14:05, 3 грудня 2009 р.
Полтавцям під час посту рекомендують робити добрі справи, не заздрити і не зловтішатися
Постування не зводиться лише до відмови від скоромної їжі. В цей час потрібно робити добрі справи, не заздрити, не засуджувати, не зловтішатися. Православна церква з давніх-давен запровадила чимало постів. Є вони кожної пори року, і якщо підрахували загальну кількість пісних днів, то половина року присвячена саме їм. Нині триває Різдвяний піст, який розпочався 28 листопада. По його закінченню, 6 січня, віряни святкуватимуть Різдво Христове. Але для чого потрібне постування і як правильно його додержуватися?
З цими та іншими питаннями кореспондент звернулася до настоятеля Свято-Вознесенської церковної парафії Української православної церкви в Котельві ієрея Миколая Ковальова.
─ Як мені правильно до вас звертатися?
─ Священика не прийнято називати по-батькові. Називайте «отець Миколай» або просто «батюшка».
─ Отче Миколаю, розкажіть, будь ласка, наскільки є давньою традиція посту?
─ Потреба у постуванні з'явилася ще Різдва Христового, є божественним запровадженням і сягає сивої давнини старозаповітніх часів. Ще тоді люди постилися не тільки в їжі, але й тим, чим супроводжується це дійство ─ каяттям. Усвідомлення гріха перейшло і Новозавітну церкву. Відомо, що Ісус Христос постився і закликав до цього своїх учнів. До речі, ще за етнографічними матеріалами ще до середини 20 століття піст був звичним явищем у побуті українських селян, так само як і відвідування церкви.
─ Для чого Православній церкві так багато часу відведено для посту? Адже в інших християнських громадах його тривалість є меншою, наприклад, у католиків, чи майже взагалі його немає ─ у протестантів.
─ Справді, у нас їх чимало. Це і однодневні, і дводневні. Але наші основні пости ─ Різдвяний, або ще Пилипів піст, який триває зараз, Великий піст перед Пасхою, на честь святих апостолів ─ Петрів піст та серпневий Успенський. Їх чисельність притаманна нашій Православній церкві тому, що вона ─ духовна. Постування є підготовкою до зустрічі свята з чистим серцем, коли ми не лише утримуємося від певної їжі, але творимо добро, каїмося, заглядаємо в ті нірки своєї підсвідомості, у які іншого разу навіть і не хочемо зазирати.
─ Чим потрібно займатися в ці дні?
─ Необхідно сповідуватися і причащатися під час церковних служб. Також варто читати духовну і релігійну літературу, робити більше добрих вчинків, старатися як більше давати милостині, допомагати тим, хто цього потребує, не заздрити, не зловтішатися, не засуджувати. До речі, ранні християни мали за практику відвідувати в ці дні ув'язнених та одиноких, хворих. Але нам це важко зараз сприймати, бо все ж таки живемо в іншому часі, де суспільство є більше-менш забезпеченим. Тоді ж такого не було.
─ В яких вчинках необхідно себе обмежувати ?
─ Перш за все, в деяких розвагах. Якщо в цей час святкуєте день народження, то треба без гучних танців. Варто обмежити себе у відвідуванні розважальних заходів. Навіть по телебаченню краще дивитися православні і церковні канали, духовні фільми, а не шоу чи трилери. Мені здається, повністю не варто відмовлятися від телевізора ─ це буде не зовсім розумно. Сучасну техніку, наприклад, той самий комп'ютер, можна використовувати собі на благо. Необхідно обмежити себе у вживанні спиртних напоїв та від скоромної їжі.
─ Яку їжу дозволено споживати у піст?
─ Гриби, ягоди, фрукти, овочі сушені та свіжі, салати, супи тощо. Не можна споживати їжу тваринного походження, наприклад, м'ясо, яйця, масло вершкове. Хочу зазначити, що колись лікарі вивчали річне коло православних постів і підтвердили корисність їх для здоров'я людини. Виявляється, що під час такої дієти організм повністю очищується від шлаків і токсичних речовин.
З власної практики можу сказати, що це лише в перші дні утримуватися від звичної їжі важко, магнітом тягне до холодильника ─ така спокуса. Але треба зробити зусилля над собою і побороти бажання свого тіла. Якщо спочатку виникає відчуття, що нібито чогось не вистачає, то потім з'являється великий приплив сил і енергії.
─ У чому суть Різдвяного посту?
