Новий гастрономічний туристичний маршрут презентували в Полтаві

Етномузей пива та самогону в Абазівці, музей олії у Мачухах і ось тепер – інтерактивний музей народної гастрономії у Полтаві. Учора відбулася офіційна презентація унікального туристичного гастрономічного маршруту, котрий об’єднує усі три «смачних» музеї. Останній – заснували на базі одного з найбільших готелів обласного центру "Турист". І саме тут можна не тільки побачити унікальні експонати, що демонструють життя Полтавщини різних часів, а й скуштувати за попереднім замовленням страви за рецептами з «Енеїди» І.П. Котляревського.

Господиня музею, та автор ідеї створення екскурсії з суто полтавською дегустацією, Лариса Оніщук, розповідає:

«Ми маємо кілька старовинних книг з тлумаченням рецептів твору І.П. Котляревського. Вони – експонати музею. До цього проводили майстер-класи по виготовленню галушок – це також мало гарний попит серед полтавців, туристів з інших регіонів України. Особливо діти були у захваті. Тепер ми вирішили урізноманітнити свою туристичну пропозицію: наші гості мають змогу послухати екскурсію, зіграти в гастрономічний полтавський квест, стати частиною інтерактивної казки та скуштувати більше десятка страв, описаних у «Енеїді» Котляревського».

Експозиція музею

До того, як скуштувати приготоване майстринею кулінарної справи, шеф-кухарем Наталією Мосієць, варто послухати про історію створення цих страв, побачити, в чому та як їх готували, з якої нагоди. Саме для цього – екскурсія невеличким затишним музеєм, що поєднує у собі кілька епох та соціокультурних прошарків: від старовинної української хати до меблів з будинків шляхти часів Котляревського. Тут є унікальний мисник 1960 року, неймовірної краси вишиті на полотні фіранки, привезені з с. Андріївка, Новосанжарського району. Є тут глечики, горщики, сундуки та тіпуни, пивні кружки та навіть огірок, вирощений у пляшці та залитий міцним алкоголем.

«Скоро тут має з’явитися ще й стилізована українська піч. Вона стане доповненням затишку цієї кімнати, створить відповідну домашню атмосферу», - розповідає про плани Лариса Оніщук.

Смачне меню з «Енеїди» та не менш смачні історії про страви

Серед страв презентаційної дегустації були: куліш, затірка, локшина, пашкет (паштет), галушки з салом, вареники з вишнями, крохмаль (так називав Котляревський кисіль), пундики, галушки, яйця до хрону, потапці, сливи солоні. А ще – напої: первак на семи ягодах, наливки та настоянки на травах, узвар та компот.

«Горілка в українців була дуже високої якості. Навіть невеличкі хуторки мали броварні. У Диканьці у 19 ст. було 6 броварень, які варили високоякісне пиво. Пиво Кочубеївських пивоварень отримувало найвищі нагороди, золоті медалі на різноманітних ярмарках. Наливками на ягодах навіть в церквах раніше причащали», - розповідає начальник відділу туризму та культурної спадщини управління культури Полтавського міськвиконкому Віталій Павлов.

А старша наукова співробітниця музею-садиби І. Котляревського у Полтаві Валентина Скриль доповнює розповідь замальовкою з життя видатного земляка:

«Котляревський у багатьох полтавців був кумом. Його завжди запрошували в гості. Він був душею компанії: знав багато історій, байок, анекдотів. Жив просто, але не був проти того, щоб випити гарного вина. І сам Котляревський до себе запрошував гостей. Найчастіше – в Жилавий понеділок, в перший понеділок Великого посту. Запрошував «пополоскати зуби». До столу подавали гарних запечених в’юнів, щуку фаршировану, линів та добротне угорське вино».

«Марічка в косі червона стрічка, або ніч на Івана Купала»: казка для інсценізації на «закуску»

Окрім страв гостей першої дегустації частували авторськими казками. Сьогодні – ставили авторську казку методиста центру методології та методики формування цінностей ПОІППО Анжели Романенко про Марічку. Учасниками інсценізації стали присутні на дегустації.

«Гумор – головна зброя І. Котляревського, чого б не присмачити частування за рецептами його епохи часточкою щирого сміху?», - каже пані Анжела та заводить пісню про «Полтавські галушки».

Гастрономічний маршрут - родзинка туристичного сезону-2018 та Полтави загалом

«З 26 червня працює в Абазівці етномузей пива та самогону. Кілька років успішно приймає туристів музей олії у Мачухах. Ось тепер – музей народної гастрономії. До Полтави можна приїхати на кілька днів, зупинитися в наших готелях та їхати куштувати справді українську кухню, народжену на Полтавщині. Адже стільки страв, які дала Україні наша область, не дала жодна інша: полтавський борщ, полтавські галушки та пампушки, пундики, сало спеціальним чином зістарене (знаю людей, котрі по сало їдуть саме на Полтавщину). Більше того, наша кухня дуже цікава туристам з-за кордону. Італія. Польща, Франція навіть Китай їдуть смакувати нашими наїдками. Вірю, що маршрут матиме успіх!», - підсумовує голова громадської організації «Туристичний кластер Полтавщини» Наталія Однойко.

