Новости Полтавы - Четверг, 11 июля

Лікарські рослини: правила та секрети, як полтавцям заготовити

14:3211.07.2013

Розпал літа – саме час заготовляти лікарські трави, які використовуються для покращення здоров’я чи для профілактики.

Лікарські рослини використовують як чаї та у косметиці. Зеленою аптекою користувалися ще наші бабусі, лікували недуги. Пропонуємо дізнатися, які рослини можна збирати у липні-серпні.

Cgjhbi
Спориш (гусячий спориш, пташина гречка). Цю траву знають усі, але мало хто здогадується про її лікарські властивості. У народній медицині спориш застосовують від малярії, ревматизму, як кровоспинний і сечогінний засіб, при хворобах кишково-шлункового тракту, при лікуванні коклюшу, бронхіальної астми, кашлю, при порушенні обміну речовин. Терту свіжу траву (або кашку із сушеної трави) прикладають до ран, відваром миють голову для прискорення росту волосся, прикладають до вдарених місць і пухлин. У гомеопатії використовують есенцію із свіжої трави.
Цикорий

 Цикорій. Ця придорожня трава має протимікробну і протизапальну дії. Застосовують при шкірних захворюваннях. Якщо приготувати звичайний чорний чай і додати дрібку сушеного цикорію – такий напій  заспокійливо діє на нервову систему. До речі, корінь цикорію використовують як замінник кави.

Lthtdbq

 

Деревій (тисячилисник). Має терпку, сечогінну, потогінну дії і сприяє правильному обміну речовин. Покращує кровообіг і має кровоочисну дію. Цю рослину здавна використовували як лікувальний засіб у народній медицині. У квітах деревію міститься багато ефірної олії. Травою й квітками деревію успішно лікують гастрит, виразкову хворобу шлунка й дванадцятипалої кишки, ентероколіт, виразковий неспецифічний коліт, тамують спазматичний біль у шлунку та кишках, їх застосовують для зниження апетиту. Препарати деревію нормалізують і активізують обмін речовин, тому їх додають до лікарських зборів від гіпертонічної хвороби, атеросклерозу та ожиріння. У народній медицині деревій найбільше відомий як кровоспинний засіб, ним рекомендують лікувати хвороби нирок, печінки, подагру, ревматизм, туберкульоз лімфатичних залоз та вживати його як протиглисний засіб, при болісних менструаціях, анемії та туберкульозі легень. Настої та відвари деревію призначають при поганому апетиті, недостатньому засвоєнні білкових продуктів, метеоризмі. Зрізають квіти, сушать у сухому місці, що добре провітрюється.

Не варто використовувати лікарські трави без консультації із лікарем, адже може бути алергічна реакція. Тому якщо захоплюєтеся народною медициною, порадьтеся із медикаи щодо використання зібраного лікарського врожаю.

Звиробой

 Звіробій (називається так, бо отруйний для тварин). У давнину цю рослини вважали чудодійною. Звіробій збирають, коли він повністю розцвіте. Зрізають його біля землі, зв’язують у пучки і висушують на повітрі в затіненому місці. У народній медицині звіробій застосовують для обробки ран та лікування болю, при лікуванні хвороб легенів, шлунка, кишечнику і жовчного міхура, при проносах і нервових розладах. 

пижмо

 Пижмо. Лікувальною дією володіють суцвіття цієї рослини. Кошики зрізаються або ж зриваються із частиною щитковидному суцвіття із квітконосом до 40 мм. У нетрадиційній медицині пижмо використовується як ефективний засіб від глистів, використовують і при головних болях, для лікування лихоманки, нервових розладів. Її не рекомендують приймати вагітним жінкам.

Але не можна заготовляти ті суцвіття, які уже побуріли. Не варто проводити збір пижма в місцях залізничних шляхів, уздовж трас й інших забруднених ділянок. Сушиться вона на горищі під навісами або ж у штучних (теплових і повітряних) сушарках. У період сушіння пижмо кілька разів перевертають. Зберігати не більше 3 років.