─ Особливість його в тому, що він передвіщує Різдво і, як і Великий піст, є сорокадневним. Закінчується він 6 січня. Тоді готується кутя ─ варена солодка пшениця з ягодами, яка не споживається до першої зірки на небі. В християнстві поява першої зірки ─ це спогад про ту Віфлеємську Зірку, яка вказала місце народження Христа. Якщо під час Великого посту обмеження в їжі є дуже суворими, то в цьому ─ менші. У понеділок, середу та п'ятницю необхідно дотримуватися сухоїдіння. Це може бути варена їжа, приготована на пару, гриби, салати, але без олії. В усі інші дні можна добавляти у страви олію, в суботу та неділю ─ рибу. А на свято Введення у храм Богородиці (4 грудня) дозволяється споживання вина.
─ А скільки його можна випити?
─ Як такої норми не існує і встановлювати її безглуздо. Норма ─ це коли відчуваєш себе адекватно і коли на тебе дивляться, як на адекватну людину.
─ Обмежувати себе в кількості споживання пісної їжі не треба?
─ Є такий гарний англійський вислів: «Уставати з-за столу потрібно з легким відчуттям голоду». Не варто об'їдатися. По-перше, це буде не корисно для шлунку, а, по-друге, це черевоугодництво ─ гріх.
─ Чи є для когось виключення у постуванні?
─ Для вагітних, матерів, які годують груддю дитину, хворих, тих, хто працює на важкій фізичній роботі, військовослужбовців, мандрівників піст послаблюється індивідуально. Але для цього бажане благословіння священика.
─ А як щодо дітей?
─ До цього моменту потрібно підходити зважено і не фанатично ─ і як християнам, і як батькамам. Дитину до посту варто привчати лише ненав'язливо і невимушено. Ні в якому разі не можна її примушувати. Сенс постування вона має засвоїти на підсвідомому рівні. Якщо дитина попрохає м'яса, не треба їй в цьому відмовляти.
─ Якщо я ніколи не постувала, якими мають бути мої перші кроки?
─ Щоб це була не просто дієта, а дійсно піст у повному розумінні слова, перед його початком або перед тим, як ви вирішили його розпочати, рекомендується прийти до храму на церковну службу, сповідатися, причаститися та взяти благословіння у священика.
─ Від інтимних стосунків також утримуватися?
─ Про це часто запитують молоді пари. Так, протягом посту подружжя має утримуватися від інтимної близькості.
─ Чи постують у вашій родині?
─ Своїх дітей, Дашеньку та Колю, ми привчаємо до цього поступово. Матінка Ольга ( від ред. дружина священика) готує дуже смачні пісні страви, звичайно, також постує.
─ Отче Миколаю, розкажіть трішки про себе. Як потрапили до Котельви?
─ Життя священика, як у військового ─ куди направлять. Родом я з Глухова Сумської області. У свій час закінчив медичне училище, за спеціальністю фельдшер. Служив в армії у повітряно-десантних військах. Прихожанином храму в своєму місті був завжди: церква стояла поряд мого будинку і ми з місцевим нині отцем Богданом ходили часто до храму. Навчався в Київській духовній семінарії. Служити починав на Сумщині, а потім мене направили до Котельви. Був другим священиком у Свято-Троїцькій церкві, допоки відновили ще одну ─ Свято-Вознесенську. Хотілось би цей храм розбудувати. Вже виготовлений проект реконструкції, за яким церква має бути відбудована у формі хреста.
─ Дякую вам за цікаве інтерв'ю.
Наостанок - пісні страви від матінки Ольги
Салат з солоними огірками
2 солоних огірка, 2 середнього розміру червоні буряки, 4 зубчики часнику, зелена чи ріпчастої цибуля, кріп, олія, сіль та перець за смаком. Буряк відварити, очистити і натерти на терці. Огірки дрібно порізати. Часник подрібнити і перетерти з сіллю. Кріп і цибулю порізати. Все перемішати, поперчити, заправити олією.
Печиво пісне
½ стакана цукру, пучка чайної соди та стільки солі, 8-10 ст. ложка олії, 1 ст. ложка меду, ½ стакана родзинок, борошно. Перемішати всі інградієнти до однорідності, добавити трішки води, борошна і замістити круте тісто. Розкатати і вирізати кружальцями чи інші фігурки. Жаровню попередньо змастити олією і випікати печиво до готовності. Готові печенинки можна посипати цукровою пудрою.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
ТОП новини
Оголошення
live comments feed...