Новий гастрономічний туристичний маршрут презентували в Полтаві

Етномузей пива та самогону в Абазівці, музей олії у Мачухах і ось тепер – інтерактивний музей народної гастрономії у Полтаві. Учора відбулася офіційна презентація унікального туристичного гастрономічного маршруту, котрий об’єднує усі три «смачних» музеї. Останній – заснували на базі одного з найбільших готелів обласного центру "Турист". І саме тут можна не тільки побачити унікальні експонати, що демонструють життя Полтавщини різних часів, а й скуштувати за попереднім замовленням страви за рецептами з «Енеїди» І.П. Котляревського.

Господиня музею, та автор ідеї створення екскурсії з суто полтавською дегустацією, Лариса Оніщук, розповідає:

«Ми маємо кілька старовинних книг з тлумаченням рецептів твору І.П. Котляревського. Вони – експонати музею. До цього проводили майстер-класи по виготовленню галушок – це також мало гарний попит серед полтавців, туристів з інших регіонів України. Особливо діти були у захваті. Тепер ми вирішили урізноманітнити свою туристичну пропозицію: наші гості мають змогу послухати екскурсію, зіграти в гастрономічний полтавський квест, стати частиною інтерактивної казки та скуштувати більше десятка страв, описаних у «Енеїді» Котляревського».

Експозиція музею

До того, як скуштувати приготоване майстринею кулінарної справи, шеф-кухарем Наталією Мосієць, варто послухати про історію створення цих страв, побачити, в чому та як їх готували, з якої нагоди. Саме для цього – екскурсія невеличким затишним музеєм, що поєднує у собі кілька епох та соціокультурних прошарків: від старовинної української хати до меблів з будинків шляхти часів Котляревського. Тут є унікальний мисник 1960 року, неймовірної краси вишиті на полотні фіранки, привезені з с. Андріївка, Новосанжарського району. Є тут глечики, горщики, сундуки та тіпуни, пивні кружки та навіть огірок, вирощений у пляшці та залитий міцним алкоголем.

«Скоро тут має з’явитися ще й стилізована українська піч. Вона стане доповненням затишку цієї кімнати, створить відповідну домашню атмосферу», - розповідає про плани Лариса Оніщук.

Смачне меню з «Енеїди» та не менш смачні історії про страви

Серед страв презентаційної дегустації були: куліш, затірка, локшина, пашкет (паштет), галушки з салом, вареники з вишнями, крохмаль (так називав Котляревський кисіль), пундики, галушки, яйця до хрону, потапці, сливи солоні. А ще – напої: первак на семи ягодах, наливки та настоянки на травах, узвар та компот.

«Горілка в українців була дуже високої якості. Навіть невеличкі хуторки мали броварні. У Диканьці у 19 ст. було 6 броварень, які варили високоякісне пиво. Пиво Кочубеївських пивоварень отримувало найвищі нагороди, золоті медалі на різноманітних ярмарках. Наливками на ягодах навіть в церквах раніше причащали», - розповідає начальник відділу туризму та культурної спадщини управління культури Полтавського міськвиконкому Віталій Павлов.

А старша наукова співробітниця музею-садиби І. Котляревського у Полтаві Валентина Скриль доповнює розповідь замальовкою з життя видатного земляка:

«Котляревський у багатьох полтавців був кумом. Його завжди запрошували в гості. Він був душею компанії: знав багато історій, байок, анекдотів. Жив просто, але не був проти того, щоб випити гарного вина. І сам Котляревський до себе запрошував гостей. Найчастіше – в Жилавий понеділок, в перший понеділок Великого посту. Запрошував «пополоскати зуби». До столу подавали гарних запечених в’юнів, щуку фаршировану, линів та добротне угорське вино».

«Марічка в косі червона стрічка, або ніч на Івана Купала»: казка для інсценізації на «закуску»

Окрім страв гостей першої дегустації частували авторськими казками. Сьогодні – ставили авторську казку методиста центру методології та методики формування цінностей ПОІППО Анжели Романенко про Марічку. Учасниками інсценізації стали присутні на дегустації.

«Гумор – головна зброя І. Котляревського, чого б не присмачити частування за рецептами його епохи часточкою щирого сміху?», - каже пані Анжела та заводить пісню про «Полтавські галушки».

Гастрономічний маршрут - родзинка туристичного сезону-2018 та Полтави загалом

«З 26 червня працює в Абазівці етномузей пива та самогону. Кілька років успішно приймає туристів музей олії у Мачухах. Ось тепер – музей народної гастрономії. До Полтави можна приїхати на кілька днів, зупинитися в наших готелях та їхати куштувати справді українську кухню, народжену на Полтавщині. Адже стільки страв, які дала Україні наша область, не дала жодна інша: полтавський борщ, полтавські галушки та пампушки, пундики, сало спеціальним чином зістарене (знаю людей, котрі по сало їдуть саме на Полтавщину). Більше того, наша кухня дуже цікава туристам з-за кордону. Італія. Польща, Франція навіть Китай їдуть смакувати нашими наїдками. Вірю, що маршрут матиме успіх!», - підсумовує голова громадської організації «Туристичний кластер Полтавщини» Наталія Однойко.