Hjvfirf

 Ромашка. Ця лікарська рослина відома з давнини. Для виготовлення лікарських форм використовують висушені квіткові кошики, які збирають на початку цвітіння. Настій суцвіть ромашки на олії використовують для натирання при ревматизмі та подагрі. А ще вона збуджує апетит, знімає спазми мускулатури шлунково-кишкового тракту, має заспокійливі властивості. Ромашкова олія – 4 ст. ложки суцвіть ромашки та 100 мл оливкової очищеної олії нагрівають до кипіння і настоюють 10 днів, опісля проціджують. Застосовують при опіках, дерматитах. Ромашкову мазь (дрібно помелене суцвіття розтирають із білим вазеліном або свинячим жиром – 1:5) використовують для попередження утворення пухирців при опіках. Препарат можна зберігати не більше 2 місяців у темному прохолодному місці. Свіжий вигляд шкірі обличчя надасть відвар із квітів. Ним можна також полоскати голову, щоб повернути волоссю блиск.

Подорожник

 Подорожник. Насіння і листя рослини – древній лікарський засіб. Препарати із подорожника мають тонізуючу дію, збуджують апетит, сприяють підвищенню гемоглобіну в крові. Екстракт рослини має протисклеротичну дію, зменшує вміст холестерину в крові. Листя використовують як кровоспинний і ранозагоювальний засіб, при ударах, порізах, наривах, носових кровотечах. Кашку зі свіжого листя або зварену кашку із розім’ятого сухого листя застосовують для лікування ран, фурункульозі, набряках, викликаних укусами ос, бджіл, павуків. Сік подорожника – чудовий косметичний засіб, входить до складу деяких лосьйонів. Консервований у спирті сік подорожника використовують як відхаркувальний засіб. Заготівля: зрізають листя (але невелике), сушать у прохолодному сухому місці.

мята

 М’ята. Рослина має знеболювальні й антисептичні властивості. Настій листя використовують як заспокійливий, сечогінний засіб, при простуді, нудоті, болях у шлунку та проносі, для поліпшення апетиту (можна заварювати і пити як звичайний чай або додавати кілька листочків до напою). Заготівля: зрізують усю надземну частину, потім обривають листя, розкладають тонким шаром і сушать. Зберігати в щільно закритій тарі.

кропива

 Кропива. Рослину застосовують для прискорення процесів згортання крові, підвищення вмісту гемоглобіну та збільшення кількості еритроцитів у крові, поліпшення обміну речовин, зниження вмісту цукру в крові, нормалізації менструального циклу. А також для приготування полоскань при стоматиті, ангіні, застосовують при випаданні волосся та як засіб боротьби із лупою (полоскають волосся відваром).

Як збирати, сушити і зберігати лікарські рослини

– Не заготовляйте ту рослину, яка вам невідома;

– не можна виривати рослини із корінням, це призведе до швидкого знищення їх запасів;

– збирати лікарські трави слід у ясну, суху, сонячну погоду;

– квіти і листя збирають у період цвітіння, корені – на початку осені;

– не збирайте трави біля автомобільних доріг, через накопичення у них токсичних речовин, а також поблизу тваринницьких комплексів. Не слід заготовляти сильно запилені, забруднені рослини, уражені хворобами і шкідниками;

– збирати листя до початку цвітіння не рекомендується, так як у цей час сировина є неповноцінною, крім того, це веде до виснаження і ослаблення рослин;

– зривають нижні листки, залишаючи верхні, щоб не пошкодити цвітіння і плодоносіння рослини;

– листя кропиви збирають у рукавичках;

– перед сушінням зібрану сировину перебирають, розсипають тонким шаром на чистому папері, на рамах, обтягнутих марлею решетах і сушать;

– листя, квіти, стебла та підземні частини рослин сушать, захищаючи їх від сонячного світла;

– ознака того, що сушіння закінчене: листя і квіти розтираються у порошок;

– лікарські рослини варто зберігати у паперових і матер’яних мішках, коробках, ящиках, викладених чистим білим папером, у банках. зберігають у сухих темних чистих приміщеннях. Зазвичай терміни зберігання квіток, трави і листя не перевищують 1-2 років, коренів, кореневищ і кори – 2-3 років.

Приготувати настій: подрібнені рослини поміщають в емальований, фарфоровий або скляний посуд і заливають водою. Найчастіше для отримання 100 мл настою беруть 10 грамів подрібненої рослини чи суміші рослин. Ємність закривають кришкою і гріють на киплячій водяній бані 15 хвилин, після чого посуд знімають, охолоджують рідину при кімнатній температурі протягом години, проціджують через марлю або чисту бавовняну тканину.

Приготувати відвар: подрібнену траву заливають окропом і тримають на вогні протягом 20-30 хвилин. Потім охолоджують при кімнатній температурі 10-15 хвилин, проціджують.

 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции

www.0532.ua

Источник: КП

Комментарии

Последние новости

Ещё новости...