Новий гастрономічний туристичний маршрут презентували в Полтаві

Етномузей пива та самогону в Абазівці, музей олії у Мачухах і ось тепер – інтерактивний музей народної гастрономії у Полтаві. Учора відбулася офіційна презентація унікального туристичного гастрономічного маршруту, котрий об’єднує усі три «смачних» музеї. Останній – заснували на базі одного з найбільших готелів обласного центру "Турист". І саме тут можна не тільки побачити унікальні експонати, що демонструють життя Полтавщини різних часів, а й скуштувати за попереднім замовленням страви за рецептами з «Енеїди» І.П. Котляревського.

Господиня музею, та автор ідеї створення екскурсії з суто полтавською дегустацією, Лариса Оніщук, розповідає:

«Ми маємо кілька старовинних книг з тлумаченням рецептів твору І.П. Котляревського. Вони – експонати музею. До цього проводили майстер-класи по виготовленню галушок – це також мало гарний попит серед полтавців, туристів з інших регіонів України. Особливо діти були у захваті. Тепер ми вирішили урізноманітнити свою туристичну пропозицію: наші гості мають змогу послухати екскурсію, зіграти в гастрономічний полтавський квест, стати частиною інтерактивної казки та скуштувати більше десятка страв, описаних у «Енеїді» Котляревського».

Експозиція музею

До того, як скуштувати приготоване майстринею кулінарної справи, шеф-кухарем Наталією Мосієць, варто послухати про історію створення цих страв, побачити, в чому та як їх готували, з якої нагоди. Саме для цього – екскурсія невеличким затишним музеєм, що поєднує у собі кілька епох та соціокультурних прошарків: від старовинної української хати до меблів з будинків шляхти часів Котляревського. Тут є унікальний мисник 1960 року, неймовірної краси вишиті на полотні фіранки, привезені з с. Андріївка, Новосанжарського району. Є тут глечики, горщики, сундуки та тіпуни, пивні кружки та навіть огірок, вирощений у пляшці та залитий міцним алкоголем.

«Скоро тут має з’явитися ще й стилізована українська піч. Вона стане доповненням затишку цієї кімнати, створить відповідну домашню атмосферу», - розповідає про плани Лариса Оніщук.

Смачне меню з «Енеїди» та не менш смачні історії про страви

Серед страв презентаційної дегустації були: куліш, затірка, локшина, пашкет (паштет), галушки з салом, вареники з вишнями, крохмаль (так називав Котляревський кисіль), пундики, галушки, яйця до хрону, потапці, сливи солоні. А ще – напої: первак на семи ягодах, наливки та настоянки на травах, узвар та компот.

«Горілка в українців була дуже високої якості. Навіть невеличкі хуторки мали броварні. У Диканьці у 19 ст. було 6 броварень, які варили високоякісне пиво. Пиво Кочубеївських пивоварень отримувало найвищі нагороди, золоті медалі на різноманітних ярмарках. Наливками на ягодах навіть в церквах раніше причащали», - розповідає начальник відділу туризму та культурної спадщини управління культури Полтавського міськвиконкому Віталій Павлов.

А старша наукова співробітниця музею-садиби І. Котляревського у Полтаві Валентина Скриль доповнює розповідь замальовкою з життя видатного земляка:

«Котляревський у багатьох полтавців був кумом. Його завжди запрошували в гості. Він був душею компанії: знав багато історій, байок, анекдотів. Жив просто, але не був проти того, щоб випити гарного вина. І сам Котляревський до себе запрошував гостей. Найчастіше – в Жилавий понеділок, в перший понеділок Великого посту. Запрошував «пополоскати зуби». До столу подавали гарних запечених в’юнів, щуку фаршировану, линів та добротне угорське вино».

«Марічка в косі червона стрічка, або ніч на Івана Купала»: казка для інсценізації на «закуску»

Окрім страв гостей першої дегустації частували авторськими казками. Сьогодні – ставили авторську казку методиста центру методології та методики формування цінностей ПОІППО Анжели Романенко про Марічку. Учасниками інсценізації стали присутні на дегустації.

«Гумор – головна зброя І. Котляревського, чого б не присмачити частування за рецептами його епохи часточкою щирого сміху?», - каже пані Анжела та заводить пісню про «Полтавські галушки».

Гастрономічний маршрут - родзинка туристичного сезону-2018 та Полтави загалом

«З 26 червня працює в Абазівці етномузей пива та самогону. Кілька років успішно приймає туристів музей олії у Мачухах. Ось тепер – музей народної гастрономії. До Полтави можна приїхати на кілька днів, зупинитися в наших готелях та їхати куштувати справді українську кухню, народжену на Полтавщині. Адже стільки страв, які дала Україні наша область, не дала жодна інша: полтавський борщ, полтавські галушки та пампушки, пундики, сало спеціальним чином зістарене (знаю людей, котрі по сало їдуть саме на Полтавщину). Більше того, наша кухня дуже цікава туристам з-за кордону. Італія. Польща, Франція навіть Китай їдуть смакувати нашими наїдками. Вірю, що маршрут матиме успіх!», - підсумовує голова громадської організації «Туристичний кластер Полтавщини» Наталія Однойко.

