• Головна
  • Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити
10:30, 21 травня
Надійне джерело

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити

Чай – напій, що має багатовікову історію. Не дивно, що він має і власне свято. Саме сьогодні, 21 травня - Міжнародний день чаю. Вперше його започаткували 15 грудня 2004 року у індійському місті Мумбаї. Тоді ж оприлюднили і Світову Декларацію Прав працівників чайної індустрії. Першими відзначати цю подію почали 10 країн-виробників чаю: Індія, Шрі-Ланка, Бангладеш, Непал, Китай, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія та Уганда. Згодом до святкування долучилися й інші країни світу. А 2019 року за ініціативи Організація Об'єднаних Націй це свято перенесли на 21 травня.

Історія чаю

Вважається, що чай як напій був відкритий другим імператором Китаю Шеном Нунгом приблизно в 2737 році до н.е., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. У 400–600 роках н.е. в Китаї зріс інтерес до чаю як до лікувального напою, у зв’язку з чим почали розвиватися процеси культивації чаю. У Європі він став відомим з першої половини 17 століття. До появи чаю в Україні та Європі пили різні напої — навари, узвари з місцевих рослин. Чай частково витіснив багатовікову практику виготовлення різних освіжаючих, тонізуючих, зігріваючих напоїв.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-1

Що таке чай?

Для цього ми поспілкувалися із кандидатом технічних наук, доцентом кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи Полтавського університету економіки і торгівлі Горячовою Оленою Олександрівною. Вона розповіла нам багато цікавого про те, що таке чай, які сорти чаю існують, чим він корисний та як його правильно вибрати у магазині.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-2

«Чай — це взагалі напій, що отримується заварюванням, варінням або настоюванням підготовленого листа чайного куща. Як продукт харчування він відноситься до групи смакових товарів, тобто не є основним продуктом харчування, який містить білки, жири чи вуглеводи. Він не є обов’язковим продуктом для нашого харчового раціону, але урізноманітнює його. Також він піднімає настрій та збуджує нервову систему, саме тому ми вживаємо його здебільшого вранці», - говорить Олена Горячова.

Сам напій не містить калорій, але у ньому знаходяться такі корисні речовини, як антиоксиданти,кофеїн, вітаміни, мінеральні речовини, що є незамінними у нашому повсякденному раціоні.

А от сортів цього напою може бути безліч. Доцент пояснила, що існує багато різновидів чаю, але всі вони – це чайне листя, але відрізняться тривалістю ферментації. Ферментація – це окислення. Під впливом кисню, температури повітря, сонячного світла, вологи, механічної обробки і часу чайний лист окислюється, змінюючи смак, аромат, набуваючи інших цілющих властивостей.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-3

За ступенем ферментації чай ділять на 6 груп:

білий чай

зелений чай

жовтий чай

улун (оолонг, бірюзовий чай)

червоний (чорний чай)

пуер

«Для того, аби окислити чай, його листочки збирають, скручують, щоб пошкодити клітини і внаслідок цього виділився клітинний сік. Потім його залишають окислюватися. При контакті з повітрям відбувається процес ферментації. Залежно від того, скільки триватиме цей процес, такий ми і отримаємо чай. Найменшу тривалість ферментації проходить білий та зелений чай, найбільшу – пуер. Те, що ми називаємо чорним чаєм – у світі називають червоним. А от насправді чорний і найбільш ферментований чай – це пуер», - розповідає Олена Горячова.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-4

А от як визначити чи якісний чай досить просто. Для того, аби пити насправді якісний напій, треба вибирати листовий чай без домішок та ароматизаторів. Лише так можна отримати максимальну корить від чаю. Зараз виробники, що постачають якісну продукцію, позначають на упаковці місце вирощування чаю, регіон та власні дані, для того, аби споживач міг зв’язатися з ним. В Україні найпопулярнішим є пакетований чай.

«Більшу частку ринку України займає саме пакетований чай. Так, є чай у пакетиках, що містить якісну сировину, але більшість – це чайні відходи, які нічого корисного не містять. Барвники – забарвлюють воду, а ароматизатори та смакові добавки надають смак», - додає Олена Горячова.

Для того, аби з’ясувати який чай ви п’єте – якісний або ж не якісний, просто спробуйте заварити його у холодній воді. Якщо вода почала забарвлюватися, то у чаї містяться барвники.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-5

Як правильно пити чай?

