В Україні змінюється маркування продуктів: що нового?

Довгий час товари в українських магазинах маркували практично нерозбірливо, приховуючи важливу інформацію, не вказуючи алергени і багато іншого. Але днями Верховна Рада прийняла законопроект №8450 "Про інформацію для споживачів харчових продуктів", який повинен врегулювати цю сферу. Правда, на практиці все вийде не зовсім так райдужно, як прописано в документі. Сайт "Сегодня" розповідає, які нововведення прописані в законі, що потрібно знати споживачам і чому швидких змін чекати не варто.

Що не так з маркуванням продуктів

Про те, що продукти в Україні маркуються неправильно, говорили вже неодноразово. Інформація про товар найчастіше написана дуже маленьким шрифтом, колір якого може зливатися з кольором самої упаковки, алергени на продуктах також вказуються досить рідко, а з терміном придатності іноді і зовсім повна плутанина.

Алергени потрібно позначати так, щоб споживач розумів, про що йде мова. Наприклад, якщо в складі продукту вказаний казеїн (складний білок, що утворюється при сгущення молока), то для звичайних людей не особливо зрозуміло, чи може він бути алергеном, тому в дужках біля назви продукту повинен бути прописаний ключовий алерген, в цьому випадку - молоко. Якщо ж мова йде, наприклад, про тофу, тоді потрібно прописати, що алергеном виступить соя.

"Всі інгредієнти, які є в продукті, вже повинні бути безпечні. Але у кожної людини можуть бути свої застереження, етичні міркування, алергія, непереносимість, різні хвороби і т.д. Тому будь-який споживач повинен бути проінформований про те, що він купує",пояснює експерт проекту ЄС "Покращення системи контролю безпеки харчових продуктів в Україні" Жанна Пастовенська.

Текст повинен бути точно сформульований, розміщений на видному місці і завдано так, щоб його не можна було видалити. Також в інформації про продукти повинні бути відсутніми сторонні графічні елементи. Алергени в тексті варто виділяти шрифтом або кольорами, щоб відрізняти їх від інших інгредієнтів.

Що змінить законопроект

Саме для таких цілей і був розроблений законопроект, який допоміг би навести порядок в маркуванні продуктів, а торгові точки і виробники перестали обманювати покупців. До слова, документ розроблявся за нормативами Європейського союзу.

"Основною метою законопроекту є забезпечення належної поінформованості споживачів про харчові продукти. Проектом закону забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману. Вказана заборона поширюється також на рекламу і представлення харчових продуктів", - написав заступник голови комітету верхновний Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко на своїй сторінці в Facebook.

У законопроекті, який розглядала Рада, пропонується безліч різних змін, ми ж виділимо головні з них:

  • встановлено мінімальний розмір шрифту - 0,9 мм, також текст повинен бути розбірливим, не перекриватися різними графічними елементами і не змішуватися з фоном;

  • в обов'язковому порядку повинна надаватися інформація про харчові добавки та допоміжні речовини, які викликають алергічні реакції або непереносимість. Ця інформація повинна виділятися окремим кольором;

  • обов'язкова вказівка на упаковці даних про те, чи піддавався харчовий продукт розморожуванню. У меню кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування теж потрібно буде прописати алергени, які знаходяться в стравах;

  • інформація про поживну цінність деяких продуктів стане необов'язковою. Ця норма поширюється на продукти, "які не піддавалися переробці або щодо яких інформація про поживну цінність не є визначальним фактором прийняття споживачами рішень про їх купівлю";

  • в разі необхідності потрібно буде вказувати на упаковці країну виробника;

  • для продуктів, що швидко псуються, залишать маркування "використовувати до", а для всіх інших товарів вводиться термін "мінімальний термін придатності". Він означає дату, після якої продукт все ще можна вживати, хоча вже можливі зміни деяких його властивостей;

  • на свіжих фруктах і овочах, алкоголі, хлібі і солодощах, а також солі, цукрі і оцті можуть не вказувати термін придатності;

  • при необхідності потрібно буде вказувати умови зберігання, при яких продукт не втратить своїх властивостей;

  • вся вищезазначена інформація повинна розкриватися і при продажу товарів онлайн;

  • якщо харчовий продукт зберігається не більше трьох місяців, у даті досить вказати день і місяць виробництва. Якщо харчовий продукт зберігається більше трьох місяців, але менше 18 місяців, у даті досить вказати місяць і рік, а ось якщо харчовий продукт зберігається понад 18 місяців, у даті досить вказати рік виробництва.