Те, що маршрут однозначно матиме успіх, потверджує і витяг з аналізу туристичної пропозиції Полтавщини:

«Полтава відома у світі своїми галушками. Вам варто розвивати саме гастрономічний туризм. Матимете з того популярність, це додасть вам унікальності, може стати частиною вашого бренду» , - радила г олова підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Анна Романова .

Отож, бажаємо новому маршруту успіху та багато туристів! Детальнішу інформацію про екскурсію в три музеї, а також контакти шукайте на сайті «Полтавщина туристична».

Ольга Гладченко

гастротур полтавськігалушки туризм турист Котляревський Енеїда
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі

Суспільство
Протягом двох днів на території Полтавської області у ДСНС попереджають про надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Про це повідомили у ГУ ДСНС у Полтавській області. “За даними УкрГідрометцентру, 24-25 вересня у Полтавській області надзвичайний рівень пожежної небезпеки”, – сказано у повідомленні. Надзвичайники закликають мешканців бути пильними. Громадяни досить часто нехтують правилами пожежної безпеки, особливо під час оголошення пожежонебезпечного пер...
Суспільство
У Полтаві завершили ремонт відрізку траси Київ – Харків – Довжанський, яка проходить через місто. Про це повідомляють у агентстві місцевих доріг у Полтавській області. Раніше ми повідомляли, що полтавці хочуть закрити частину траси для проїзду транзитного транспорту. Бажаєте отримувати найважливіші новини Полтави у месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram
Суспільство
Кількість хворих на коронавірус в Україні неухильно зростає. Тому все частіше лікарі та громадськість говорять про вірогідність запровадження чергового жорсткого карантину. Під час чергового брифінгу головний санітарний лікар Віктор Ляшко поінформував, за яких умов це може статися. Передусім, за його словами, уникнути нокдауну можливо тільки тоді, коли населення і підприємці будуть відповідальніше ставитися до карантинних вимог « Скажімо, у роботі ресторан...
Суспільство
Інформаційний освітній ресурс “Освіта.ua” склав рейтинг обласних центрів України за результатами зовнішнього незалежного оцінювання 2020 року. У якості вихідних даних для укладання рейтингу були використані результати цьогорічного зовнішнього незалежного оцінювання, крім результатів випускників шкіл минулих років, які складали тести у 2020 році. Області України у таблиці послідовно наведені за рейтинговим балом, який розраховують на підставі середнього зна...
Пригоди
Аварія сталася 24 вересня на вулиці Академіка Герасимовича у місті Кременчук. Зіткнулися автомобілі ВАЗ та «Шкода Октавія». Внаслідок ДТП ВАЗ перекинувся на дах, а його водій отримав тілесні ушкодження та звернувся за медичною допомогою. Про це повідомили у патрульній поліції Кременчука. На місці події працюють слідчі, які з’ясовують обставини та причини ДТП. Раніше у мережі з'явилося відео зіткнення легковика та фури. Бажаєте отримувати найважливіші новин...
Пригоди
Дорожньо-транспортна пригода сталася 23-го вересня на 345 кілометрі автодороги Київ – Харків. Відомо, що водій автомобіля «МАЗ» буксирував «ГАЗель» і спричинив зіткнення із автомобілем ВАЗ. Внаслідок аварії постраждали 61-річна та 31-річна пасажирки легковика. Про це повідомили у поліції Полтавської області. За фактом відкрили кримінальне провадження за частиною 1 статті 286 Кримінального кодексу України «Порушення правил безпеки дорожнього руху». Раніше у...
Суспільство
Поліція Полтавської області розшукує 15-річного Станіслава Кедика із Шишацького району. Про зникнення хлопця правоохоронцям повідомила його бабуся. За її словами, онук увечері 22-го вересня пішов із дому і не повернувся. Якщо ви маєте якусь інформацію про місце перебування хлопця, повідомте її за телефонами: (05352) 91-2-52; 095-012-19-41; 095-247-54-82, або 102. Раніше ми повідомляли, що від початку року поліція Полтавщини розшукала 270 безвісти зниклих д...
Партнерський матеріал
Що потрібно, щоб дорога служила довго? Якісно її прокласти. А що потрібно для її якісного прокладання? Заздалегідь усунути всі можливі причини руйнування. На жаль, в останнє десятиліття про це в Полтаві ніхто не думав.   Протягом 2008-2018 років розриті дороги стали для міста звичним явищем. Наша команда з ініціативи її члена, заступника міського голови з питань ЖКГ Олексія Чепурка зараз вирішує проблему за новим підходом.   Один з найкрасномовніших прикл...
Суспільство
10-го вересня у Полтавській міській раді пройшло засідання конкурсної комісії з презентації проєктів дизайнів бренду міста. Для підвищення престижу нашого міста Полтави на міжнародному рівні для інвесторів, а також для відвідувачів та самих мешканців, міська влада оголосила конкурс на розробку дизайну бренду міста. Свої проєкти представили 5 полтавських підприємців: Студія графічного дизайну “Mironenko design” (ФОП Мироненко Тетяна Олександрівна); Web-agen...