Згідно з даними обласного управління статистики, індекс споживчих цін в Полтавській області за 2011 рік склав 103,7 % (в Україні 104,6 %), по продуктах харчування - 99,6 % (в Україні – на 100,7 %). Тобто минулого року ціни на споживчому ринку майже не зростали.
У січні цього року індекс цін по області склав 100,1% (в Україні – 100,2%). Ціни на продукти харчування в області залишились без змін.
На значну частину продуктів харчування відбулося зниження середніх роздрібних цін. Подешевшали хліб і хлібобулочні та макаронні вироби - на 0,1%, яйця та цукор - на 5,1%, олія - на 1,2%. Цікаво, як же було пораховано 0,1% подешевшення хліба? Якщо взяти буханець ціною 4 грн 40 коп, то 0,1% це 0,44 копійки. Спасибі за подешевшення!
Водночас, стали дорожчими фрукти (на 1,9%), овочі (на 0,9%), молоко (на 0,6%), риба та продукти з риби (0,4%), сир і м’який сир (творог), м’ясо та м’ясопродукти (на 0,3%), масло (на 0,2%).
За оперативними даними Держкомстату України, протягом 1-10 лютого спостерігається здешевлення цукру, олії, яєць курячих, м’яса птиці та свинини. Залишаються стабільними ціни на хліб, макаронні вироби, яловичину, молокопродукти та ковбасу варену. На ринку овочевої продукції відбулося зростання цін в межах 17%.
Але найвигідніші цінові пропозиції на так званий «борщовий набір» у мережевих супермаркетах та на ярмарках «вихідного дня». Тут ціни впродовж січня – лютого п.р. майже не змінились. Більше 75% овочевої продукції реалізується саме через таку торгівлю.
За даними моніторингу Міністерства аграрної політики та продовольства України та обласними даними, станом на 14 лютого 2012 року, негативну ситуацію вже виправлено і до кінця лютого ціни на овочеву продукцію не перевищуватимуть загальнодержавні рівні, а навіть матимуть менші значення.
Оперативні дані щодо рівня цін на соціально значущі товари (за даними Державної служби статистики України (станом на 10.02.2012)
грн./кг
№ п/п
Назва товару
Полтавська область
Україна
Темп росту 10.02 до 3101.2012,%
Область
Україна
1.
Борошно пшеничне вищого сорту
3,93
4,10
101,0
100,5
2.
Хліб з борошна пшеничного І сорту
4,54
4,46
100,0
98,9
3.
Хліб житньо-пшеничний
4,29
4,61
100,0
99,8
4.
Макаронні вироби
5,00
5,27
100,0
100,6
5.
Крупа гречана
9,27
9,24
101,0
100,2
6.
Крупа рисова
5,91
6,48
101,2
99,1
7.
Яловичина І категорії
52,56
57,78
100,0
100,3
8.
Свинина
46,66
46,93
99,7
100,2
9.
Сало
16,62
21,04
100,0
103,4
10.
Птиця
20,49
21,21
99,8
100,1
11.
Ковбаса варена І сорту
33,98
32,08
100,0
100,4
12.
Молоко жирністю 2,5%
6,68
7,23
100,0
100,4
13.
Сметана жирністю 20%
18,90
18,07
100,0
100,2
14.
Масло вершкове
57,23
61,56
99,9
100,0
15.
Яйця курячі
6,92
6,83
97,1
92,7
16.
Цукор – пісок
6,40
6,32
99,4
99,5
17.
Олія соняшникова
14,57
14,58
97,1
99,7
18.
Капуста
1,26
1,14