
10:31, 15 липня 2013 р.
Як врятувати здоров'я від «хімічних» кавунів та динь
Українські прилавки вже ломляться від ранніх баштанних.
Коли на прилавках з'являються перші кавуни та дині, то перед українцями постає питання: їсти їх, чи ні. В цьому році вони на ринку з'явилися майже на місяць раніше, йдеться в сюжеті ТСН.
Середина липня, а прилавки уже ломляться від ранніх баштанних. Але черг навколо не видно: люди кавунів та динь поки побоюються.
"Ще не сезон. Тут нікому довіряти не можна. Всякої хімії добавляють у них", - кажуть на ринку.
Чи справді це так, журналісти пішли перевіряти до лабораторії. Піддослідні - кавун і диня, завезені на ринок сьогодні з Херсонської області. Тест показує, що вміст нітратів у кавуні - у нормі, а от диня не радує - майже вдвічі перевищує вміст нітратів.
Це вже сьома за сьогодні перевірка. Три з них показали: дині неїстівні. Проте фахівці заспокоюють - це не привід відмовитися від ласощів.
"Можна купувати і дині, і кавуни, єдина рекомендація - якщо ви купуєте на ринку, вимагайте від продавця експертний висновок, в якому буде вказано фактичний вміст в міліграмах на кілограм", - каже лаборант-радіолог Олена Сухенко.
Лікарі кажуть, що отруїти українця нітратами - не так вже й просто. "Для цього треба декілька днів їсти тільки кавуни та дині у великих кількостях", - заявляє лікар Галина Невзорова.
Аби убезпечитися від негативних наслідків "свята живота" фахівці радять купувати баштанні у перевірених продавців, вимагати експертний висновок, проте навіть, якщо документи у порядку - не бути жадібним. І залишати на шкірочці принаймні півтора сантиметра м'якоті.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
17:25
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
10:46, 20 лютого
07:54, 3 березня
08:27, 20 лютого
11:24, 28 лютого
live comments feed...