Новини компаній
10:00, 12 грудня 2023 р.
Як заварювати та пити чай улун
Новини компаній
В будь-якій чайній лавці можна помітити чай улун. І це цілком зрозуміло, адже саме цей сорт має найбільшу кількість прихильників. Він подобається людям своїм вишуканим смаком та тонким ароматом, тому підходить майже кожному. Такий чай купують не лише для власного задоволення, а й у якості подарунку.
Вартість напою залежить від його витримки та сорту. Зустрічаються як бюджетні варіанти, так і доволі дорогі. Пов’язано це з тим, що деякі сорти займають багато часу на вирощування, збір і обробку. Та й витримка (з суворим дотриманням умов зберігання) є складним і тривалим процесом. Натомість, поціновувачі отримують справжню насолоду, а в самому Китаї даний напій вважається цілющим.
Чому улун став таким популярним
Як вже було зазначено, перш за все чай улун цінується своїм смаком та ароматом. Певні сорти можуть бути більш насиченими, наприклад, да хун пао, а деякі – навпаки, практично не відчуваються. Таким чином, кожен може обрати той сорт, який йому більше до вподоби.
Але є ще одна причина великої популярності чаю, а саме – його корисні властивості. До них відносять:
- До складу напою входить значна група вітамінів і мінералів;
- Покращується робота мозку, що важливо для людей, які працюють в інтелектуальній сфері;
- При постійному вживанні спостерігається тонізуючий ефект, приливи сил і бадьорості;
- Чай виводить токсини та холестерин, загальмовує процеси старіння;
- Розщеплення жирів, завдяки чому входить до раціону програм схуднення;
- Покращення роботи органів травлення, додаткова бактерицидна дія;
- Зниження ризику появи раку та онкологічних захворювань;
- Позитивний вплив на нервову систему при дотриманні норм вживання;
- Попередження появи серцевих захворювань та інсульту;
- Зміцнення імунної системи, пришвидшення одужання від застудних і вірусних захворювань.
Регулярне вживання улуну здатне значно покращити самопочуття, зняти напругу, зменшити негативні впливи стресу.
Однак, аби досягнути подібних ефектів, улун потрібно правильно заварювати та пити. Причому заварюванню потрібно приділити максимум увагу, щоб напій не втратив своїх властивостей.
Правила заварювання
Звичайно, правила можуть трохи відрізнятись, в залежності від сорту. Наприклад, да хун пао та тегуаньинь готуються по-різному. Але є й загальні рекомендації.
Зокрема:
- Темні улуни заварюються при температурі 85 градусів, тоді як світлі сорти – при 70-80 градусах;
- Посуд для чаю повинен бути керамічним або глиняним, можна використовувати скляний, але не залізний;
- Перед засипанням заварки посуд потрібно обдати окропом;
- Вода з першої заварки зливається, це миття чаю;
- Щоб улун заварився, йому вистачає 3-4 хвилин, після цього потрібно розлити напій по чашкам, інакше він буде гірчити.
Пити чай краще за все у першій половині дня, в протилежному випадку він не дасть заснути. Втім, якщо попереду ніч праці або навчання, да хун пао може стати чудовою альтернативою каві, бо не тільки бадьорить, але й сприяє роботі мозку.
Звичайно, необхідно дотримуватись дозування. Оптимальною нормою для дорослої людини є 500-600 мл чаю. Не завжди перевищення цієї норми є критичним, та ризикувати все ж таки не варто.
Якщо на меті – схуднення, то, звісно, улун п’ється без цукру та вершків. Остиглий напій можна використати для приготування коктейлів з додаванням фруктів і ягід. Але не можна довго тримати приготований чай, протягом години його бажано випити.
Щодо зберігання, то витримані сорти можуть зберігатись довго (в закритому посуді подалі від впливу тепла і сонця), а ось бюджетні краще випивати швидше, щоб вони не встигли втратити своїх смакових і ароматичних властивостей.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
live comments feed...