Новини компаній
08:00, 13 грудня 2023 р.
Який посуд обрати для чаю улун
Новини компаній
Як відомо, чай потребує правильного заварювання. Особливо це стосується таких сортів, як молочний улун та йому подібних. І тут мова йде не лише про правила, а й про посуд.
В Україні звикли готувати чаї або в заварнику, а потім розливати по чашкам, або відразу у чашці. Причому заварник може бути керамічним, скляним або навіть пластиковим. Останній варіант геть не підходить для вишуканих сортів чаю. Що до чашки, то іноді використовують металеву, що теж вважається неправильним. Звісно, що звичайні види чаю, які продаються в супермаркетах, не вимагають дотримання якихось суворих стандартів, враховуючи їх вартість. Ніхто не буде купувати гарний посуд для бюджетного напою, а для чаювання з гостями передбачені святкові сервізи.
Проте, якщо хочеться дійсно насолодитись тим же улуном, краще подбати про відповідний посуд, що допоможе розкрити всі властивості (ароматичні, смакові та корисні) напою.
Базовий посуд для приготування чаю
Китайці, які й створили правила чайної церемонії, навіть не розглядають процес чаювання без чабаню – спеціальної дошки або столика. Виготовляється чабань з бамбуку, і призначений для того, аби на ньому ставився весь чайний посуд. Згідно деяких вірувань, на дану дошку або столик треба пролити трохи води для заварювання, аби в домі був достаток. Тому деякі моделі чабаню мають піддон, куди стікає вода. Крім того, свіжий, тільки що заварений женьшень улун при потраплянні на чабань дає додатковий аромат, який розповсюджується по всій кімнаті. Тому є сенс придбати таку дошку.
В цілому базовий набір складається з:
- Чаші для заварювання, яка додатково оснащена блюдечком і кришкою, аби напій не вивітрювався;
- Ємності для розливу, форма якого більш придатна для обережного розливання гарячого напою по чашкам;
- Піали – схожа на чашку, тільки не має ручки та менша за розміром, бо чай не прийнято вживати великими порціями;
- Коробки для складання сухої заварки перед приготуванням.
На перший погляд може видатись, що це все досить складно, але з часом стане звичним.
При купівлі чайного посуду необхідно звернути особливу увагу на його якість. Це повинні бути предмети з якісної кераміки (чабань – з бамбуку), без дефектів, сколів, тріщин або подряпин. Що стосується дизайну, то тут кожен орієнтується на свій смак і бюджет. Для чудового чаювання цілком згодиться й звичайний набір, без будь-яких прикрас. Якщо ж хочеться чогось унікального, або посуд обирається в якості подарунку, то можна звернути увагу на авторські набори, де предмети прикрашені драконами, лотосом або іншими візерунками.
Головні правила вживання
Для приємного чаювання зовсім не обов’язково сідати на підлогу. Але й пити чай на ходу, поспіхом – теж не варто. Сам процес повинен викликати задоволення, розміреність. Навіть якщо планується чай улун купить для вживання зранку – є сенс витратити зайві 10-15 хвилин, відійти від сну, налаштуватись на робочий лад.
П’ється напій невеличкими ковтками. Якщо бракує часу на довге чаювання, то можна заварити невелику кількість, на 2-3 піали. Для ранку цього буде цілком достатньо, і якраз займе до 10 хвилин.
При приготуванні треба дотримуватись простих правил заварювання. Для світлих улунів використовують воду температурою до 80 градусів, для темних – 85 градусів. Настоюється заварка 3 хвилини, більше не можна, бо напій стане гірким і неприємним. Перед заварюванням листя промиваються окропом.
Протягом дня не варто вживати більше 600 мл вишуканого чаю. Це не принесе користі, а ось нашкодити може, тим більше, якщо чаювання відбувається у другій половині дня – це загрожує безсонням, підвищеним серцебиттям, нервовим збудженням.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...