  • оператори ринку будуть добровільно вказувати мінімальний термін придатності для тих продуктів, які фасуються безпосередньо в самих магазинах або ж продаються на вагу.

Якщо будуть порушені вимоги до маркування, юросіб збираються штрафувати на 15 мінімальних заробітних плат (мінімальна зарплата складе 4173 грн з 1 січня 2019), тобто на 62 565 грн, а фізосіб-підприємців в розмірі 10 мінімальних зарплат - 41 730 грн.

А от якщо не буде вказана інформація про алергени, то юридичних осіб оштрафують на 30 мінімальних зарплат (125 190 грн), а фізосіб-підприємців на 20 - 83 460 грн.

Коли зміни вступлять в силу

Закон вступить в силу не відразу, а тільки через півроку після його публікації. Правда, в документі є статті, які вступлять в силу набагато пізніше, наприклад, через два роки. До того ж, передбачено перехідний період, за який всі учасники ринку зможуть переформатуватися на нові норми.

"Протягом трьох років, після того, як закон набуде чинності, суб'єкти господарювання будуть мати можливість продавати на ринку ту продукцію, яка маркована відповідно до дійсних на даним момент норм законодавства. Щоб не було необхідності в перемаркуванні, вилученні, відкликанні цієї продукції з ринку", - говорив глава Держпотребслужби Володимир Лапа.

Олексій Дорошенко, голова Асоціації постачальників торговельних мереж пояснює, що ніяких змін в 2019 році ми не побачимо взагалі.

"Норми правильні, оскільки це, фактично, взяті директиви з ЄС і переведені на українську мову. Там є ряд перехідних норм, що, в принципі, правильно, тому що більшість директив Євросоюзу вводять перехідний період до 5 років. Деякі країни беруть перехідний період в 10 років. Коли Україна приймає закон, який повинен бути введений, припустимо, з 1 січня, - це неправильно. Якщо це зав'язано на бізнесі - бізнес буде змушений різко змінювати свої плани, тому, коли є такий перехідний період - це добре", - зазначив Дорошенко.

Які слабкі сторони є у закону

Незважаючи на те, що ініціатива повністю правильна, говорити про її повний успіх не доводиться. Так, найбільша проблема - відсутність органів, які б могли здійснювати контроль над маркуванням товарів. Вірніше, цим повинна займати Держпотребслужба, але її потужностей явно не вистачить для того, щоб взяти ситуацію під контроль.

"У нас є абсолютна імпотенція державних органів, які повинні це контролювати. Якщо ми когось зобов'язуємо, необхідно, щоб був контроль, а у нас ніякого контролю немає", - зазначив Дорошенко.

Максим Несміянов, виконавчий директор Союзу споживачів України, в коментарі сайту "Сегодня" розповів, що зараз на весь Київ є тільки 37 інспекторів, які відповідають за супермаркети, ринки, школи, маленькі магазинчики. І вони чисто фізично не зможу виконати такий обсяг роботи.

"Вони повинні ходити на планові перевірки і на скарги споживачів. Ми розуміємо, що фізично ці інспектори не накривають весь ринок.



Крім цього закону у нас є закон, який набув чинності 4 квітня. Це закон про основні вимоги та принципи до безпеки і якості харчових продуктів. Багато інформації з цього закону потрапило в закон про маркування. І той закон начебто посилив повноваження Держпотребслужби – наприклад, скасував 10 днів для попередження перед перевіркою. Але якщо зайти зараз на сайт Держпотребслужби, там вже висить весь список підприємств, які будуть перевірені за планом в 2019 року з зазначенням дня і терміном перевірки, припустимо "2 лютого, перевірка на 10 днів".



