
10:45, 27 квітня 2018 р.
А ви вже встигли цьогоріч запастися березовим соком? Вся правда про те, чому його варто пити, які є протипоказання та як правильно приготувати - у нашому матеріалі


На Полтавщині закінчується сезон збору березового соку. Це споконвіку не лише найдешевший та найкорисніший напій для втамування спраги, а й безцінна сировина для виготовлення екологічного квасу. Його рецепти досконало знали наші предки і передавали з покоління в покоління. Втім, березовий сік може приносити не лише користь, а й шкоду для організму. Тож, кому варто пити березовий сік, а кому краще від нього утриматися - у нашому матеріалі. А також, стародавній рецепт домашнього квасу на березовому соці ексклюзивно від нашого читача
Спочатку про приємне. Про беззаперечну користь березового соку
Справжній сік берези може подарувати людському організму ферменти, необхідні для підтримки імунітету. Особливо це важливо у весняний період, коли ми найбільше схильні захворіти на гострі респіраторні захворювання. Крім того, навіть якщо імунітет ви зміцнити не встигли, а вже відчули перші ознаки застуди, дубильні речовини в березовому соці допоможуть з легкістю побороти запалення і прискорять прискорити процес одужання. Важливі для серця калій, магній, кальцій також займають почесне місце у складі соку берези.
Добре допомагає березовий сік і при похміллі. Особливі речовини, які міститися у ньому, здатні за короткий час вивести з організму токсини, що дуже важливо при отруєнні. Пити березовий сік рекомендується тим, хто страждає запальними захворюваннями нирок та кишково-шлункового тракту. Приміром, людям з і зниженою кислотністю шлункового соку він просто незамінний. Стимулює вироблення шлунком кислоти.
Дехто з успіхом використовує березовий сік для лікування різних шкірних захворювань. Зокрема, таких як нейродерміт, екзема, висип і фурункульоз. Раніше сільські красуні споліскували ним волосся, щоб воно росло пишним і шовковистим. А також, позбавлялися таким чином від лупи.
Протипоказання при вживанні березового соку
Окрім користі, березовий сік здатний і шкодити людському організму. Зокрема, вживати його не рекомендується хворим на алергію. Також лікарі не радять ним оздоровлюватися людям, які мають сечокамʼяну хворобу. Викликаючи активне сечовиділення, березовий сік може спровокувати рух каменів.
Як правильно заготовляти сік
Ні для кого не секрет, що дерева, які ростуть близько від магістралей і перевантажених автомобільних трас, даватимуть сік, “заражений” важкими металами. Березу краще вибирати з розвиненою кроною і з діаметром стовбура не менше 20 см. Далі на висоті 20-50 см від землі в стовбурі роблять невеликий отвір глибиною до 2 см і вставляють у нього жолобок для спрямованого відтоку нектару. Під деревом, в напрямку стікання рідини, ставлять ємність, в яку стікає урожай. І головне, в кінці сокозбору не забудьте «запечатати» місце збору соку. Краще натуральним матеріалом. Інакше дерево може захворіти і вже наступного року не буде таким «щедрим».
Стародавні рецепти березового соку від наших читачів
До слова , у СРСР в 1968 році була розроблена рецептура приготування березового квасу. А дещо раніше з цього соку було придумано березове вино. Проте, сьогодні нічого подібного вітчизняна промисловість не випускає, і залишаються тільки домашні рецепти приготування напоїв з березового соку. Деякими з них поділилися наші читачі

Ароматний березовий квас з сухофруктами
Додам, що на березовому соці квас довше настоюється. Процес займає близько 2 тижнів. Ступінь готовності краще перевіряти, знімаючи пробу. Якщо додати в будь-який рецепт дріжджі, це скоротить час приготування напою.
Щоб отримати квас з березового соку з сухофруктами, потрібно:
проціджений березовий сік – 2 л.;
сухофрукти (родзинки, чорнослив, курага або сушені яблука, груші) – 100г.;
ємність, у якій буде настоюватися напій.
Процес створення продукту виглядає так:
вимити і просушити ємність для майбутнього квасу;
укласти на дно обраної посуду чисті сухофрукти, кісточки видаляти з них не потрібно;
залити березовим соком;
накрити ємність щільною марлею або кришкою, що дозволяє циркулювати повітрю;
поставити складу в місце, де температура не нижче 25 градусів, уникаючи попадання прямих сонячних променів;
через 9-12 днів проціджуємо отриманий продукт і переливаємо його в пляшку;
розміщуємо в прохолодному місці готовий напій.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Спецтема
Оголошення
10:46, 20 лютого
09:32, 26 лютого
09:32, 26 лютого
09:32, 26 лютого
09:32, 26 лютого
live comments feed...