• Головна
  • Тимофій Гаєвий пройшов шість кіл «Пекельної кухні»
09:30, 26 липня 2013 р.

Тимофій Гаєвий пройшов шість кіл «Пекельної кухні»

Кращий кухар Полтави, 41-річний Тимофій Гаєвий, шеф-кухар ресторану «Віват Провінція» пройшов 6 кіл жорсткого кулінарного телешоу «Пекельна кухня-3», яке іноді досі приходить йому уві сні.

Днями завершилась трансляція шоу на телеканалі «1+1». Жоден з його учасників за контрактом не мав права розголошувати подробиць зйомок. Нині ж разом із одним із найсильніших учасників проекту, полтавцем Тимофієм Гаєвим ми привідкриваємо завісу реаліті.

У Тимофія - великий досвід роботи в різних ресторанах та участі в кулінарних конкурсах. Він працював завідуючим виробництвом у полтавському кафе «Вечірні зорі», шеф-кухарем ресторанів «Полтава» та «Старий поділ» у Полтаві та ресторані на базі відпочинку «Успіх» у Кіровоградській області, останні майже два роки він очолює кухню ресторану-пивоварні «Віват Провінція» на околиці Полтави. Торік Тимофій Гаєвий брав участь у кулінарному телешоу «На ножах».

«Хотіли викликати негативні емоції, розізлити, навіть кидали в мене пластикові пляшки з водою»

«Пекельна кухня» - це нині єдине в Україні змагання для професійних кухарів, за допомогою якого можна відточити свою професійну майстерність.

- Про перший сезон я дізнався запізно, коли кастинг уже закінчився. А на другому – через якісь технічні неполадки просто не зміг відправити анкету. Брат постійно мене вмовляв: «Тімка, поїдь, порви їх». Потім брата не стало. А через деякий час почався кастинг на третій сезон. І участь у ньому була для мене вже принциповою, - пригадує Тимофій. - Відправив анкету, пройшов співбесіду, потім – кастинг. Загалом було подано 3000 анкет, з яких близько 200 кухарів взяли участь у кастингу.

Кастинг являв собоюсвоєрідну співбесіду з професійними шеф-кухарями, редакторами проекту, психологами, які намагались намалювати собі психологічний портрет кожного і відібрати тих, хто буде цікавим для шоу.

- Звісно, нам ставили багато професійних питань і задач. Але, крім того, намагалися максимально розкрити характер. Приміром, хотіли викликати негативні емоції, розізлити, навіть кидали в мене пластикові пляшки з водою, - розповідає Тимофій.

«Те, що виходило на екрани, - то лише третина тієї жесті, в якій нам доводилось перебувати»

Я досі скучаю за тим суцільним драйвом, хоча в звичайному житті постійно так жити не можна. Хоча те, що виходило на екрани, - то лише третина справжньої «жесті», в якій нам доводилось перебувати.

Там ми навіть не уявляли, що буде у наступну мить. Спали по дві-три години на добу. Не було жодного зв’язку з рідними. У нас відібрали і мобільні телефони, комп’ютери та навіть годинники. Дозволялося лише зрідка писати на папірці текст SMS, які адміністратор пересилала додому. Тож спілкування обмежувалось  повідомленнями:  «У мене все ок», «У нас теж усе ок», - продовжує.

На заохочення їх возили в лімузинах, а на покарання – в автозаках. І це було неймовірним щастям, бо, переїжджаючи півтори-дві години по Києву, можна було поспати. Учасникам прикріпили мікрофони, які дозволяли знімати лише в душі. А 56 відеокамер цілодобово за ними «стежили». За перший тиждень Тимофій схуднув на 8 кілограмів.

Кожної хвилини там відбувалось щось цікаве й несподіване.

Було - серед ночі звучить сирена. Вибігаємо, в чому спали, з напіврозплющеними очима. Посеред кухні стоять чотири дівчини-балерини і починають танцювати «Лебедине озеро». Після чого дають завдання нагодувати їх низькокалорійним сніданком. Ми шепочемо між собою: «Слава Богу, що їх лише чотири». І в ту ж мить до ресторану заходять ще сорок. Дали п’ять хвилин на складання меню і 40 хвилин на приготування їжі. Нічого, впоралися! – посміхається. - Ми навіть не завжди орієнтувались у часі. Бо вікон не було, кругом лише штучне освітлення. Якось заходимо до ресторану – спиною до нас сидять чоловік і дві жінки в українських національних костюмах. А коли вони повернулись, бачимо - всі темношкірі, ще й починають співати українську пісню. Ставлять завдання приготувати українські національні страви з екзотичних продуктів. Приміром, я готував голубці з пекінської капусти, фаршировані кус-кусом з креветками, подані на соусі з ікри летючої риби і декоровані цибулею-порей фрі.

«Скандалістів навмисне надовго затримували в шоу, хоча як кухарі вони були значно слабші за інших»

Після шостого етапу Гаєвий залишив шоу.

Того дня спершу був конкурс на приготування різотто. У мене дійсно була помилка: я добавив забагато вершкового масла. Але «зрізали» мене на закусках, коли самі гравці їх забракували після дегустації. А вони добре знали мій «почерк». Тоді Арам Мнацаканов (ведучий та суддя проекту. – Авт.) потиснув мені руку, сказав, що я один з найсильніших кухарів проекту, але за правилами шоу маю піти. І ввели в програму нових гравців, - розповідає. - До того вже багато членів нашої команди зламалось. Один зліг із важкою хворобою, троє – добровільно покинули проект. Це справжня м’ясорубка, суцільний стрес. Багато учасників цього не витримували. І за таких умов дуже важко зберігати людське обличчя. Для мене, приміром, було неприйнятним, коли редактори підказували, хто, як і з ким має розпалювати сварки та ворожнечу заради гостроти шоу. Я на такі провокації не йшов. Скандалістів навмисне надовго затримували в шоу, хоча як кухарі вони були значно слабші за інших.

Додому Тимофій повернувся 7 березня, а на роботу повноцінно вийшов лише на початку травня. Адже нервова система потребувала відновлення.

Спершу три доби просто спав. Дружина з сином будили мене лише, щоб погодувати. Потім трохи перехворів. Перший місяць від найменшого шурхіту кидався уві сні, - пригадує. - Як сказала моя колега з проекту Наталя Баннік : «Якщо я помру, я точно потраплю в рай, бо в пеклі я вже побувала». А батьки ще й досі зі мною напружено розмовляють через те, що інколи лаявся у програмі. Тепер мрію відкрити власну кулінарну школу для домогосподарок.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оголошення
live comments feed...