Орган, який нас збирається захищати, дуже ослаблений, його треба докорінно змінювати, збільшувати фінансування, розширювати штат. Тому що зараз продавець в супермаркеті отримує більше, ніж інспектор з якості та захисту прав споживачів в Держпотребслужбі", – говорить Несміянов.

Крім того, експерт розповів і про слабкі місця самого законопроекту. Так, Несміянов пояснює, що в законі досі прописана норма, згідно з якою підприємець сам вирішує, вказувати йому чи ні термін реалізації того товару, який фасується безпосередньо в торгових точках.

"Припустимо, я приходжу в супермаркет і перевіряю, там продають сир на вагу, рибу з цих величезних ємностей, ковбасу з вакуумної упаковки. А закон про маркування розписаний так, що сам підприємець вирішує, чи вказувати йому якісь обмеження по терміну реалізації товару, який фасується вже в магазині. Тобто, це не обов'язкова вимога. Сьогодні перевіряли ковбасу, питаю, чому вона вся біла? Мені кажуть, що термін придатності не закінчився. Але це ж загальні терміни, а вони ж розкрили вакуум", - зазначив Несміянов.

А в деяких магазинах і зовсім на крупах, які продають на вагу, можуть написати, що термін реалізації становить, наприклад, 3680 годин. Як вираховувати, прострочений товар чи ні, і навіщо зайвий раз заплутувати покупців - незрозуміло.

За словами експерта, одне зі слабких місць закону - це те, що погано прописаний пункт "вжити до". У західній практиці на товарах пишуть "use by", тобто "використовувати до", або ж "best before". Нaпис "best before" oзнaчaeт, щo їжу мoжна вживати після вказаної дaти, тобто, це питання якості, а не безпеки. Наприклад, є такі продукти не небезпечно, але їх смак і зовнішній вигляд може змінитися. А ось нaдпіcь "use bу" oзнaчaeт, щo пpoдукти просто не можна продавати або вживати після вказаної дати.

"Держава досі стоїть осторонь і не може розібратися, "вжити до" або "по "вказану дату". Напишіть - вжити до зазначеного терміну, або по вказаний термін. Тому що якщо написано, наприклад, вжити до 5 числа, супермаркети 5 числа ще торгують цим товаром. А я вважаю, що спожити до вказаної дати, це, значить, 4 числа ввечері", - пояснює Несміянов.

Інше положення, які викликає питання - це те, що для харчових продуктів, які зберігаються понад 18 місяців, у даті досить буде вказати тільки рік виробництва.

"Наприклад, якщо товар зроблений 01.2018 р, то це одна розмова, а якщо він зроблений в листопаді 2018 року, то я, як покупець, цього не знаю. Я зроблю висновок, що вже пройшов цілий рік, і відрахував 6 місяців наступного року. І вже в районі травня я буду розуміти, що товар прострочений, хоча він ще не прострочений. Це законодавча дурість, вони якось хотіли це спростити, але зробили тільки гірше", - підсумував Несміянов.

Експерти впевнені, що нові законодавчі норми здебільшого правильні, але ось хто буде здійснювати контроль за їх реалізацією - залишається загадкою. Та й для бізнесу, який працює за всіма правилами, норми нічого не змінять, а ось ті, хто намагалися всіляко приховати важливу інформацію, будуть продовжувати це робити.

