Галушкові майстер-класи як полтавський туристичний бренд

Туристів вже не здивуєш міською пішохідкою, епохальними пам’ятниками, музейними експозиціями. Вони вимагають не лише емоції здивування, низки дат, їм хочеться бути безпосередніми учасниками подій. Відштовхуючись від цього бажання музеї створюють інтерактивні екскурсії. Заклади ж харчування та розміщення приваблюють до себе гастрономічними майстер-класами. Найчастіше в центрі уваги опиняється полтавська брендова страва – галушки.

Насправді, й до сьогодні тривають дискусії: полтавська галушка з начинкою чи порожня, з підливою? Одні експерти стверджують, що тільки порожнє тісто, бо з начинкою то вже вареник. Інші – що галушка має бути тільки з начинкою, але кулястої форми. Саме ця форма з тіста, зварена в юшці і є галушка. Цього принципу притримуються і в одному з найпопулярніших готелів Полтави, де вже кілька місяців поспіль проводять для екскурсійних груп з Полтавщини та сусідніх областей майстер-класи з приготування галушок з начинкою.

Господиня закладу туристичного розміщення Лариса Оніщук каже:

«Я вже дуже багато років працюю у сфері туризму. Ідея проводити майстер-класи з виготовлення полтавських галушок виникала невипадково. На різних конференціях та форумах, одразу після знайомства, запитували про полтавські галушки. Бо це справді наш місцевий бренд. Ще кілька років тому в Полтаві ніхто подібного не практикував. І сьогодні попит на подібні заходи шалений – людей дивує форма, смак, рецептура. Найчастіші наші гості – діти».

Малечі подобається бавитися з тістом, надавати галушкам чудернацьких форм, робити з них кульки та мішечки. Увесь процес супроводжує інтерактивна гра-вікторина на знання специфіки української кухні, різновидів етнічного посуду та продуктів для приготування страв.

«Це розширює кругозір, зацікавлює шукати самому щось особливе, порівнювати рецепти та продукти. Наприклад, про деякі речі, от як різновиди борщів та юшок української кухні я раніше сама не знала. Завдяки екскурсії – знаю», - каже мама Тетяна, котра супроводжує сьогодні на майстер-клас школярів Полтавської гімназії №32.

         Доки діти грають та відповідають на питання, зліплені ними галушки варяться. Шеф-кухар ресторану при готельному комплексі каже, що для готовності галушкам із содового тіста досить п’яти хвилин. Справжні полтавські галушки готують на паровій бані, тоді вони пухкі та ніжного жовтого кольору. Далі – дегустація. Зліплені власноруч галушки куштують, запиваючи узваром.

«У нас витримана повна інструкція по приготуванню їжі: перед майстер-класом діти одягають фартушки та чепчики, ховають волосся, миють руки. За чистотою та гігієною ми стежимо ретельно. Зазвичай, кухарські костюми наші гості використовують для фотосесії. Виходить яскраво», - підсумовує Лариса Оніщук та запрошує на гостину.

Дивіться також, полтавські галушки опинились серед переможців гастрономічної виставки.

Ольга Мороховська

галушки бренд традиція майстерклас
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Суспільство
Панікуєте з приводу коронавіруса? І у вас є підстави, адже, здається, весь світ сьогодні говорить тільки про це. Безумовно, варто турбуватися з приводу COVID-19, але в межах розумного. Невизначеність щодо потенційно небезпечного для життя вірусу викликала виблиск громадського неспокою. Так що, якщо ви починаєте хвилюєтеся і безперестанно думаєте про COVID-19, ви не самотні. Але можливо вас заспокоїть те, що коронавірус - лише одна з різновидів респіраторно...
Суспільство
За минулу добу, 30 березня, складено 152 адміністративні протоколи за статтею 44-3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Загалом із початку карантинних заходів працівники поліції склали 3120 адмінпротоколів. Також відкрито 33 кримінальні провадження: 19 за ч. 1 ст. 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України та 14 - по...
Культура
Сьогодні, 1 квітня, виповнюється 211 років від дня народження великого українського прозаїка, драматурга, поета, історика, фольклориста Миколи Гоголя. Народився в селі Сорочинці Полтавської губернії в небагатій поміщицькій сім’ї 1 квітня в 1809 році. Свою освіту Гоголь почав в 1821 році в Ніжинській гімназії вищих наук. У 1828 році Гоголь переїхав до Петербурга, там він служив чиновником. В 1829 році написав романтичний твір «Ганц Кюхельгартен». Після різк...
Культура
Колекція Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського поповнилася новим експонатом – млиновим жорном. Знахідку випадково виявила співробітник музею, художник-реставратор Тетяна Клименко біля села Рожаївки (колишній хутір «Писарівський») на території ботанічного заказника «Рожаївський» Абазівської сільської ради. Про це йдеться на сайті Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської ОДА. Колись такі велетенські...
Суспільство
Голова облдержадміністрації Олег Синєгубов відвідав Миргородську центральну районну лікарню. Перевірив стан забезпечення закладу, зокрема інфекційного відділення, засобами захисту й необхідним обладнанням. Це третя медична установа, яку він відвідав за останній час у межах боротьби з поширенням коронавірусу. Раніше очільник Полтавщини оглянув обласну клінічну інфекційну лікарню та Лубенську лікарню інтенсивного лікування. «Це інфекційне відділення – одне і...
Суспільство
Держенергонагляд звернувся до операторів систем розподілу електричної енергії й електропостачальних організацій та наголосив на необхідності дотримання вимог законодавства і відповідно до нього не обмежувати та/або не припиняти постачання електричної енергії споживачам на період дії карантину. Такі норми прописано у Законі України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хворо...
Суспільство
Після закінчення карантину треба зрозуміти, чи засвоїли школярі матеріал дистанційно та чи не було прогалин, сказала очільниця МОН Любомира Мандзій. Якщо в червні не вдасться повернутися до школи, цей період часу буде у вересні. Т.в.о міністра освіти зазначила, що терміни закінчення навчального року можуть змінити винятково для 11-класників. Про це вона повідомила під час прямого ефіру Сніданку з 1+1. «Дистанційне навчання в Україні відбувається дуже по-рі...
Культура
Організатори пісенного конкурсу Євробачення-2020 анонсували онлайн-концерт, який відбудеться на заміну традиційного шоу, скасованого через коронавірус. Альтернативне онлайн-шоу відбудеться 16 травня, воно називатиметься "Євробачення: Європа сяє світлом" (Eurovision: Europe Shine A Light), передає Громадське. Організатори розраховують, що всі конкурсанти, які планували приїхати до Нідерландів на Євробачення, візьмуть участь в онлайн-концерті. Загалом поїхат...
Суспільство
У зв’язку з загальнонаціональним карантином Міністерство освіти і науки розробило два сценарії завершення навчального року, проведення зовнішнього незалежного оцінювання та вступної кампанії. Про це 26 березня повідомила т.в.о. Міністра освіти і науки Любомира Мандзій під час онлайн-трансляції на Facebook-сторінці МОН. “Карантин продовжено – до 24 квітня навчання точно триває за дистанційною формою. Сподіваємось на краще і що карантин закінчиться 24 квітня...