Як “відшукати” морозиво без рослинних жирів

Часи, коли у продажу можна було зустріти всього декілька різновидів морозива, рецептура яких була суворо регламентована ГОСТами, безповоротно минули. Нині споживачам пропонують сотні різновидів крижаних ласощів, щоправда, незважаючи на це, вибрати з їх числа продукцію на молочній основі, дуже складно, а придбати морозиво без стабілізаторів, ароматизаторів, барвників, консервантів і взагалі неможливо. Тож споживач повинен хоча б уважно читати інформацію на маркуванні та обирати продукт, в якому різноманітних «поліпшувачів» та «замінників» натуральної сировини якомога менше.

Згідно з чинним законодавством морозиво не підлягає обов’язковій сертифікації. Суб’єкти господарювання можуть виготовляти його, як за встановленими державними стандартами України, так і за технічними умовами, які повинні містити вимоги не нижчі, ніж ті, що передбачені національними стандартами.

Сучасний асортимент морозива регламентується трьома національними стандартами України, які набули чинності ще з 2008 року: ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови», який передбачає виготовлення вищезгаданих видів морозива винятково з молочної сировини з додаванням натуральних смакових наповнювачів (ягід, кави, варення, прянощів тощо) чи без них, з ароматизаторами або без них; ДСТУ 4734:2007 «Морозиво молочне плодово-ягідне, ароматичне, щербет, лід. Загальні технічні умови», який поширюється на загартоване морозиво ароматичне, щербет та лід, які виготовляють на основі плодово-ягідної сировини або на основі цукрового сиропу, та ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови», який розповсюджується на морозиво, що виготовляють з частковою заміною молочної сировини, із застосуванням компонентів немолочного походження (рослинних жирів) з (без) додавання свіжих або сушених плодів та ягід, соків, сиропів з ароматизаторами або без них.

Отже, якщо Ви хочете поласувати морозивом, виготовленим з молочної сировини, шукайте напис «ДСТУ 4733:2007». Зокрема, приватне підприємство «Ажур» (м. Київ) може похвалитися тим, що торік здобуло перемогу у Всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів України» з морозивом пломбір «Без Е», виготовленим не лише без використання рослинних жирів, а й без харчових добавок синтетичного походження. В якості стабілізаторів у цьому продукті було використано рисове борошно, молочний протеїн, інулін та волокна цитрусових. Звичайно вартість такої продукції вища за інші види холодних ласощів та й торгівельні мережі беруть її на реалізацію неохоче, адже морозиво з натуральних складників неприпустимо зберігати з порушенням температурних режимів, по кілька разів розморожувати й заморожувати, як це, зазвичай, трапляється. Але в тому, що на таку продукцію давно вже чекають наші споживачі, сумніватися не доводиться.

У продажу можна зустріти й інші різновиди холодних ласощів, виготовлених за ДСТУ 4733:2007, як правило, їхні назви красномовно говорять самі за себе. Наприклад, пломбір «Золотий стандарт» чи морозиво «Вершково-шоколадне» виробництва вже згаданого підприємства «Ажур»; пломбір «100%», «Ескімос» та морозиво «Дитяче бажання» торгової марки «Рудь»; пломбір «Малюк-Ам» ТОВ «Лакомка»; пломбір «Ванільний» та морозиво вершкове «Лубенське» торгової марки «Гармонія»; «Просто пломбір» торгової марки «Троянда» та багато інших.

При виробництві усіх видів морозива згідно нормативних документів та рецептур, розроблених та затверджених в установленому порядку, дозволено додавати харчові добавки (ароматизатори, барвники, консерванти, стабілізатори і таке інше), перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров’я і дозволений до застосування у даній галузі, на жаль, він доволі великий, особливо з огляду на те, що основними споживачами холодних ласощів є діти.

У продажу можна побачити м’яке морозиво, яке виробляється за власними технічними умовами виробника, воно дещо відрізняється від свого «замороженого» аналога: містить менше жиру, подається при вищій температурі, піддається значно меншому збиванню та реалізується оминаючи стадію зберігання в морозильнику, тобто потрапляє до споживача свіжим. Тож його смак і аромат яскравіше виражений.

