Заклади харчування повинні гарантувати споживачам безпечність своєї продукції

З настанням спеки, кількість отруєнь, отриманих після відвідин закладів громадського харчування, традиційно зростає.

Тож господарі цих закладів повинні докласти максимум зусиль, щоб відвідувачі раз і назавжди не розчарувалися в них.

Ще зовсім недавно жорсткий контроль з боку держави завжди тримав суб’єкти господарювання «в тонусі». Вони знали, що знаходяться під «пильним оком» і не дозволяли собі порушувати чинне законодавство. Зараз державна санітарно-епідеміологічна служба має вкрай обмежені повноваження, а низький рівень свідомості не дозволяє більшості підприємців добровільно сертифікувати свої послуги, адже далеко не всі із них усвідомлюють, що вони несуть відповідальність за життя та здоров’я споживачів. «Навіщо витрачати зайві кошти, якщо можна обійтися й без цього», - міркують вони.

Тож на кожному етапі приготування страви можуть виникнути ризики, щодо її безпечності для вживання. Не останню роль при цьому відіграє й людський фактор, адже далеко не всі працівники сфери послуг задоволені своїми умовами праці і її оплатою та переймаються проблемою збереження здоров’я своїх клієнтів.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів і продовольчої сировини» та наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (скорочено англійською позначається як «НАССР») підприємства-виробники харчової продукції зобов’язані розробити та впровадити цю систему. Що стосується закладів харчування, то для них законом винятку теж не передбачено, але вони його успішно ігнорують, а у контролюючих органів до цього, поки що, просто «не доходять руки». Хоча в країнах Європи обов’язковою умовою відкриття закладу харчування є розроблений план НАССР. Європейський досвід доводить, що тільки якщо діє чітка система контролю за дотриманням безпечності на усіх стадіях: від перевірки води, закупки продуктів, до приготування та видачі замовлення клієнту, можна впевнено говорити про те, що вся продукція цього закладу – гарантовано безпечна.

Великий прорив в плані покращення якості послуг в Україні відбувся в очікуванні чемпіонату Європи з футболу Євро-2012, коли кожен заклад харчування та розміщення намагався стати привабливим для іноземних гостей. Нині ж спостерігаємо зворотній процес: на безпечності та якості намагаються економити. В результаті, заручником у цій ситуації залишається споживач, якому ніхто не гарантує, що відвідавши такий заклад, він не отримає інфекційного захворювання, харчового отруєння чи розладів системи травлення.

Красномовно ілюструють цю проблему дослідження, проведені на замовлення європейських компаній, які оприлюднило російське інтернет-видання «Вести» (www.vesti.ru), посилаючись на Daily Maily. Вони довели, що у більшості закладів фаст-фуду не дотримуються навіть елементарних санітарних норм, тож купуючи гамбургер чи піццу, можна підчепити цілий ряд небезпечних захворювань.

Зокрема, в ході випробувань виявилося, що льод, з яким подають напої в європейських філіалах лідерів ринку швидкого харчування, містить більше мікробів, ніж вода з туалетів цих ресторанів! Вчені порівняли проби льоду із стаканів з газованою водою, яка продавалася в McDonalds, KFC, Starbucks, Burger King, Cafe Rouge та Nandos з водою із туалетних бачків, встановлених у цих закладах. Результати випробувань шокували: в усіх закладах льод не відповідав вимогам нормативних документів за мікробіологічними показниками. До цього призвело те, що робітники закусочних не знаходили часу, щоб елементарно ополоснути руки впродовж робочого дня. Крім того, не останню роль відіграв санітарний стан апаратів для генерування льоду та формочок для нього. Тому у всіх без винятку ресторанах швидкого харчування, де проводилось обстеження, льод виявився бруднішим ніж вода у змивних бачках вбиралень.

Перед початком Євро-2012 державне підприємство «Полтавастандартметрологія» теж проводило випробування льоду та питної води, яку подавали тисячам вболівальників на стадіонах. Дослідження проводилися на замовлення компанії «Moody International». Нині підприємство готове й надалі проводити подібні випробування, якщо з’являться зацікавлені особи, готові їх замовити.

Ситуація з льодом дуже показова, адже кожен заклад харчування повинен проводити поточні та періодичні випробування води, без якої не обходиться як приготування цього інгредієнта, так і майже будь-якої страви чи напою. Такий контроль – це основа будь-якого харчового виробництва. Питна вода повинна щодня контролюватися представниками підприємства за органолептичними (смак, колір, запах, каламутність) і щомісячно перевірятися за фізико-хімічними (іонно-катіонний склад) показниками. В реальності ж, на Полтавщині, з числа тих, хто надає послуги харчування, свою воду на дослідження до науково-дослідного випробувального центру ДП «Полтавастандартметрологія» надало лише ФОЗЗІ-ФУД «Сільпо», яке реалізовує випічку та салати власного виробництва.

Проте, вода це далеко не єдиний інгредієнт, який знаходиться у так званій зоні ризику, тобто, може нести потенційну небезпеку для здоров’я відвідувачів. В Україні лише одиниці закладів харчування мають впроваджені системи безпечності харчових продуктів (англ. «НАССР») і досить мізерна їх кількість проводить лабораторні випробування сировини та готової продукції. Хоча проведення періодичних випробувань із залученням незалежного компетентного органу – це єдиний спосіб постійно тримати під контролем та підтримувати на належному рівні якість та безпечність готових страв та стати повноправним лідером на ринку цих послуг.

