19:30, 1 червня 2023 р.
Надійне джерело
«Натуральна полуниця, катання на багі й пікнік у будиночках гобітів»: під Полтавою з’явився літній-екопростір для всієї родини «Фазенда»
У Супрунівці під Полтавою агропідприємці Денис Баляшкін та Сергій Дашко створили екотуристичну локацію «Фазенда». На цій території можна власноруч збирати органічну полуницю, покататися на багі, сфотографуватися біля фотозон, а також разом з близькими провести літній пікнік у покритих зеленим плющем бесідках, схожих на будиночки гобітів з «Володаря Перснів».
Журналісти 0532.ua поспілкувалися з засновниками «Фазенди» та зробили фото екопростору.
«Фазенда» знаходиться біля села Супрунівка Полтавського району по дорозі у бік Києва. На території у 14 гектар вирощується малина, виноград, лаванда та саджанці багатьох видів рослин, однак понад половину цієї території займає головна візитівка «Фазенди» — полуниця чотирьох сортів.
Гості екопростору можуть не лише милуватися краєвидами, фотографуватися на спеціальних локаціях або проїхатись на шаленій швидкості на багі, але і скуштувати натуральну ягоду, зірвавши її прямісінько з куща.
«До «Фазенди» дуже полюбляють приїжджати сім’ї, адже зазвичай в наш час дитина бачить полуницю лише на прилавку супермаркетів. Причому ту полуницю вирощують на пестицидах і іншій хімії. В свою чергу, наш продукт є 100% натуральним», — розповідає Денис Баляшкін, співзасновник «Фазенди».
Денис додає, що якість та ім’я їхнього бренду стоїть вище за прибуток, тому, за його словами, врожай вирощений на «хімії» кількісно перевищує їхній у 2 рази. Проте, пояснює чоловік, полуницею з «Фазенди» із задоволенням ласують їхні діти, які відмовляються їсти магазинну.
Однак, як розповідає інший співзасновник Сергій, ціна їхньої полуниці вища за ринкову лише на 5 гривень. А якщо гості «Фазенди» захочуть самі її зібрати то зекономлять ще по 10 гривень з кілограма продукту.
Полуницю та іншу городину на «Фазенді» вирощують за допомогою гумусу, цією органічною сировиною підживлюють ґрунт.
Полив здійснюють зрошувальною системою, вода для якої поступає із джерела.
Бур’ян викошують спецтехнікою, хоч це значно важче і дорожче, ніж знищувати його гербіцидами, діляться власники, проте так в продукт не потрапляють шкідливі речовини.
Сергій Дашко уточнює, що шкідливі для людського здоров’я гербіциди залишаються в землі навіть по кілька років.
На території «Фазенди» розміщені три бесідки, які в цю теплу пору року прикрасилися зеленим плющем.
Багатьом туристам вони нагадують казкові будиночки гобітів з кінотрилогії «Володар Перснів». Тут люди можуть відпочити та скуштувати їжу.
Не далеко стоїть багі (невеликий спортивний автомобіль без вікон і дверей), проїхатись на якому можуть всі охочі. Також тут є декілька фотозон, їх кількість планують збільшити вже найближчим часом.
Історія «Фазенди»
Підприємці розпочали агробізнес 7 років тому. Тоді ані у Сергія, ні у Дениса не було досвіду вирощування городини, тим паче у промислових масштабах. Чоловіки вивчали основи цієї галузі з нуля. Розпочати вирішили з вирощування волоських горіхів, які на той момент коштували достатньо дорого.
«У 2016 році Денис мені каже: «Я придумав, посадимо горіхи, я і землю знайшов». Потім я вже якісь горіхи вожу, нічого у цьому не розумію. До цього я, мабуть, тільки вмів садити та копати картоплю. Коли методом 6 на 6 метрів посадили горіхи, побачили, що ще залишається вільна земля, тоді вирішили і смородину висадити, а потім і трошки малини», — розповідає Сергій Дашко.
Спочатку чоловікам допомагав агроном і технік. Протягом наступного року Денис та Сергій експериментували та на практиці вчились на своїх помилках. За їхніми словами, в агросфері немає жорстких правил, все залежить від багатьох факторів, тому вони вивчали інформацію з різних джерел.
«Одного разу ми консультувалися у спеціалістів, через погіршення стану рослин, і всі казали, що це певне захворювання, через як треба перекопати землю і 10 років нічого не садити. А коли звернулися до Аграрної академії, вони провели мікробіологічний аналіз, та виявили, що це звичайний грибок, який ми легко вилікували», — ділиться спогадами Сергій.
«Фазенду» підприємці створили у 2019 році. Кажуть, що назва з’явилась сама собою, адже ще своє перше садово-городнє господарство називали «Фазендою». Тепер це офіційна торгова марка. Вони розповідають, що не фасують ягоди у брендовану тару, оскільки їхня полуниця також користується попитом у роздрібних торгівців, які, за словами власників «Фазенди», можуть змішати їхню полуницю з чужою, а це може зашкодити репутації бренду, якщо під виглядом «Фазенди» пропадуть ягоду нижчої якості.
Крім «Фазенди», у бізнесменів є ще 4 локації, де вони вирощують екопродукцію. На початку створення бізнесу підприємці вирощували продукцію на 7,5 гектара, зараз загальна площа їх земельних ділянок становить понад 30 гектарів.
Нагадуємо, 28 травня у Полтаві на "Хитрому ринку" продавали полуницю по 115 грн, а за черешню "просили" від 100 грн.
Щоб стежити за важливими повідомленнями, підписуйтеся на наш Telegram.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
19:00, 10 грудня
19:00, 10 грудня
19:00, 10 грудня
19:00, 10 грудня
19:00, 10 грудня
live comments feed...