• Головна
  • Яким має бути успішний бармен - розповідають полтавські представники цієї професії
09:00, 6 лютого
Надійне джерело

Яким має бути успішний бармен - розповідають полтавські представники цієї професії

Яким має бути успішний бармен - розповідають полтавські представники цієї професії

6 лютого святкують міжнародний День бармена. Дату для свята обрали не випадково - саме цього дня вшановували святого Аманда, одного із великих християнських апостолів. Саме святого Аманда вважають покровителем виноробів, пивоварів, торговців, рестораторів та барменів. 

Професія цих людей не менш важка, ніж водіїв автобусів, вчителів і пожежників. Часом бармени проводять на ногах майже цілу добу, крім цього вони відмінні психологи, вміють вислухати і навіть дати слушну пораду, а ще - нерідко вгадують улюблений напій клієнта з першого погляду.

Кореспондент 0532.ua поспілкувався з двома полтавськими барменами - Анею та Іллею - і спробував дізнатися, яким же має бути справжній бармен.

Як ви обрали професію бармена? 

Аня: За освітою я - массажист. Але так вийшло, що моя мама працювала у сфері громадського харчування і запросила мене влаштуватися у її заклад барменом. Так як я любила змішувати коктейлі, цікавилася приготуванням напоїв, то погодилася. Підкупило ще і те, що мама спеціально найняла жінку, яка проводила курси бармена і баристи. Навчила мене одразу двом справам. І, звісно, показала правильні пропорції, а також різні цікаві “фішки”. Наприклад, як підпалювати коктейлі, ефектно їх змішувати, створювати гарне нашарування рідин тощо.

Ілля: Маю вищу освіту зі спеціальності режисер естради і масових свят, актор. Але хотів чогось іншого. Так обрав професію бармена. для того, аби навчитися ремеслу, був учасником багатьох семінарів, майстер класів, лекцій, професійних дегустацій, виставок. За 15 років багато такого накопичилося.


Що наскладнішого було в процесі навчання?

Аня: Спочатку було страшно зробити щось не так. Інгредієнтів, рецептів багато і складно усе це запам’ятати. У мене та мого колеги-бармена навіть був листочок з підказками, аби нічого не переплутати. Але потім напрацьовуєш досвід, і з’являється справжнє задоволення від справи. Плюс, усе необхідно було робити швидко, смачно, гарно, а від такого вчишся ще швидше. 

Ілля:Найскладнішим, особливо на початку, було вивчити величезний  асортимент бару, історію і класифікацію всіх напоїв. У той час, коли я тільки починав, ще не було всіх цих ютубів тощо, не було такої великої кількості інформації в мережі. Доводилося купувати книги, читати тематичні журнали. Зараз складнощів вже немає. У конкурсах для барменів брав участь кілька разів, одного разу був в журі. Але не належу до числа людей, які хобі перетворюють на змагання.


Як ви вважаєте, якими якостями має володіти гарний бармен? Чи має він бути психологом?

Аня: За рік, поки я працювала на барі, зрозуміла: найголовніше для бармена - залишатися спокійним. Бували різні ситуації і люди. Інколи відвідувачі просто хотіли поспілкуватися і приємно провести час. Такі часто ставали постійними клієнтами, приходили щовечора, випивали і спілкувалися зі мною. А іноді були відвідувачі, які начебто спокійні, проте після алкоголю ставали надто агресивними. Для таких навіть викликали охоронців. Були клієнти, які розповідали про своє життя. І майже завжди це або дуже багаті, або дуже бідні люди. Також деякі відвідувачі намагалися познайомитися, всіляко демонстрували знаки уваги. Спершу я лякалася, не знала, як реагувати. А потім просто почала носити на роботі каблучку на безіменному пальці. Тому клієнти думали, що я заміжня. Тому, не зважаючи на ситуацію, необхідно зберігати спокій, аби завжди знати, як вирішувати ситуацію.

Ілля: Те, що бармен прямо повинен бути психологом, не зовсім підходяще слово. Він може ним бути, безумовно! І у цьому перша і, мабуть, найбільша відмінність бармена-психолога, від терапевта-психолога: між гостем і зовсім незнайомою йому людиною, яка наливає за барною стійкою, повинна з'явитися іскра, певний зв'язок. Ось тоді-то бармен і стає “братюнею”, “корешем” і т.д., якому можна розповісти про насущі, або гнітючі проблеми. Алкоголь тут виступає як ідеальний каталізатор. А бармен, у свою чергу, завжди вислухає, підкаже, дасть пораду.

Успішний, хороший бармен повинен бути всебічно розвиненим, ерудованим, начитаним (йому ж потрібно про щось говорити з гостями, а не просто кивати головою). Також має бути стресостійким (чого не можу сказати про себе). І, звісно, дружелюбним, цього в наш суворий час дуже не вистачає. А ще чесним, мабуть. Як з гостями, так і з роботодавцем, колективом. Бо насправді схем, де бармен може нажитися, багато,  але я давно став противником подібного.



Назвіть найулюбленіший і той, який не подобається, коктейль

Аня: Найулюбленіший коктейль - молочний грог. Його інгредієнти: молоко, мед і ром. Це все нагрівалося, майже до кипіння. Потім треба додати спеції і лимонний сік. Його приємно і готувати, і пити. А для мене він взагалі був, як для дітей какао. 

Найбільше не любила коктейлі з цитрусовими. Бо мені не подобалося вимивати поверхні після нарізки фруктів - це нудно і забирало багато часу. 

Ілля:Найулюбленіший коктейль - "Кривава Мері". Любив, і люблю до цього дня - як робити, так і випивати. До складу "Bloody Mary" входить, горілка, сік томатний, соус Ворчестер, соус Табаско, а також, мікс спецій і прянощів. Особливим цей коктейль робить його спосіб приготування і подачі. Мої постійні гості зрозуміють, про що я говорю.

А от не любив молочний коктейль.

 Існує стереотип, що бармен - суто чоловіча робота. Наскільки він правдивий?

Аня: Стереотип про те, що бармен - суто чоловіча професія, існував і у нас в закладі. Бо до мене дівчата на барі не працювали, завжди наймали хлопців. І я здогадуюся, чому. Під час роботи я стикалася з труднощами, як, наприклад, принести великий кег пива. Доводилося, просити про допомогу хлопців з кухні.

Ілля: Бармен - це професія без статі. Ту немає ніякого сексизму, ніякої дискримінації. Кожен може бути тим, ким хоче.

Читайте також: 100-річчя заснування Всеукраїнського музичного товариства імені Миколи Леонтовича:полтавський вимір

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#бармен #свято #психолог

Коментарі

Оголошення
live comments feed...