12:05, 21 травня 2018 р.
Надійне джерело
Полтавцям розповіли, як уберегтися від ботулізму та опісторхозу у теплий період року
Держпродспоживслужба у Полтавській області попередила про небезпеку зараження ботулізмом та апісторхозом, які активізуються у теплу пору року. Як зазначили фахівці, Ботулізм — це інфекційне захворювання, дуже тяжке, як правило, виникає на фоні повного благополуччя (здоров’я). При отруєнні в першу чергу страждає нервова система.
Основною причиною захворювання є продукти домашнього приготування — овочеві, грибні, м’ясні, рибні консерви, сирокопчені окости, солена, в’ялена та копчена риба. Потрапляння збудника в продукти можливе на різних етапах виготовлення вище вказаних продуктів в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: не якісному очищенні та промивці риби, овочів, фруктів перед консервуванням, необережному видаленні кишечника, при та після розробки туші.
Опісторхо́з це паразитарні інвазія, яка характеризується хронічним перебігом з переважним ураженням жовчних утворень, печінки і підшлункової залози (органів гепатопанкреатичної зони).
Хвороба реєструється у багатьох областях України, але найбільша ураженість населення спостерігається у Північно—Східному регіоні України: в Сумській (75%), Полтавській (15%) і Чернігівській областях (10-15%)[ Це зумовлено поєднанням природних і соціальних факторів. Особливий гідрологічний режим (велика кількість озер, водоймищ, річок) забезпечує стійке функціонування осередку цієї інвазії. Цьому сприяє також існування численних біотопів проміжного хазяїна паразита, поширення любительської риболовлі, значна питома вага риби у харчовому раціоні населення цих регіонів, вживання сирої риби та рибних відходів плотоїдними тваринами.
Профілактика ботулізму та опісторхозу поляга у дотриманні встановлених правил копчення, соління, заморожування, термічної обробки її у домашніх умовах та включає в себе комплекс правил, головними із яких є:
— захист риби від потрапляння збудника: рибу, яку тільки піймали негайно охолоджують або заморожують, перед посолом її необхідно обережно випотрошити, щоб не порушити цілісність кишкового тракту, та не забруднити м’язи риби його вмістом;
— посол риби проводити тільки в охолодженому стані при температурі не більше +4°C, дотримуватися технології приготування, так як при концентрації повареної солі більше 10% зупиняється виділення ботулотоксину;
— ретельно промивати та просушувати овочі, особливо гриби перед консервуванням, дотримуватися температурного режиму при виготовленні консервів;
— не їсти бомбажні консерви або при підозрі на їх недоброякісність;
— не купуйте копчену, солену та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
— Дозволяється їсти грибні та рибні консерви тільки промислового виготовлення, так як технологія та рецептура виготовлення продуктів промислового виробництва розроблена з врахуванням профілактики ботулізму та з проведенням лабораторного контролю.
— не вживати морожену рибу у вигляді «строганини»/«патанки», корейської рибної страви «хе», а також свіжозловленої («парної») риби. Необхідно ретельно мити руки і кухонний інвентар після обробки сирої риби. Не слід пробувати на вміст солі сирий рибний фарш.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
14:35
Вчора
12:27
Вчора
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
17:01, 23 грудня 2024 р.
10:33, 10 січня
10:33, 10 січня
10:33, 10 січня
10:33, 10 січня
live comments feed...