маркування продукти склад
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
294 перегляди в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Кримінал
ДТП сталася по вулиці Європейській, наподалік від  кафе « Макдональдс» приблизно о дев'ятій годині ранку.  В результаті пошкоджено дві автівки: Suzuki та CHERY Amulet. Водій останньої стверджує, що під час руху втратив свідомість , через що машина, практично, виявилася некерованою і влетіла у електроопору, а потім відбулося зіткнення з Suzuki. Обидва водії отримали незначні поранення, нині на місці ДТП працюють поліцейські. Раніше ми розповідали Житель Пол...
Кримінал
За добу в Полтавській області до поліції надійшло 43 повідомлення про злочинні посягання. Зокрема, за вказаний період зареєстровано: -    25 крадіжок -    3 шахрайства -    1 факт незаконного заволодіння автомобілем -    7 наркозлочинів За добу в області померли 52 особи. Нагадуємо номери телефонів, за якими Ви маєте можливість повідомляти інформацію щодо місця перебування зниклих людей, а також - відомі Вам обставини вчинення злочинів та порушення правопо...
Суспільство
Останні зимові дні для багатьох з нас - неабияке випробуваня.  Відчувається нестача вітамінів, організм наче потребує перезавантаження.  А тому ми шукаємо джерело вітамінів та корисних мікроелементів. Зупиняючись біля вітрини з «молочкою» неодмінно придбаємо йогурти. Цей продукт порівняно не так давно  увійшов у наше життя, але має армію відданих шанувальників. І не дарма! Батьківщина йогурту – Болгарія. Як відомо, ця країна славиться своїми довгожителями....
Екологія
Столичний синоптик Наталка Діденко  повідомила про  невелике похолодання на своїй сторінці у соцмережі: "- Холодний атмосферний фронт принесе, хоч і невелике, проте похолодання.Темепература повітря знизиться вночі до -3+3 градусів, вдень від сьогоднішніх +6+12 до понеділкових +3+6 градусів.Тепліше буде на Заході та Півдні, місцями до +7+9 градусів.Найсвіжішим очікується повітря на північному сході України, навіть вдень близько нуля. Суттєвих опадів не пере...
Суспільство
Бурульки – тема номер один у місті. Після кількох нещасних випадків з п*ятьма травмованими та одним загиблим громадянином, міська рада вдалася до радикальних заходів: льодяні брили з дахів почали прибирати альпіністи Полтавою ширяться чутки щодо піромана, який вночі 10 лютого спалив одразу шість автівок у мікрорайоні Левада. У Полтаві відкрили пункти прийому поліетиленових пакетів. ГО Еколтава повідомило адреси, за якими це можна зробити У Полтаві відкрили...
Суспільство
Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування у співпраці з Полтавською обласною радою та командою соціального проекту «Evgeniy Klopotenko» оголосили старт соціального проекту «Нове шкільне харчування» на території області. Про це повідомили в інвестиційному відділі Полтавської обласної ради.  Мета проекту «Нове шкільне харчування» – створити новий сучасний збірник рецептур, який може бути використаним у всіх шкільних навчальних закладах Ук...
Суспільство
Пригода сталася у Хорольському районі . Там  чергове  відділення ДПРЧ-20 провело  витягло з колодязя громадянина У. 1959 року народження, місцевого мешканця. Він   впав у колодязь на власному подвір’ї і самостійно не міг вибратися на поверхню. Потерпілому надали  необхідну  допомогу працівники екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Стан здоров’я чоловіка – задовільний. Раніше На Полтавщині випала з вікна і розбилася 93 річна бабуся
Суспільство
Перед проведенням майбутніх виборів Президента України СБУ закликає мешканців та гостей Полтавщини бути уважними та обережними. Для недопущення спроб дестабілізації громадського порядку та протидії розвідувально-підривній діяльності з боку ворожих спецслужб просимо громадян інформувати правоохоронців у випадках наявності інформації: - про підготовку до скоєння терористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча, а також суб’єктів вибор...
Суспільство
В Україні з 1 січня 2019 року стартувала реформа ринку електроенергії. Основною метою цієї реформи є оптимізація українського ринку під європейську модель.  Відтак, з нового року ми почали платити  за електроенергію по – новому. Платіжка складається з двох частин:  окремої суми за послуги компанії-продавця і компанії-постачальника. Цей період енергетики називають перехідним. А  у споживачів виникає чимало запитань. Відповідь на найпопулярніші дає Генеральн...