Чи безпечна моя їжа? Поговоримо про транс-жири
Чи правда такий страшний звір ці транс-жири, як нам їх малюють? І що це таке взагалі? Про це - розповіді Наталії Усенко, представниці ЦГЗ МОЗ України.
Чому жири такі різні?
Мабуть кожному, хто цікавиться власним здоров’ям доводилось чути про те, що жири, які ми споживаємо з їжею, містять 2 типи жирних кислот – насичені та ненасичені.
Чим більше в жирі насичених кислот, тим твердіший він на дотик. Зазвичай, багато насичених кислот міститься в тваринних жирах.
Ненасичені кислоти роблять жири рідкими – це рослинні олії. Але є й виключення: наприклад, вершкове масло та курячий жир містять також багато ненасичених кислот, а пальмова олія навпаки багата насиченими кислотами і є твердою.
Жири, що багаті ненасиченими кислотами, більш еластичні, але за рахунок цього вони одночасно є більш «ніжними», тому можуть легко зазнавати впливу зовнішніх факторів. Певна річ, ви помічали із власного досвіду, що рослинні олії (багаті на ненасичені кислоти), псуються під впливом світла чи тепла: олія з часом «прогоркує», тобто, окислюється.
Рослинна олія перетворюється на маргарин
Ця риса і технологічні особливості виготовлення кондитерських виробів та деяких інших оброблених продуктів, змусили виробників шукати шляхи, як дешеві рослинні олії зробити більш технологічними, замінивши ними більш дорогі тваринні жири. Такий спосіб було знайдено – гідрогенізація жирів, тобто насичення їх воднем, за рахунок чого ненасичені кислоти перетворюються на насичені, і жири стають твердими. Прикладом гідрогенізованих жирів є маргарини або спреди, які отримують з соняшникової олії та широко використовують у харчовій промисловості.
Але крім зручностей для виробників, цей процес приніс із собою і негативні явища.
По-перше, рослинні олії втратили свою корисність, яку їм надавали ненасичені кислоти. А як ми пам’ятаємо, моно- та поліненасичені жирні кислоти, що містяться в рослинних оліях, горіхах , насінні та риб’ячому жирі, здатні попереджати серцево-судинні захворювання, знижувати ризики виникнення деяких видів раку, профілактувати розвиток вікової деменції та депресії тощо.
По-друге, підчас хімічних процесів, поряд з придатними для їжі насиченими жирами утворюються «побічні продукти» - транс-жири.