Для хворих на діабет передбачене виробництво продукції, у якій цукор замінено підсолоджувачами (сорбітом, ксилітом, ацесульфамом), про що обов’язково має бути зазначено на маркуванні.

На жаль, зараз чималу кількість морозива виготовляють вже з готових спеціальних сумішей з додаванням твердих гідрогенізованих жирів, найчастіше – кокосового та пальмового, які імпортують з Малайзії та Індонезії. Така заміна зменшує собівартість виробів на третину, щоправда, ці жири мають «погану звичку» накопичуватися в організмі. Виробники, практично завжди «замовчують» скільки відсотків молочного жиру, а скільки рослинного у тому чи іншому продукті.

Уважним треба бути і обираючи морозиво з додаванням натурального соку. Це не обов’язково буде той, що вказаний на упаковці, зокрема, у назві. Так апельсиновий сік може замінюватися яблучним, що завдяки барвникам і ароматизаторам набув смаку помаранчевого цитруса. Про користь від таких змін годі й говорити, проте, якщо інформація про харчові метаморфози на упаковці зазначається – виробник вимог закону не порушив.

Низька якість при доволі високій ціні «відлякує» дедалі більше споживачів. За статистикою споживання морозива в Україні не перевищує 1-1,5 кг на людину в рік. В той час, як у таких більш північних країнах, як Швеція, Норвегія та Фінляндія воно складає 12-13 кг.

Отже, аби придбане морозиво не стало причиною печінкової інтоксикації і гастроентериту та не призвело до інших проблем у майбутньому, фахівці радять дотримуватися наступних рекомендацій: уважно читати перелік інгредієнтів, які входять до складу продукту, уникати виробів, які виготовлені із застосуванням рослинних жирів та великої кількості добавок, звертати увагу на термін придатності, не купувати підталі вироби з нещільною консистенцією, не вживати деформовану продукцію із слідами кристалізації і шматочками льоду, що свідчить про те, що морозиво неодноразово заморожували й розморожували. Обирати товар, який зберігається в морозильній камері, а не на відкритому повітрі. Уникати занадто яскравої продукції, особливо жовтого та рожевого кольорів.

Морозиво з молока повинно швидко танути, стікаючи до низу та перетворюючись на суцільну калюжу. Якщо воно осідає на стінках посудини, тримається грудкою, незважаючи на тривале перебування в теплі, чи поступово висихає, перетворюючись на клейко-пінисту масу, про його натуральність говорити не доводиться. Крім того, постоявши при кімнатній температурі, холодні ласощі не повинні розшаровуватися на шар води та шар розмоченої порошкоподібної маси. Якщо це сталося, від купівлі даної продукції в майбутньому слід відмовитися.

Придбати морозиво зовсім без стабілізаторів у наш час просто неможливо, вони потрібні для формування дрібних кристалів льоду, без яких холодна смакота дуже швидко перетвориться на солодку рідину, але краще віддавати перевагу натуральним добавкам, таким, як желатин чи агар-агар. З насіння рослин отримують і стабілізатори Е-410 (камедь рожкового дерева) та Е 412 (гуарова камедь), тому при вживанні у невеликій кількості, ці речовини вважаються безпечнішими від стабілізаторів синтетичного походження. І, як уже говорилося, «єшок» у морозиві має бути якомога менше, масло – лише вершковим, а молоко – справжнім цільним, в крайньому разі – сухим, але не соєвим, чи підміненим на гідрогенізований рослинний жир. Лише тоді прохолодний продукт буде не лише смачним, а й дійсно корисним для організму.