«Чай слід заливати не крутим окропом, тобто температура води повинна бути не більше 80- 90 градусів за Цельсієм. Заливаючи чай кип’ячою водою, ви знищуєте всі корисні речовини, що містяться у чайному листі», - ділиться Олена Горячова.

А от певних чайних традицій та церемоній в Україні немає.

«Існує безліч традицій заварювання чаю. І кожна з них не є правильною або не правильною. Кожна нація має свої тонкощі заварювання цього напою. Українці заварюють чай так, як вказує їм виробник на упаковці продукту»,- розповідає доцент.

Що стосується трав’яного чаю – це відвар або настій. Технолог пояснила, що чай – це напій саме чайного листа. А от все, що виготовляється на основі інших трав – це відвар або настій. Ще до завезення чаю в Україну, у нашій країні були популярні відвари на основі листя іван-чаю, гадючника, яблуні, материнки, чорниці, чебрецю, ожини, малини пелюстки шипшини, квіти таволги звіробоєлистої, звіробою, липи, сухі плоди малини, горобини, корені споришу живородного, гілки малини, вишні, шипшини, яблуні, смородини.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-6

А щодо користі або шкоди чайного напою для здоров’я ми поспілкувалися із сімейною лікаркою Марією Гвоздик. Вона розповіла, що чай, як продукт харчування здебільшого позитивно впливає на наш організм:

«З давніх часів, чай використовувався, як лікарський засіб. Він досить гарно впливає на всі системи нашого організму. Наприклад, нормалізує кров’яний тиск, покращує тону судин, знімає спазми, попереджує атеросклероз, покращує травлення, виводить токсини з організму, інактивує алкоголь», - розповідає Марія Гвоздик.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-7

В залежності від виду чаю – чорний або зелений – він діє на організм дещо по різному. Наприклад, чорний чай має антибактеріальні властивості та попереджує утворення карієсу, а зелений – містить велику кількість вітаміну С. А от в загальному, чай містить у своєму складі навіть імуностимулюючі та тонізуючі компоненти.

Але треба дотримуватися певних правил вживання чаю:

«Не потрібно сильно завалювати чай або додавати велику кількість заварки. Максимально можна випити до п’яти чашок чаю. Міцний чорний чай у великій кількості спричиняє серцево-судинні захворювання та погіршує роботу шлунку. Не можна вживати і дуже гарячий чай, інакше можна опекти внутрішні органи. Окрім того, люди, які п’ють дуже гарячі напої мають ризик захворіти на онкологічні захворювання органів травлення», - пояснює сімейна лікарка.

Чай із різними смаковими добавками лише шкодить нашому організму, накопичуючи в ньому шкідливі речовини.

Чи справді чай містить більше кофеїну ніж кава?

Так, це правда. Однак, у самому чайному кущі кофеїну більше, ніж у кавових бобах. Але кофеїн чайному листі входить до складу нестійких сполук, що руйнуються при контакті з гарячою водою, а у кавових зернах такого не відбувається і кофеїн у каві зберігається.

Чай: що це за напій, чим він корисний та як його правильно пити, фото-8

Чи можна схуднути вживаючи велику кількість зеленого чаю?

Звичайно, адже велика кількість рідини стимулює прискорення обміну речовин. Як пояснила лікарка Марія Гвоздик, пити сам чай без зміни харчових звичок і фізичних навантажень, то навряд чи вдасться схуднути. Проте, якщо вживати кілька чашок чаю на день, то гарний настрій вам точно гарантовано.

Чай – це не лише напій, а й певний ритуал. Кожна країна має свої традиції чаювання. Сьогодні ви можете обрати будь який вид чаю, і заварювати його так, як вам зручно. Головне – це задоволення, яке ви отримуєте від споживання смачного і ароматного чаю. Одну перевагу цей напій має беззаперечно – він покращує настрій. Тому пийте лише якісний і смачний чай.

Читайте також: «За кілька років через травматологію проходять всі жителі Полтави» - завідувач кафедри дитячої хірургії з травматологією і ортопедією ПДМУ Олександр Пелипенко

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#чай #свято #Україна #лікар #поради #склад

Коментарі

Оголошення
live comments feed...