«Полтавастандартметрологія» мають дослідження

У ДП «Полтавастандартметрологія» мають можливість досліджувати продукцію на вміст нітратів

З приходом весни на ринках та в продуктових крамницях починається справжній «овочевий бум», адже втомлений від авітамінозу організм, прагне поповнити запаси вітамінів. Тож нам до нестями хочеться похрумтіти свіженьким огірочком, поласувати червонощоким помідором чи приготувати салат з великою кількістю свіжої зелені. Дещо пізніше до «молоденьких» овочів приєднаються перші фрукти: черешні, полуниці, суниці. Ми купуємо це все, їмо самі й годуємо своїх дітей. Хоча й знаємо, що вирощені нашвидкоруч плоди містять більше нітратів, ніж корисних речовин.

Довідково: нітрати – це солі азотної кислоти. Ці речовини потрібні для нормального розвитку рослин, тому вони засвоюються ними з грунту, навіть якщо їх навмисно «не підгодовували» добривами. Якщо ж виробник щедро здобрив грунт, щоб пришвидчити ріст та дозрівання городини, рослини, зазвичай, накопичують нітрати "про запас", причому у досить великих кількостях.

Самі по собі нітрати не становлять загрози для людини, проблема в тому, що потрапляючи в наш організм, вони трансформуються в нітрити, які є небезпечною отрутою. В крові того, хто спожив багату на нітрати продукцію, знижується здатність еритроцитів переносити кисень, що різко утруднює «дихання» органів і тканин, а у немовлят спричиняє кисневе голодування мозку. Тому питна вода із завищеним вмістом нітратів практично щороку призводить до смерті малюків. Дуже небезпечне вживання нітратів і для вагітних жінок, оскільки вони проникають через плацентарний бар’єр та негативно впливають на плід.

Крім того, нітрати зменшують вміст вітамінів у їжі і порушують обмін речовин. Якщо ж вони досить довго “атакують” організм (навіть у невеликих дозах), то збільшується щитоподібна залоза, розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Більше того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки — нітрозаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт.

Характерні симптоми нітратного отруєння, зазвичай, проявляються через 4-6 годин після вживання забрудненої ними продукції чи води: нудота, задуха, посиніння шкіри і слизових оболонок, діарея. Це часто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією.При тривалому вживанні забруднених нітратами води та овочів, розвивається хронічна нітратна інтоксикація, яка провокує цілий ряд захворювань.

До речі, якщо рослини вирощували при поганому освітленні, низьких температурних режимах і недостатній вологості, а саме так можна охарактеризувати умови у більшості теплиць, де з метою економії площ, овочі висаджують дуже щільно, нітратів у них накопичується більше, ніж зазвичай. До того ж, при цьому їх щедро підживлюють добривами.

Різні овочі по-різному накопичують нітрати. Як правило, цих речовин дуже багато у листі салату, буряках, кропі, петрушці, шпинаті, редисці та зеленій цибулі. Дещо менше, але все одно доволі багато їх і у цвітній капусті, кабачках, ріпі, редьці, білоголовій капусті, моркві та огірках. І зовсім мало - в брюсельській капусті, горосі, квасолі, солодкому перці, картоплі, помідорах, ріпчастій цибулі, фруктах та ягодах. Щодо продуктів тваринного походження, то нітрати можуть міститися в молоці, оскільки це один із шляхів виведення їх із тваринного організму. В меншій кількості вони зустрічаються в м’ясі. Проте, нітрати і нітрити додають у готову м'ясну продукцію з метою поліпшення її споживчих властивостей і для більш тривалого зберігання (особливо в ковбасні вироби).

Отже, аби уникнути нітратного отруєння, необхідно споживати перші овочі та фрукти з великою обережністю. В ідеалі краще купувати їх у торгівельних точках, де Вам зможуть показати протоколи лабораторних випробувань на вміст нітратів, адже лише за зовнішнім виглядом та смаковими властивостями багату на нітрати городину не розпізнаєш. Науково-дослідний випробувальний центр ДП «Полтавастандартметрологія» має технічну можливість визначати вміст нітратів у питній воді та харчовій продукції і проводить подібні дослідження на замовлення підприємств та фізичних осіб.