Державне підприємство «Полтавастандартметрологія» готове надавати суб’єктам господарювання компетентну допомогу у цьому напрямку, воно має потужну випробувальну базу та кваліфікованих фахівців. Тут мають можливість проводити випробування усіх видів харчової продукції та харчової сировини за мікробіологічними, фізико-хімічними показниками та показниками безпеки. Зокрема, визначати вміст та кількість патогенних мікроорганізмів, рослинних жирів, харчових добавок синтетичного походження (так званих Е-шок), антибіотиків, гормональних препаратів тощо. Випробувальний центр підприємства єдиний в області має можливість контролювати питну воду за всіма 52-ма показниками, передбаченими ДСанПІНом (державними сантарними нормами і правилами). В тому числі на вміст хлоридів, фторидів, заліза, нітратів, важких металів та іншого.

А споживачі, які хочуть отримати гарантовано безпечні та якісні послуги, повинні розуміти, що гонитва за дешевизною може обійтися їм дуже дорого. Тож не соромтеся займати активну громадянську позицію, вимагати від закладів харчування документального підтвердження того, що вони не нехтують періодичними випробуваннями, як харчової продукції, так і питної води, і тримають усі без винятку виробничі процеси під суворим контролем.

РП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
3 перегляди в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Спорт
Вчора у Португалії відбулися півфінальні поєдинки жіночого Чемпіонату Європи із футзалу. Збірна України, за яку виступала Юлія Дударчук із полтавського «ПЗМС», програла господаркам з рахунком 5:1. Про це повідомляє korrespondent.net. Україна: Вікторія Сагайдачна (Наталія Мітрофанська, 39) - Ганна Сидоренко, Юлія Титова, Сніжана Воловенко, Юлія Форсюк - Ганна Шульга, Анастасія Кліпаченко, Олена Кирильчук, Ксенія Гриценко, Олена Павленко, Ірина Дубицька, Хри...
Кримінал
Трагедія сталася у грудні минулого року. 56-річний чоловік, перебуваючи напідпитку, посварився зі своєю 81-річною матір’ю. Конфлікт переріс у сварку і син почав бити жінку кулаками по голові та тілу. Від отриманих ушкоджень жінка померла. Цього тижня прокуратура Полтавської області затвердила та передала до суду обвинувальний акт по даній справі. Чоловіка судитимуть за частиною 2 статті 121 Кримінального кодексу України «Умисне тяжке тілесне ушкодження, що...
Суспільство
Сьогодні, 16-го лютого, синоптики прогнозують у Полтаві хмарну погоду без опадів. Температура повітря впродовж доби коливатиметься в межах +1, +2 градуси за Цельсієм. При цьому вологість повітря складатиме 95-97 відсотків. Цього дня у 1974-му році синоптики фіксували у Полтаві найвищу температуру - +6,1 градуса, а найнижче стовпчики у термометрах опустилися у 1979-му та 2006-му – до -21,5 градуса. Про це розповідає сайт погоди sinoptik.ua. Раніше ми повідо...
Суспільство
Сьогодні, 15-го лютого, у спорткомплексі Головного управління Національної поліції у Полтавській області завершився футзальний турнір серед структурних підрозділів поліції "Кубок начальника ГУНП в Полтавській області 2019". У турнірі взяли участь 10 команд. У підсумку золото чемпіонату отримала команда слідчого управління ГУНП, на другій сходинці – команда управління кадрового забезпечення, третє місце – у збірної вибухотехнічного відділу.   Про це повідом...
Суспільство
Депутати обласної ради прийняли звернення до релігійних православних громад Полтавщини щодо подолання розколу в українському православ’ї та приєднання до Православної Церкви України. «Створення єдиної помісної православної церкви, забезпечення духовної незалежності країни, є необхідною передумовою для збереження української державності. Особливо це важливо сьогодні, коли наша країна вимушена протистояти агресивному «руському міру». – говориться у Зверненні...
Пригоди
Пожежа сталася 14-го лютого близько 12:40 у Шевченківському районі Полтави. Загорівся гараж на вулиці 23 Вересня. На місце події за викликом прибули бійці ДСНС. Вони до 13:00 локалізували пожежу, а о 13:08 – загасили. Вогонь встиг знищити старе майно, пошкодити зарядний пристрій для акумулятора та оздоблення стін та стелі на площі 1 квадратний метр. Від спалення врятували гараж та автомобіль Ford Fiesta, який зберігався у ньому. Про це повідомили у ГУ ДСНС...
Культура
Театри Полтавський театр ляльок 16 лютого, 11:00 «Бабусині пригоди», вистава для дітей від 3 до 12 років. 17 лютого 11:00 «Пригоди Буратіно, або золотий ключик» Полтавський академічний музично драматичний театр імені Гоголя 16 лютого 12:00 «Буратіно», мюзикл 16 лютого, 18:00 « Кайдашева сім*я» 17 лютого 12:00 «Пригоди Маші та Віті» 17 лютого 18:00 « За двома зайцями» МБК 17 лютого, 19:00 « Стенд ап шоу» Нічне життя 16 лютого 22:00 « Вілла крокоділа»  «Дис...
Кримінал
Прокуратура Полтавської області повідомляє про взяття під варту 27-річного жителя Решетилівського району. Його звинувачують у тому, що перебуваючи вдома, чоловік розбещував свою 4-річну доньку. Органи прокуратури повідомили затриманому про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за частиною 2 статті 156 Кримінального кодексу України «Вчинення розпусних дій по відношенню до малолітньої дитини близьким родичем». За клопотанням прокуратури суд обрав п...
Пригоди
Сьогодні, 15-го лютого, на автошляху Кременчук – Хорол у Глобинському районі зіткнулися вантажівка «DAF» та мікроавтобус «Volkswagen Transporter». Внаслідок аварії водій мікроавтобусу, 32-річний мешканець Кременчуцького району, загинув на місці аварії. Про це повідомляють у поліції Полтавської області. Раніше у Полтаві зіткнулися легковик та мікроавтобус.