Те, що маршрут однозначно матиме успіх, потверджує і витяг з аналізу туристичної пропозиції Полтавщини:

«Полтава відома у світі своїми галушками. Вам варто розвивати саме гастрономічний туризм. Матимете з того популярність, це додасть вам унікальності, може стати частиною вашого бренду» , - радила г олова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова .

Отож, бажаємо новому маршруту успіху та багато туристів! Детальнішу інформацію про екскурсію в три музеї, а також контакти шукайте на сайті «Полтавщина туристична».

Ольга Гладченко

гастротур полтавськігалушки туризм турист Котляревський Енеїда
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
Другого листопада Ольга Герасим'юк презентує у Полтаві книгу "Я повернулася. Люблю". Захід відбудеться у бібліотеці імені І. П. Котляревського о 16. 00. Ольга Герасим'юк – відома українська телеведуча та громадська діячка. Її роман «Я повернулася. Люблю» – це збірка есеїв та дорожніх нотаток, до якої увійшли тексти за більше ніж десять років. Модератором на презентації буде український поет Сергій Осока. Книга познайомить читачів з історією, культурою, зви...
Суспільство
Після завершення сьогоднішнього засідання виконкому заступник міського голови Олексій Чепурко відповів на  питання журналістів. Зокрема, торкнулися теми реалізації нещодавнього наказу Мінрегіонбуду, згідно з яким, мешканці багатоквартирних будинків зможуть за власною ініціативою відключатися від централізованих систем опалення і гарячої води. Наказ набрав чинності 17 вересня 2019 року. Натомість можна буде встановлювати систему індивідуального теплопостача...
Суспільство
23-го жовтня у обласному клінічному онкодиспансері проводять зустріч, у якій беруть участь медики, психологи, пацієнти диспансеру та члени організації «У гармонії із життям». Захід присвячують Всеукраїнському дню боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Медики розповідають про розвиток можливостей полтавської медицини, зокрема, про органозберігаючі операції. А також відповідають на питання жінок. Головним чином, вони стосувалися реабілітації та ві...
Суспільство
У Полтаві перекриють рух транспорту через провулок Заїжджий. Про це повідомив під час виконкому начальник інспекції по контролю за благоустроєм , екологічним та санітарним станом міста Антон Тонконог. " - Перкриття руху пов'язано з аварійним ремонтом каналізаційних мереж. Роботи  трриватимуть  на ділянці від провулку Заїжджого, 3-а до провулку Заїжджого, 3. Все це буде проходити у період з 24 жовтня по 4 листопада" - сказав Антон Тонконог.  Раніше У Полтав...
Суспільство
Нещодавно під час апаратної наради в ОДА говорили про підготовку доріг до зимового періоду. Зокрема, прозвучала інформація про те, що для приготування протиожеледних матеріалів використовуватимуть гранвідсів. Доцільність використання цього матеріалу доведено лабораторно. Про це розповів директор ДП «Агентство місцевих доріг Полтавської області» Олексій Басан. « Нині вже визначили 12 підрядників, які мають забезпечити щонайменше 229 одиниць для прибирання с...
Пригоди
Щойно сталася ДТП на перехресті вулиць Зигіна і Симона Петлюри. Зіткнулися автомобілі Chevrolet Captiva та Hyundai. На місці пригоди працює поліція та швидка допомога. Раніше у Полтаві зіткнулися Audi та Ford (ФОТО)
Суспільство
Отже, у понеділок, 28 листопада у оселі Полтавців прийде тепло. Про це на виконкомі повідомив начальник управління житлово – комунального господарства Сергій Синельник. Його слова підтвердив заступник міського голови Олексій Чепурко і розповів про перебіг процесу.  « - Всі паспорти у нас готові, завершуються ремонтні роботи, але я хотів би, аби полтавці поставилися до процесу запуску з розумінням. Якщо ми прийняли рішення про старт 28 листопада, то це не з...
Пригоди
22-го жовтня ввечері у місті Горішні Плавні в автомобілі Daewoo Matiz виникла пожежа. Рятувальники, які прибули на виклик, відразу приступили до гасіння. До гасіння залучалися 5 чоловік особового складу 17-ї Державної пожежно-рятувальної частини та 1 одиниця техніки. Причина пожежі встановлюється. Раніше рятувальники на Полтавщині гасили палаючий Ford Transit
Суспільство
Шановні мешканці міста! Сьогодні у першій половині дня буде проведена перевірка засобів оповіщення м. Полтава з вмиканням електричних сирен. Управління цивільного захисту населення просить зберігати спокій! Раніше ми повідомляли Полтавці пропонують закрити пішохідний перехід біля Корпусного парку