложки,
- Сіль за смаком.
Приготування:
1. Яблуко і гарбуз чистимо від шкірки й насіння. Яблуко і гарбуз натираємо на великій тертці.
2. Змішуємо яйця, цукор, сіль, корицю, кефір до однорідної маси, додаємо борошно і перемішуємо формуючи тісто.
3. Додаємо в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішуємо.
4. Розігріваємо олію у пательні. Ложкою акуратно викладаємо оладки з гарбуза і яблука на пательню
5. Смажимо оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин.
Кисіль з гарбуза
Інгредієнти:
- М’якоть гарбуза – 500 г;
- Вода – 4 склянки;
- Вершкове масло – 40 г;
- Кукурудзяний крохмаль – 4 ст. ложки.
Приготування:
1. Чистимо гарбуз від насіння та шкірки та нарізаємо невеликим кубиком.
2. Нарізаний гарбуз разом з вершковим маслом тушкуємо під кришкою до м’якості 15 хв.
3. Протираємо готовий гарбуз через сито, додаємо 3 склянки води та доводимо до кипіння.
4. Розводимо крохмаль в 1 склянці холодної води і акуратно вливаємо в гарбузову масу. Даємо прокипіти 2 хв та знімаємо з вогню.
Нагадаємо, борщ на вагу золота: як зросли ціни на основні інгредієнти української страви.
Стежте за усіма важливими новинами у нашому Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Спецтема
Оголошення
09:16, Сьогодні
10:32, 3 грудня
11:21, 5 грудня
14:41, 27 листопада
live comments feed...