Пам’ятайте, питна вода, забруднена нітратами, смертельно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя. Тож, якщо Ви не проводили лабораторного дослідження вмісту своєї криниці, ні в якому разі не використовуйте цю воду для приготування сумішей та кашок для немовлят. При кип’ятінні нітрати не лише не зникають, як думає дехто, а навпаки, активно перетворюються в небезпечні нітрити. Навіть якщо рівень нітратів у воді зашкалює, вона може бути чистою, прозорою, без сторонніх запахів, присмаку та видимих домішок і зазвичай, приємна на смак.

Забруднена нітратами городина, хоча й апетитніша на вигляд, ніж звичайна, зрідка все ж «видає» себе навіть за зовнішніми ознаками. Так, зелень, яку штучно змушували швидко рости, часто має листя неприродного інтенсивного темно-зеленого кольору, іноді з синім відтінком. Якщо взяти такий пучок вертикально, він схилиться набік, незважаючи на наявність міцного стебла.

Звертайте увагу на «хвостики» у овочів і «ніжки» у зелені – у «перегодованої» нітратами продукції вони - підсохлі. Наявність великих, але недозрілих плодів теж свідчить про те, що високі дози нітратів стимулювали їх швидке зростання, а ось дозріти «вітамін» не встигає. З цієї ж причини «нітратні» овочі не пахнуть або мають дуже слабкий запах. А ось якщо це запах металу, то сумнівів немає - хімії в них в надлишку. Помідори з нітратами можна запримітити по кольору серединки: якщо він значно світліший за шкірку, майже 100%, що перед вами «порушник».

Пам’ятайте, вміст нітратів в овочах можна зменшити завдяки кулінарній обробці, звичайно, якщо вона доречна. Наприклад, промивання водою та механічна очистка овочів знижує вміст нітратів на 10%. Замочування їх у чистій від нітратів воді у співвідношенні 1:10 не менше ніж на годину, зменшує вміст цих речовин на 25—30%.

Вам вдасться знизити концентрацію нітратів, якщо Ви проварите овочі у великій кількості води та зіллєте отриманий відвар. А найефективнішим способом є вимочування плодів в однопроцентному розчині столової солі й аскорбінової кислоти протягом доби, це дозволить знизити вміст нітратів майже на 90%.

Соліть і заквашуйте овочі. Вже на четвертий день вміст нітратів у них починає знижуватись.

А ось нетерплячим поласувати саме свіжою городиною, можна порадити перед вживанням обов'язково видаляти найбільш “нітратні” її частини. Так, до прикладу, в листі петрушки й кропу нітратів удвічі менше, ніж у стеблах. В капусті найбільше нітратів у верхніх листках, качані й прожилках листя. На поверхні моркви шкідливих речовин на 80% менше, ніж усередині, а в огірках і редисці навпаки: верхній шар містить шкідливих речовин більше, ніж внутрішній. Тому в цих овочах обов'язково слід зрізати частину біля хвостика і шкірку. В столового буряка видаляйте верхівку та корінь. Також повністю зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви, оскільки в них міститься отруйна речовина - соланін.

При передозуванні нітратів, як і при будь-якому отруєнні, рекомендують перш за все очистити шлунок та вжити достатню кількість сорбентів. Для швидкого виведення нітратів із організму необхідно пити багато рідини. Дещо нейтралізують їх згубну дію лимонна та аскорбінова кислоти.

