• Головна
  • Сьогодні день святої мучениці Фотинії ( Світлани)
08:30, 2 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Сьогодні день святої мучениці Фотинії ( Світлани)

Сьогодні день святої мучениці Фотинії ( Світлани)

Історія Фотинії

У церковному календарі  знайти ім’я Світлана ви не зможете. Бо день ангела Світлани за церковним календарем відзначають в дні вшанування Святої мyчениці Фотинії. Фотинію протягом року вшановують тричі. 26лютого, 2 квітня і 16 листопада. В ці дні Церква молитовно згадує святу самарянку, про яку оповідає Євангеліє

Одного разу Ісус Христос  проходив через землю самарійську і зупинився відпочити біля криниці поблизу міста Сихар. У цей час прийшла по воду жінка  по імені Фотинія, і Ісус їй сказав: «Дай Мені напитися». Але жінка здивувалася й запитала: «Як ти, будучи іудеєм, просиш пити в мене, самарянки?» А юдеї з самарянами в той час не спілкувалися і не любили один одного.

Вона стала ученицею Христовою і сміливо проповідувала Євангеліє в різних країнах. За днів римського імператора Нерона, Фотинія була схоплена язичниками. На допиті вона безбоязно сповідувала Христа і сказала, що готова з радістю помepти за Нього. Спочатку Нерон наказав відpyбати їй сокиpою pуки, але скільки кaти не старалися, нічого не змогли зробити і попадали на землю.

Імператор здивувався і звелів помістити Фотинію у себе в палаці під наглядом своєї дочки Домніни, сподіваючись, що та вмовить святу принести жepтви ідoлам. Але Домніна, після бесід з Фотинією, сама повірила в Христа, а з нею – сто її рабинь. За Нерон наказав здepти шкipу з Фотинії і кинути святу в колодязь.

Звичаї 2 квітня

Свята Фотинія була цілителькою. Вона могла лікувати навіть найстрашніші хвороби, а вода, яку вона подала Ісусу, мала могутні властивості. Тому сьогодні моляться святий Фотинії про здоров’я і просять зцілити хвороби, допомогти в лікуванні.

Наші предки цього дня використовували колодязну воду для очищення будинку, адже 2 квітня кринична вода прирівнюється до святої. Потрібно окропити кожен кут хати, всі двері, вікна і стіни це вижене з дому все погане.

Прикмети 2 квітня – День Фотинії

Якщо 2 квітня йде дощ, значить, скоро гриби грядками вродять.

Вдень жарко і сонечко гріє, значить, і далі буде тепло і ясно.

Якщо з ранку йде дощ, але рано півні заспівали, то це говорить про те, що погана погода скоро закінчиться.

2 квітня не можна лаятися і свариться.

Читайте також: Як Полтава живе під час карантину

Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#календар #історія #дати
Оголошення
live comments feed...