Те, що маршрут однозначно матиме успіх, потверджує і витяг з аналізу туристичної пропозиції Полтавщини:

«Полтава відома у світі своїми галушками. Вам варто розвивати саме гастрономічний туризм. Матимете з того популярність, це додасть вам унікальності, може стати частиною вашого бренду» , - радила г олова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова .

Отож, бажаємо новому маршруту успіху та багато туристів! Детальнішу інформацію про екскурсію в три музеї, а також контакти шукайте на сайті «Полтавщина туристична».

Ольга Гладченко

гастротур полтавськігалушки туризм турист Котляревський Енеїда
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
564 перегляди в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Новини компаній
Всеукраїнський студентський проект «Архітектор 2019», організований благодійним Фондом Бориса Колеснікова, завершився. Члени експертного журі 14 лютого підвели підсумки конкурсу і назвали імена 30 переможців. Серед них опинилася студентка Ольга Петлюх з Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка. Президент благодійного Фонду Борис Колесніков привітав кращих конкурсантів з перемогою і отриманням сертифікатів на поїздку до Мілана, н...
Пригоди
Трагічний випадок стався 18-го лютого у селі Осняги Гадяцього району. Біля перегону Гадяч – Звенислава приміський поїзд сполученням Гадяч – Лохвиця збив 34-річну жінку. Потерпілу госпіталізували до Гадяцької ЦРЛ. Там їй поставили діагноз – травматична ампутація лівої ступні та нижньої третини гомілки. Зараз стан жінки медики розцінюють як тяжкий. Про це повідомляють в управлінні з питань цивільного захисту Полтавської ОДА. Раніше на Полтавщині чоловік розп...
Кримінал
Півлітрову скляну банку із конопляним розчином вилучили поліцейські під час обшуку у будинку 55-річного жителя Диканського району. Також правоохоронці знайшли близько 20 грамів подрібненого канабісу. Сам господар назвав вилучений розчин «напоєм із коноплі». Зараз і рідину, і подрібнену речовину передали на дослідження експертами. Про це повідомляють у поліції Полтавської області. За фактом збереження наркотичних засобів у поліції розпочали досудове розслід...
Суспільство
Дві аналогічні за змістом петиції за номерами 300 та 301 з’явилися 18-го лютого на сайті Полтавської міської ради. Автор петицій – Олексій Шаманенко – пропонує припинити фінансування ремонту вулиці Соборності, на яке із міського бюджету планують виділити 162 мільйони гривень. У одній петиції автор пропонує спрямувати зекономлені кошти на інші «надзвичайно важливі для населення» питання, у іншій – на ремонт житлових будинків, які потребують негайного ремонт...
Екологія
19 лютого у Полтавській області пройде хмарно з проясненнями. У Полтаві, Кобеляках, Карлівці, Кременчуці, Зінькові, Хоролі, Миргороді, Гребінці, Глобиному, Гадячі буде суха погода за даним Sinoptik ua. Температура повітря вночі – до -3…-6, удень стовпчики термометрів піднімуться до -2…+2 градусів. Вітер південно-західний, південно-східний і південний, 1-4 м/с. У першій половині тижня прогнозується хмарна погода з проясненнями, без опадів. За народними прик...
Екологія
Якщо раннім вечором 19 лютого поточного року вам буде доступна східна ділянка неба, обов’язково подивіться на повний Місяць, який в цей час висітиме низько над обрієм. Можливо, він здаватиметься вам трохи більшим, ніж зазвичай, — і це пов’язано не лише з відомою ілюзією, що видимі розміри Місяця більші, коли він лежить низько над горизонтом. Орбіта Місяця не колова, а її найближча до Землі точка називається перигей і її положення у космічному просторі змін...
Суспільство
На Майдані Незалежності 18-20 лютого 2014 року загинули понад 100 людей У період 18-20 лютого 2014 року в центрі Києва загинули близько ста осіб, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі дістали поранення, а сотні – були заарештовані та піддані тортурам. Для припинення свавілля державних органів зранку 18 лютого 2014 року протестувальники організували ходу до Верховної Ради України, яка отримала назву «Мирний наступ». Громадяни вимагали від влади ріш...
Спорт
В активі наших спортсменів п’ять «золотих», п’ять «срібних» та одні «бронзова нагорода – повідомляє видання « Полтавщина спорт». Днями в Одесі відбувся Чемпіонат України з Кіокушин карате (WKO). У змаганнях брали участь спортсмени з Полтавщини і в активі наших каратистів 11 медалей різного ґатунку.  1 місце Анатолій Журавель Денис Герасимук В’ячеслав Заславець Руслана Безцінна Олександра Кушнір 2 місце Олександр Кривко Олександр Заїка Артур Радько Антон Ху...
Суспільство
16 лютого у Києві завершився престижний Всеукраїнський благодійний конкурс «Архітектор-2019», який щорічно проводиться серед студентів та молодих спеціалістів архітектурних і будівельних спеціальностей. Конкурсантів очікували три етапи відбору: письмове творче завдання, виконання клаузури (ескізного рішення) на певну тематику та презентація ідеї міського парку членам журі. З усіх учасників експерти обрали 30 переможців, які в нагороду отримають поїздку у М...