12:51, 29 січня 2013 р.
Полтавський лікар розповіла, яким повинно бути харчування школярів
Правильне харчування школяра має бути чотирьох разове.
Так вважає лікар-дієтолог, дитячий гастроентеролог вищої категорії педіатричного відділення №1 Полтавської обласної дитячої клінічної лікарні Ольга Оксюта.
За її словами, для організму, що росте, обов’язкове вживання молока, сиру, кисломолочних продуктів – джерел кальцію і білка. Білки – основний «будівельний» матеріал для тканин і органів дитини. Школярі 7-11 років повинні одержувати на добу 70-80 г білка, або 2,5-3 г на 1 кг ваги, а учні 12-17 років – 90-100 г, або 2-2,5 г на 1 кг ваги. На відміну від жирів та вуглеводів, вони містять азот, тому їх не можна замінити ніякими іншими речовинами. Найбільшою мірою потребам дитячого організму відповідає молочний білок, так само, як і всі інші компоненти молока. У зв’язку з цим, молоко має розглядатися як обов’язковий продукт дитячого харчування, що не підлягає заміні. Для дітей шкільного віку оптимальна добова норма молока – 500 мл.
Рибні страви поповнять Дефіцит фосфору і кальцію. В якості гарніру краще подавати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі. За день школярі повинні випивати не менше одного-півтора літра рідини ( негазованої води, фруктових чи овочевих соків).
Як розповіла Ольга Оксюта Новинам Полтавщини, дитину важливо нагодувати правильним сніданком. Крім солодкого чаю та кондитерських виробів до нього повинні обов’язково входити хлібобулочні вироби, каші, макарони, свіжі овочі. Серед фруктів краще віддати перевагу яблукам, багатим на клітковину і пектин.
Також важливими компонентами їжі, що необхідні школяреві-це жири. На жири припадає від 20 до 30% загальних добових витрат енергії. школяр обов’язково повинен споживати у необхідних кількостях клітковину – суміш речовин, що знаходяться в стеблах, листі й плодах рослин, стійких до процесу травлення і аасорбаціїх у тонкому кишечнику людини, і які повністю або частково ферментуються мікрофлорою в товстому кишечнику. Клітковина необхідна для нормального травлення, адже вона посилює перистальтику кишок.
При плануванні раціону школярів також необхідно враховувати пори року. У зимовий період при низьких температурах організм дитини витрачає більше енергії, тому їжа період повинна мати більшу енергетичну цінність. Влітку, при високій температурі повітря, рекомендується легкозасвоювана їжа, яка містить необхідні для організму поживні речовини, оскільки діяльність травних залоз в дітей у спеку різко знижується, кількість травних соків недостатня. Легкозасвоюваним є молочно-рослинне меню. Зловживання влітку жирною, м’ясною їжею може призвести до застою в шлунку і кишках, що викликає бродіння, гниття, а нерідко й розлади діяльності травного каналу.
Переїдання дуже шкідливе для дитячого організму, бо воно призводить до розвитку різних захворювань (наприклад, ожиріння), а також знижує розумову діяльність дитини.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
09:16, 7 грудня
11:21, 5 грудня
10:32, 3 грудня
09:17, 11 грудня
live comments feed...