• Головна
  • COVID-19: що їсти та пити підчас свят, щоб не нашкодити здоров’ю
16:00, 17 квітня 2020 р.
Надійне джерело

COVID-19: що їсти та пити підчас свят, щоб не нашкодити здоров’ю

COVID-19: що їсти та пити підчас свят, щоб не нашкодити здоров’ю

Через стрімке поширення COVID-19 багато країн, включно з Україною, запровадили низку обмежень, в результаті чого ми з вами опинилися замкненими у своїх домівках. Щоденно ми отримуємо величезну кількість інформації щодо поширеності коронавірусу, методів профілактики та боротьби з ним. Однак не вся інформація є достовірною, а деяка може вводити в оману. Так, завдяки міфам, що стрімко поширюються у суспільстві, багато хто вважає, що алкоголь може захистити від коронавірусу, а тому використовують його не лише для дезінфекції поверхонь, але й внутрішньо для «дезінфекції» організму.

Центр громадського здоров’я підготував для вас поради щодо споживання алкоголю та рекомендації щодо раціону харчування.

Одразу хочемо застерегти: вживання алкоголю жодним чином не захистить вас від COVID-19 та не допоможе запобігти інфікуванню ним!

Окрім того, вживання алкоголю (особливо надмірне, тобто великими дозами) під час пандемії становить низку небезпек.

1. Вживання алкоголю послаблює імунну систему і знижує здатність організму протистояти інфекційним захворюванням.

2. Надмірне вживання алкоголю збільшує ризик виникнення гострого респіраторного дистрес-синдрому (ГРДС), одного з найважчих ускладнень COVID-19.

3. Стан алкогольного сп’яніння (навіть легкого) може стати причиною порушення карантину, недотримання правил безпеки, які можуть погіршити ситуацію з поширенням вірусу.

4. Алкоголь збільшує ризик, частоту та тяжкість вчинення насильства (насильство над партнером, дітьми, сексуальне насильство, жорстоке поводження з людьми похилого віку тощо), що особливо небезпечно в умовах карантину, коли люди перебувають в одному приміщенні протягом тривалого періоду часу.

5. Ізоляція вдома може провокувати стрес, тривожні стани, панічні напади чи депресію, які можуть посилюватися при вживанні алкоголю. Окрім того, вживання алкоголю, особливо у великих дозах, можепідвищити ризик самогубств.

Попереду Великодні свята, яка цього року ми змушені проводити незовсім традиційно, але ніхто не відміняв святковий стіл, на якому можуть з’явитися і алкогольні напої. Центр громадського здоров’я МОЗ України закликає вас відповідально ставитися до вживання алкоголю загалом, та на свята зокрема. Пам’ятайте про те, що

· "безпечної дози" алкоголю не існує - доведено, що ризик зашкодити здоров'ю збільшується із кожною спожитою дозою алкоголю;

· уникайте накопичення запасів алкоголю вдома, оскільки це потенційно може збільшити частоту споживання та кількість спожитого алкоголю;

· у жодному разі не залучайте своїх дітей до вживання алкоголю і не напивайтесь у них на очах;

· дезінфікуючі засоби на основі спирту можуть легко стати доступними для вживання в домашніх умовах; тому важливо зберігати такі засоби в місцях, недоступних для дітей та інших членів родини, які можуть зловживати ними (наприклад, якщо хтось із близьких має алкогольну залежність);

· алкоголь не допоможе подолати стрес, краще знайти для цього інший спосіб.

Оберіть те, що цікаво для вас, відмовтеся від вживання алкоголю та проведіть ці Великодні свята і решту карантину з користю для себе та свого здоров’я.

Також нагадуємо, що для збереження здоров’я и підтримки імунітету необхідно дотримуватись рекомендацій щодо здорового харчування. А саме:

· намагайтесь включати до раціону більше свіжих та необроблених продуктів щодня;

· не переварюйте овочі та фрукти, так як це може призвести до втрати важливих вітамінів;

· використовуючи консервовані або сушені овочі і фрукти вибирайте продукти без додавання солі або цукру;

· пийте достатньо води щодня;

· намагайтесь замінити тваринні жири на рослинні олії

· віддайте перевагу м’ясу птиці та рибі та зменшіть споживання червоного м’яса до 1 раза на тиждень або відмовтесь від нього;

· уникайте обробленого м'яса, тому що в ньому багато жиру і солі; замініть його , наприклад, запеченим вдома м’ясом;

· при приготуванні їжі обмежте кількість солі і приправ з високим вмістом натрію (наприклад, соєвий соус і рибний соус). Наприклад майонез можна замінити сметаною або лимонним соком та рослинною олією;

· обмежте щоденне споживання солі до 5 г (приблизно 1 чайна ложка);

· для закусок вибирайте сирі овочі і свіжі фрукти, а не продукти з високим вмістом цукру, жиру або солі;

· використовуйте йодовану сіль.

Залишайтесь здоровими!

Підготовлено Центром громадського здоров'я МОЗ України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#рекомандації #коронавірус #страви #харчування #алкоголь
Оголошення
live comments feed...