• Головна
  • Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?
12:00, 15 травня 2019 р.
Надійне джерело

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?

Проект «Школи Лохвицького земства», співпраця з Сумщиною та Харківщиною, маркування маршрутів і монетизація туристичних послуг – про все це говорили на практичному семінарі «Роль МСБ у розвитку туристичних дестинацій Полтавської області».

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?, фото-1

Нині про «Школи Лохвицького земства» не знає хіба що ледачий. Причому, як на Полтавщині, так і в Україні вцілому. На жаль, самі мешканці отих мальовничих сіл, в яких мав щастя свого часу творити О.Сластіон у стилі українського архітектурного модерну, дуже часто ставилися до пам’яток як невігласи. У Сенчі школу розібрали на корівники, у Харсіках один чоловік хотів там зробити гараж для свого камаза, у Новій Греблі школу взагалі спалили. Про це учасникам семінару розповідала сьогодні перша заступниця голови Нацради з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк.

«Поки політики вирішують, що вони від цього можуть мати, школи гинуть. Між тим, сам Опанас Сластіон будував ці школи з башточками, як церкву. Він хотів тут бачити храм освіти, науки, культури. Жаль, що нащадки того не розуміють».

Сьогодні на семінарі у Полтаві О. Герасим’юк розповіла, що 9 травня цього року відзняли останнє відео. Відкрили школу в Золотисі, Сумської області.   Робота над цим проектом тривала близько 9 років, активісти протидіяли мародерам і грабіжникам, місцеві жителі виходили на толоку й розчищали захаращені школи. На місця виїжджали журналісти і фотографи, історики і реставратори з усього світу. І тепер близько 50 вцілілих шкіл видатного українського архітектора О. Сластіона держава нарешті взяла під охорону. Всі школи Сластіона є пам‘ятками культурної спадщини місцевого значення з рекомендацією надати статус національних.

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?, фото-2

«Є школи, тепер їх треба поєднати між собою цікавими маршрутами, створити реально якісний туристичний продукт. При цьому важливо не обіцяти туристу надто багато, а краще його здивувати, формуючи тим самим позитивну туристичну репутацію. Між тим, щоб люди почали працювати над втіленням єдиної ідеї, повинна бути воля: громади, влади, підприємницьких ініціатив», - каже кандидат економічних наук, доцент ПУЕТ, експертка з розвитку туристичних дестинацій, Яніна Барибіна.

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?, фото-3

І так як школи розташовані в межах кількох областей, дуже логічно маршрути будувати за «логікою територій», а не за географічними кордонами. Про це дуже детально розповів координатор розвитку мережі «Зелених шляхів» Сергій Підмогильний. Також він запропонував представникам туристичної галузі Полтавщини проекспериментувати з форматами, смаками, намагатися увесь час дивувати свого туриста новинками.

«На Сумщині навчилися варити сирні цукерки і робити халву з коноплею. С. Криворівню на Франківщині перетворили на місто 15 музеїв, причому добра половина з них – без історичної прив’язки, суто креатив. Цікавий досвід Європи: там нині популярні «глемпінги» - це своєрідні гламурні намети, зі зручностями, туалетом і кондиціонером. Там просувають містичні екскурсії, спортивні рухи. Є навіть село старих готів, на яких їдуть подивитися з усього світу».

А от представник Європейського Банку Реконструкції та Розвитку Тимур Халілов, в свою чергу, розповів, де на втілення креативної ідеї у життя знайти гроші.

«У 2019 році ЄБРР зробив фокус на туристичній галузі. Отож, малі та середні підприємці під свої проекти не лише з нашою допомогою можуть залучити гранти, а й експертів, консультантів, енергоефективні технології та медіа. Фінансування до 1 млн. євро можливе, за гарної і ексклюзивної ідеї та виконання технічних  умов для співпраці».

Також на практичному семінарі говорили про фестивальний рух на Полтавщині, колаборацію між організаторами, та маркування туристичних шляхів.

Халва з коноплями і сир з шафраном: чим здивувати туриста?, фото-4

На другий день учасники семінару будуть втілювати отримані знання на практиці: їдуть до Миргорода, Чорнух, та с. Піски Удайські (заплановано огляд школи Лохвицького земства).

Ольга Мороховська

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#МСБ #туризм #туристичні дестинації #О. Герасим"юк #школи Лохвицького земства #О. Сластіон
Оголошення
live comments feed...