Новини компаній
10:38, 25 лютого

Продукти з вітаміном С

Новини компаній

Вітамін С – це водорозчинний вітамін, який не синтезується в організмі людини. І позитивний вплив на імунітет – це не основна його користь. Так-так, не варто бездумно вживати аскорбінову кислоту задля захисту від ГРВІ, грипу, чи COVID-19.

В інструкції до лікарського засобу з вітаміном С чітко вказане дозування. Ці рекомендації можна використовувати, якщо ви приймаєте і дієтичні добавки з цим нутрієнтом. Докладніше про це можна дізнатися на онлайн-довідниках, наприклад сайті МедПравда, чи на аналогічних порталах.

Продукти з вітаміном С необхідні кожній людині, адже цей вітамін приймає участь в окисно-відновних процесах, обміні білків, холестерину, заліза, в біосинтезі гормонів. Він стимулює секрецію підшлункових ферментів, забезпечує депонування глікогену в печінці і її антитоксичну функцію. Аскорбінова кислота сприяє регенерації слизових покривів шлунка і кишечника, підтримці нормальної діяльності статевих залоз, дозріванню еритроцитів, підвищенню опірністі імунної системи по відношенню до інфекції. Цей вітамін підтримує шкіру пружною, волосся сяючим а нігті міцними.

Добова норма вітаміну С варіюється в залежності від різних факторів, в середньому це: для дітей – 15-75 мг, для жінок – 48-79 мг, вагітним потрібно 72 мг, жінкам у період лактації – 80 мг, чоловікам – 50-108 мг. Потреба в цьому нутрієнті зростає в умовах низької і високої температури навколишнього середовища, при підвищених розумових та фізичних навантаженнях, при бідному раціоні харчування. Для тих, хто контактує з застудженими людьми, токсичними речовинами або відчуває вплив фізичних шкідливих факторів, рекомендують вживати підвищену кількість аскорбінової кислоти з профілактичною метою.

Редакторська група МедПравда рекомендує отримувати вітамін С з їжею, бо саме там він знаходиться в природній, легкозасвоюваній формі.

Аскорбінова кислота дуже нестійка сполука, вона руйнується під впливом температури, в лужному середовищі, при контакті з киснем, міддю, сріблом, свинцем і залізом. Приблизно половина вітаміну С розпадається при варінні продуктів, так само деструкція вітаміну відбувається при митті, чищенні і тривалому зберіганні їжі в холодильнику.

У яких продуктах багато вітаміну С? У фруктах і овочах. Для порівняння, нижче зазначено перелік продуктів, які є джерелами аскорбінової кислоти:

  • плоди шипшини (сухі) – 1,2-1,5 г, плоди шипшини свіжі, кінза – 700-500 мг

  • перець чилі, гуава, плоди обліпихи – 500-200 мг

  • чорна смородина, петрушка, болгарський перець, хрін – 190-120 мг

  • броколі, цвітна капуста, кріп, ківі – 100-70 мг

Дещо менше вітаміну С в: зеленій цибулі, щавлі, смородині, апельсині, журавлині і суниці – 60-50 мг, в цитрусових, яблуках, томатах і горошку, яловичій печінці, – 45-25 мг, бобах, редисці, картоплі, курячій та свинячій печінці – 20 мг.

Ще менше аскорбінової кислоти можна отримати, вживаючи фрукти: банани, персики, аличу, черешню і вишню, виноград, груші – від 5-15 мг.

Не варто надавати перевагу тільки на тим продуктам, де більше вітаміну С, не забувайте про те, що краще за все дотримуватися збалансованого раціону.

Повернемося до препаратів з вітаміном С. Їх призначає лікар, коли є потреба швидко заповнити потребу в цьому нутрієнті. Іноді, це можуть бути і вітамінні комплекси. Ознайомитися з асортиментом можна за допомогою ATX-класифікації препаратів. Та не забувайте про розумний підхід, бо вітамін С здатний накопичуватися в організмі і викликати гіпервітаміноз.

А ми бажаємо вам міцного здоров’я та чудового настрою!

Оголошення
live comments feed...