НП
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Сьогодні у Полтаві пройшла прес-конференція, на якій були обговорені тенденції та перспективи розвитку системи БПД (безоплатної правової допомоги). Інформували присутніх представники регіонального центру та місцевих бюро БВПД, адвокати, що співпрацюють із ними. А також клієнти, які поділилися власним досвідом отримання БПД. Заступник начальника відділу Котелецької правової допомоги Микола Убийсобака говорить, що їхнє бюро активно представляє людей у суді:...
Суспільство
18-го вересня у Полтавському художньому музеї імені Микола Ярошенка проводять форум «Творимо Полтаву туристичну – разом», який організовують Полтавська міська рада та «Інститут розвитку міста». У залі збираються кілька десятків активних полтавців, які бажають долучитися до обговорення туристичного майбутнього Полтави. На початку заходу перед ними виступає секретар міської ради Олександр Шамота. Він говорить про важливість зростання туристичної привабливост...
Культура
У Львові почав працювати 26-ий Форум видавців. Упродовж 5 днів всі охочі зможуть відвідати безліч освітніх заходів, поспілкуватися з авторами і придбати книги на будь-який смак. Події відбуватимуться у Палаці Мистецтв та ще в різних локаціях міста. 26 BookForum налічує 700 подій. У них візьмуть участь більше тисячі українців та іноземців. Фокусна тема фестивалю цього року – «Відшукування причетного» – назва одного з віршів українського поета Грицька Чубая....
Кримінал
До Великобагачанського відділення поліції звернулася 55-річна місцева жителька, яка повідомила про пограбування з будинку.  Як пояснила заявниця, малознайомий чоловік з її житла відкрито викрав придбаний нею телевізор «Ківі» вартістю понад 8 тисяч гривень і зник в невідомому напрямку. Грабіжником виявився 34-річний місцевий житель. Детективи вилучили у нього телевізор в якості речового доказу та після проведення слідчих дій повернуть потерпілій. За фактом...
Культура
Нині колектив обласного академічного музично – драматичного театру імені Гоголя перебуває на гастролях. Вони почалися з участі у одинадцятому Всеукраїнському фестивалі «Коломийські представлення». Цьогоріч на нього прибули артисти з Білої Церкви, Чернівців, Житомира, Ужгорода, Миколаєва та Черкас. Полтавці привезли на фестиваль дві вистави: дитячу постановку «Пригоди Маші і Віті» та «Наталку Полтавку». « - Приємно, що на «Наталку  Полтавку» найпершою розку...
Суспільство
За 8 місяців в обласних лікувально-профілактичних закладах у відділеннях анестезіології та інтенсивної терапії пролікували 12 осіб, що отруїлися грибами. Про це повідомив в.о. директора Департаменту охорони здоров’я Полтавської облдержадміністрації Юрій Курилко. Щоб попередити отруєння грибами, серед населення проводять інформаційно-просвітницьку роботу. Щороку на Полтавщині фіксують випадки стихійної торгівлі дикорослими грибами: у Полтаві, селі Байрак Ве...
Суспільство
У 2018 році з прийняттям першого пакету законів #ЧужихДітейНеБуває було запроваджено один із видів покарання для неплатників аліментів - суспільно корисні роботи. «Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржника притягують до адміністративної відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то заборгов...
Суспільство
З 1 жовтня поточного року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаватимуться у грошовій формі. Розмір пільги, визначений законодавством відповідно до статусу пільговика, залишається незмінним, змінюється механізм оплати послуг з урахуванням наданої пільги. Так, зо...
Новини компаній
Кожен з нас хоча б раз потрапляв під дощ в незручний момент. Одяг, зачіска і макіяж, потрапляючи під краплі дощу,псують  зовнішній вигляд, а настрій безповоротно псується. Що робити? Вірно, брати парасольку. Але багато людей не люблять носити з собою цей аксесуар через його некомпактні розміри й невідповідность кольору з одягом. Рішення проблеми - Mini Umbrella. Що це таке? - Парасолька з міцною металевою основою. Це дозволяє використовувати її навіть при...
Новини по темі
Безоплатну правову допомогу щороку потребують усе більше людей: у Полтаві відбулася регіональна прес-конференція БПД за участі клієнтів
«Полтаваленд», канатна дорога, кафе для котів – що зробить Полтаву привабливою для туристів?
На Полтавщині 12 людей отруїлися грибами
Як полтавські аліментники відпрацьовують борги
Полавцям розповіли, як відбуватиметься монетизація пільг з оплати житлово-комунальних послуг
Відомий письменник розповів правду про провінційність Полтави, алкоголізм своїх персонажів та заробіток на книжках в Україні (ВІДЕО)
Місто, доступне кожному: в центрі Полтави вчилися допомагати маломобільним пасажирам громадського транспорту
Із чергового об’їзду міста комунальними службами
Маломобільні пасажири потребують зручного транспорту: чи є такими тролейбуси і автобуси Полтави? (ФОТО)
На День міста в Полтаві встановлять рекорд України, а може й два…