• Головна
  • Робимо ревізію гаманця або за які великодні смакоти полтавцям довелося заплатити найбільше?
07:52, 9 квітня 2018 р.

Робимо ревізію гаманця або за які великодні смакоти полтавцям довелося заплатити найбільше?

Свята тривають, а ми вже зараз підраховуємо, на скільки легшим став гаманець полтавців після Великоднього причастя. А також, за які продукти довелося заплатити найбільше?

Як виявилося, ажіотажу на так звані «ходові» великодні продукти на полтавських ринках не спостерігалося. Ціни на яйця зросли задовго до початку свят, тому на момент моніторингу вони коштували близько30-гривень за десяток. Це ж стосується і сиру, м’яса та масла. Так свиняча вирізка традиційно від 110 грн. кг, теляча - 130-140. Маринований шашлик – від 55 грн.кг. Стосовно масла, то виробники згідно з останніми вимогами стали ретельніше вказувати повний склад продукту. Проте, найбільш наближене до домашнього «масло» стало зовсім не по-кишені, бо його вартість піднялася до 40 грн. за 200 грамову плитку. Сир 120-160гривень за кілограм в залежності від «елітності». Ковбаси на будь-який смак залишилися практично на старих цінових позиціях - від 60 грн за кілограм «Кримської».

На відміну від тваринників і птахівників, продавцям городини та зелені вдалося непогано підзаробити. Цьому сприяли і прогнози синоптиків стосовно теплої та сонячної погоди на вихідні. Тож, найбільше підскочили ціни на «пікнік-набір», куди увійшли мариноване м'ясо, сир, свіжі овочі, фрукти і зелень. Приміром, огірки коштували від 50 грн. Мало кому довелося поласувати і молодою капустою, вартість якої стартувала від 35 гривень.

Стосовно головного атрибуту свята - паски, то нагадаю, що минулого тижня ми підрахували вартість її випікання вдома та купівлі у торгових мережах. За прогнозами експертів, вона мала коштувати від 60-ти гривень за кілограмовий солодкий виріб. Як виявилося, кондитери врахували невисоку купівельну спроможність містян, томуціна Великоднього кексу була дещо нижчою - близько 45-50 гривень. Але за здешевлення довелося заплатити смаком і дизайном пасок. На відміну від попереднього року,вони стали простішими. На більшості виробів не було солодких квітів з мастики, духовної атрибутики та інших прикрас. В начинці також менше «східного шарму» - недостатньо або й зовсім немає ізюму, цукатів та сухофруктів. Зате було чимало економ-варіантів від місцевих хлібзаводів. До приклад, найдешевша паска коштувала від 17 гривень.

Підбивати підсумки по зростанню цін на великодні продукти поки-що зарано. Зробимо це після свят. Тоді й стане видно, які делікатеси стали цьогорічними рекордсменами.

Юлія Самозвон.

Читайте також про Великоднє богослужіння у храмах міста

#ціни #ринок #вартістьпродуктів #моніторинг

Коментарі

Оголошення
live comments feed...