Городникам, які хочуть виростити ранні овочі самотужки, слід подбати про щедрий полив (нітрати легко вимиваються, тому після поливу або дощу їх мало). Крім того, овочам потрібен час, щоб «переробити» нітрати. Тому якщо Ви не змогли обійтися без добрив, збирайте врожай якомога пізніше після підживлення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
11 переглядів в листопаді
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Культура
ХV Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини “Docudays UA” запрошує полтавців та гостей міста на перегляд і обговорення фільму про Донбас « Віддалений гавкіт собак          Перегляд відбудеться у Центрі освіти дорослих (Соборний майдан,15)   17 листопада о 17.00.   Документальна стрічка данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта – про дитячий світ на межі затишку та артилерійських обстрілів. Вона вже отримала перемогу на Фести...
Культура
16-го листопада у концерт-холі "Villa Крокодила" виступає український гурт "Юркеш". Колектив, який за останній рік встиг побувати у суперфіналістах проекту Х-фактор, заспівати у відборі до "Євробачення" та вкотре вразити Україну своїми сміливим музичними експериментами. Слід визнати, що виступ гурту у Полтаві не викликав шаленого ажіотажу - на концерт прийшли лише кілька десятків шанувальників творчості "Юркешу". Проте це не завадило Юркові Юрченку та його...
Суспільство
Нарешті цей день настав і нові керівники «Укрпошти» можуть відкорковувати шампанське: підприємство надає ексклюзивну послугу, яку навряд чи зможуть організувати їх ненависні конкуренти – центральне відділення Полтави організовує для своїх клієнтів подорожі у часі. Якщо ви народилися після 1990 року і лише від своїх батьків чи бабусь чули байки про гігантські черги, у яких треба було стояти з ранку до пізнього вечора, то Головпоштампт покаже вам, що це таке...
Суспільство
У всіх щасливих людей у дитинстві обов'язково є бабуся. Але у дуже щасливих людей у дитинстві є дідусь. Віта про це знала як ніхто. Її дитинство – суцільне безкінечне літо. З маками, жоржинами, жуками-сонечками, крученими паничами, гарячим піщаним берегом Ворскли і дідусем. Власне, якби не дідусь Толя, хто зна, чи була і б Віта… Вкотре приїхавши з далеких і важких заробітків, дід Толя (який дідом тоді ще не був) застав своє сімейство – дружину Ірину Петрів...
Суспільство
16-го листопада сталася пожежа у п’ятиповерховому житловому будинку у селищі Велика Круча Пирятинського району. Вогонь охопив квартиру на 2-му поверсі. На місце події приїхали 6 чоловік зі складу 19-ї Державної пожежно-рятувальної частини та 3 одиниці техніки. Через сильне задимлення рятувальники працювали у апаратах захисту органів дихання. Під час гасіння пожежі рятувальники вивели із будинку 10 людей, у тому числі – двох дітей, які мешкали у сусідніх кв...
Суспільство
Виступи місцевої влади часто свідчать про відсутність достатньої кількості лікарів, що робить нагальними заходи із залучення медичних працівників на роботу. Сьогодні, місцеві стимули для лікарів передусім передбачають компенсацію проїзду, надання надбавок та премій. Аналітики дізналися, яким чином влада підтримує медиків в Полтавському районі та в Полтаві, а також, скільки на це виділяють коштів. Медична реформа в Україні триває. Протягом 2018 року первинн...
Суспільство
16-го листопада у Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського відкривають першу філателістичну виставку «Полтавафілекспо». Присвячена вона 100-річчю випуску перших поштових марок України. У експозиції виставки – сотні марок, листівок, поштових конвертів із різних періодів української держави. Найбільш урочистою подією під час відкриття виставки стає Спецпогашення марки, спеціально випущеної до 100-річчя спеціальним штемпелем із написом «100 р...
Суспільство
15-го листопада у Полтаві провели вже 12-ий благодійний бал «Допомогти так легко». Проходив він у Міському будинку культури. Відвідали його понад 600 студентів із різних навчальних закладів міста. Вхідний квиток на бал коштував 50 гривень. Зібрані під час проведення балу кошти вже вдруге передадуть на лікування 5-річного полтавця Єгорки Басараба, який лікується після операції із видалення пухлини головного мозку. Мама хлопчика, Марина, розповіла, що Єгорка...
Суспільство
«Малі архітектурні форми (МАФи) - об'єкти обладнання та благоустрою території, які задовільняють утилітарні та естетичні потреби людини. Це невеликі споруди декоративного, допоміжного чи іншого призначення, що використовуються для покращення естетичного вигляду громадських місць і міських об’єктів, організації простору та доповнюють композицію будинків, будівель та їх комплексів. Полтава – невелике місто, але зі значною кількістю жителів та туристів. МАФи...